ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Ο κόσμος παραμιλάει, η κυβέρνηση... πετάει


«Ο κόσμος παραμιλάει για την ακρίβεια» λέει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος των κρεοπωλών. Αγαπημένο θέμα των ημερών, όλων των Χριστουγέννων και κάθε γιορταστικής περιόδου που ενώνει οικογένειες και παρέες γύρω από τα τραπέζια οι τιμές των βασικών αγαθών που συμβάλλουν στην ευφορία των ανθρώπων.
Πόσο πάει το αρνί, το γουρουνάκι, ο κουραμπιές, το μελομακάρονο, η βασιλόπιτα, το μαρούλι, το κρασί, τα τυριά. Απλά πράγματα, που απλώς θυμίζουν ότι εκτός από τον έρωτα, περνάει από το στομάχι και ο κοινωνικός δεσμός, συγγενικός ή φιλικός.
Ακόμη και τα τυφλά αφοσιωμένα στην κυβέρνηση ΜΜΕ είναι αδύνατον, για λόγους αυτοσυντήρησης και μόνο, να μην ασχοληθούν με τη σκληρή πραγματικότητα που όλοι αντιλαμβάνονται, αλλά μόνο η κυβέρνηση επιμένει να εξωραΐζει, να υποδύεται ότι την ελέγχει και να υποστηρίζει ότι είναι παροδική, συγκυριακή ή αποκλειστικά εισαγόμενη.
Αυτή η ρουτίνα της «αυτοψίας» στο κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού φέτος έχει ξεφύγει εντελώς από τα δημοσιογραφικά στερεότυπα. Τα Χριστούγεννα είναι παροδικά -για να χλευάσουμε το ανόητο «μότο» της κυβέρνησης περί πληθωρισμού- αλλά η ακρίβεια μόνιμη.
Η δυσκολία που αντιμετωπίζει η μεγάλη πλειονότητα των νοικοκυριών με τις τιμές των βασικών αγαθών για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, δυστυχώς, προϊδεάζει για όσα ακολουθούν τους επόμενους μήνες. Τα εισοδήματα μένουν σταθερά, αλλά οι τιμές των βασικών ειδών διαβίωσης απογειώνονται, ροκανίζοντας εισοδήματα και εξαερώνοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες για αυξήσεις-κοροϊδία στους βασικούς μισθούς ή για επιδοτήσεις στις τιμές του ρεύματος.
Και μόνο η σημερινή εξέλιξη στις τιμές της ενέργειας -με νέο ρεκόρ στις χονδρικές τιμές ρεύματος- αρκεί για να δείξει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη (και δυστυχώς οι περισσότερες κυβερνήσεις στην Ε.Ε.) είναι εκτός τόπου και χρόνου. Δρέπουν τους καρπούς των «απελευθερωμένων» αγορών, που το αόρατο χέρι τους έχει... κουλαθεί, αλλά το πόδι τους πατάει στον λαιμό εκατομμύρια νοικοκυριά.
Η απώλεια ελέγχου, αλλά και η πολιτική άρνηση της κυβέρνησης να τον ασκήσει στοιχειωδώς εκεί που μπορεί, εκεί που η κερδοσκοπία και τα καρτέλ διασκεδάζουν σε βάρος των καταναλωτών, είναι εξοργιστική.
Η κυβέρνηση προς το παρόν... πετάει στα σύννεφα της εορταστικής ευφορίας, αλλά είναι απίθανο να αποφύγει τα κύματα λαϊκής δυσφορίας όταν το δωδεκαήμερο περάσει. Ο... πολιτικός έρωτας δεν περνάει από το στομάχι, αλλά από το πορτοφόλι.
ΕΦ.ΣΥΝ. / Aποψη