ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Ακραίες συνθήκες και ενδείξεις εμπρησμού

Για «σοβαρές ενδείξεις για εγκληματικές ενέργειες και εμπρησμό» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που έδωσε το βράδυ της Πέμπτης, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, και τους αρχηγούς της ΕΛ.ΑΣ. (αντιστράτηγος
Κωνσταντίνος Τσουβάλας) και της Πυροσβεστικής (αντιστράτηγος ΠΣ Σωτήριος Τερζούδης). Αντικείμενο της συνέντευξης, η ενημέρωση του ελληνικού λαού για τις πυρκαγιές που ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας στην Αττική και οδήγησαν στην ανείπωτη τραγωδία με πάνω από 80 νεκρούς, δεκάδες αγνοούμενους, καταστροφή οικιών και περιουσιών, καθώς και σημαντική οικολογική καταστροφή.
Παράλληλα, όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν λόγο για ακραίες καιρικές συνθήκες, οι οποίες συνέβαλαν καθοριστικά στο τραγικό αποτέλεσμα.
Ειδικότερα, για πυρκαγιά που ξέσπασε στις 12:03 το μεσημέρι στην Κινέτα, υπογραμμίστηκε ότι υπήρξαν 13, σχεδόν παράλληλες, εστίες φωτιάς, σε απόσταση περίπου 1,1 χλμ μακριά η μία από την άλλη. Η πληροφορία αυτή προκύπτει από την αξιολόγηση δεδομένων από δορυφορικά συστήματα.
Όπως είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατόπιν της επιβεβαίωσης από μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού, των πληροφοριών που συλλέχθηκαν από δορυφόρους αναφορικά με τις εστίες των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή να διαβιβαστεί ο φάκελος των σχετικών στοιχείων στις δικαστικές αρχές.
Η φονική πυρκαγιά ξέσπασε στις 16:49 το απόγευμα, σε Καλλιτεχνούπολη και Νταού Πεντέλης, η οποία εξαπλώθηκε μέσα σε πολύ γρήγορο χρονικό διάσημα, με τη συνδρομή του αέρα.
Ο κ. Τόσκας, αναφερόμενος στην πυρκαγιά της Κινέτας, έκανε λόγο για «σοβαρές ενδείξεις για εγκληματικές ενέργειες και εμπρησμό», καθώς μίλησε για «πολλές εστίες μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα».
Για τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης, δήλωσε ότι «υπάρχει εύρημα που μας έχει οδηγήσει σε ανακριτική έρευνα», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Επίσης, αναφέρθηκε και στη διπλή πυρκαγιά που ξέσπασε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στη Νέα Μάρκη, υποστηρίζοντας ότι έγινε προσπάθεια εμπρησμού με δύο εστίες που απείχαν μεταξύ τους περίπου 300 μέτρα.
Ο κ. Τόσκας αποκάλυψε επίσης ότι ο ίδιος υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή.

Καταγραφή εστιών από δορυφορικές βάσεις δεδομένων

Κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προς τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης εκλήθη ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) να συνεισφέρει στην αρχική καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και στην εξακρίβωση των αρχικών εστιών πυρκαγιάς, αξιοποιώντας την πρόσβασή του στις διεθνείς δορυφορικές βάσεις δεδομένων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ, Γεώργιος Μαντζούρης.
«Το υπουργείο ΨΗΠΤΕ, μέσω της συνεργασίας του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού με το International Charter Space and Major Disasters, κατέθεσε αίτημα καταγραφής προς την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) για λήψη όλων των διαθέσιμων δορυφορικών δεδομένων από διάφορους διαστημικούς οργανισμούς, προκειμένου να υπάρξει αρχική ανάλυση και πληρέστερη αποτύπωση της καταστροφής και καταγραφής των αιτιών των πυρκαγιών.
Ο ΕΛΔΟ, αξιοποιώντας τις παρεχόμενες εικόνες από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς δορυφόρους έδωσε στην Πυροσβεστική στοιχεία για την πιθανή έναρξη καθώς και για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Στην περιοχή της Κινέτας, στις 23/07/2018 και ώρα 12:03 μμ εμφανίζεται η αποτύπωση από δορυφόρο πρώτης εστίας πυρκαγιάς, η οποία αντιστοιχίζεται με την καταγραφή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Στις 12:35 μμ καταγράφεται από τα δορυφορικά δεδομένα εκδήλωση 13 θερμικών εστιών πυρκαγιάς σε γραμμική διάταξη εμφανίζεται αρχικά κοντά σε οδικό δίκτυο. Δεδομένου ότι η διεύθυνση του ανέμου ήταν βόρεια βορειοδυτική, οι εστίες που καταγράφονται 30 λεπτά αργότερα βόρεια και βορειοδυτικά της πρώτης εστίας, προξενούν εύλογα ερωτηματικά. Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω θερμικά σημεία, όπως αποτυπώνονται από τη δορυφορική απεικόνιση, βρίσκονται σε νοητές και παράλληλες ευθείες κοντά σε οδικό δίκτυο που απέχουν μεταξύ τους περίπου 1.100μ και επισημαίνεται η χρονικά σχεδόν ταυτόσημη εκδήλωση των θερμικών εστιών. Οι δορυφορικές αποτυπώσεις παραδόθηκαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να προχωρήσουν οι αυτοψίες στα ανωτέρω σημεία.
Παράλληλα, στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής εμφανίζονται θερμικά σημεία εστιών πυρκαγιάς με ριπές, με εντάσεις που έφτασαν τα 120 χλμ την ώρα, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να επεκταθεί σε λιγότερο από μιάμιση ώρα μέχρι την παραλία. Στα στίγματα που δόθηκαν προς εξέταση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εντοπίστηκαν εστίες έναρξης της πυρκαγιάς, οι οποίες εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
- πηγή: efsyn.gr