ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

H δικτατορία στην Ελλάδα μέσα από τα αρχεία της Ντόιτσε Βέλε και της Ουγγρικής τηλεόρασης


Δύο μοναδικά ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ, αφιερωμένα στην περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, θα μεταδώσει το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας την Τετάρτη 21 Απριλίου και την.. Παρασκευή 23 Απριλίου 2021, από 15:00 έως 16:00.
Στο πρώτο ντοκιμαντέρ, που θα μεταδοθεί σε έκτακτη εκπομπή της «Αφύλαχτης Διάβασης» την Τετάρτη 21 Απριλίου, ξετυλίγεται η ζοφερή περίοδος της επταετίας μέσα από 15 σπάνια ηχητικά τεκμήρια όπως μεταδόθηκαν από τη Ντόιτσε Βέλε, κυρίως το διάστημα από το 1968 έως και το 1975. Μεταξύ άλλων, ακούγονται οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Κάρολου Παπούλια, του Παύλου Μπακογιάννη, του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα, του αντιστράτηγου Δημήτρη Αλευρομάγειρου, του καθηγητή Βασίλη Φίλια, του Γερμανού διπλωμάτη Πέτερ Λίμπουργκ καθώς και ένα απόσπασμα από τον λόγο που εκφώνησε στα γερμανικά συνδικάτα ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1968. 
Στο δεύτερο ντοκιμαντέρ, που θα μεταδοθεί από την «Αφύλαχτη Διάβαση» την Παρασκευή 23 Απριλίου, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά από τις συχνότητες της ΕΡΤ αποσπάσματα από τη συναυλία που έδωσε η Ντόρα Γιαννακοπούλου το 1968 στη Βουδαπέστη με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.
Η συναυλία μαγνητοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε την ίδια χρονιά από την ουγγρική τηλεόραση. 53 χρόνια μετά, η ΕΡΤ μεταδίδει αποσπάσματα από εκείνη τη συναυλία όπως ακριβώς καταγράφηκε από το τηλεοπτικό συνεργείο και αποτυπώθηκε σε μαγνητοταινία, η οποία βρίσκεται στο ιδιωτικό αρχείο του Γιάννη Ράπτη που ζει μόνιμα στη Βουδαπέστη.
Info
Τετάρτη 21 και Παρασκευή 23 Απριλίου 2021, ώρα 15:00-16:00
«Αφύλαχτη διάβαση»
H δικτατορία στην Ελλάδα μέσα από τα αρχεία της Ντόιτσε Βέλε και της Ουγγρικής τηλεόρασης
Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης