ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Παραιτήθηκε ο Νίκος Τσαγκρής από το ΔΣ της «Αυγής»

Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης - Ο γνωστός δημοσιογράφος εκφράζει την απογοήτευση του για τις συνθήκες στην εφημερίδα και κάνει λόγο για «πρωτόγνωρη γραφειοκρατική και ευθυνοφοβική αναβλητικότητα σε βαθμό ματαίωσης»

  «Όνειρο θερινής νυκτός» αποδείχτηκε το σχέδιο ανανέωσης της ΑΥΓΗΣ, καθώς ο... «αρραβώνας» με τον Νίκο Τσαγκρή, ο οποίος είχε αποδεχτεί την πρόταση να αναλάβει το εγχείρημα για τον ανασχεδιασμό της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς, κράτησε μόλις ένα καλοκαίρι.
Ο γνωστός δημοσιογράφος, υπέβαλε χτες την παραίτηση του απο την θέση του Αντιπροέδρου του ΔΣ της Αυγής, την οποία ανέλαβε  με αποκλειστικό ρόλο τον ριζικό ανασχεδιασμό της εφημερίδας, προκειμένου να γίνει εμφανίσιμη και ανταγωνιστική, για να ξεφύγει απο τα «συρρικνωμένα».. 
κομματικά πλαίσια και να κάνει άνοιγμα στο ευρύτερο προοδευτικό αναγνωστικό κοινό.
Στην λιτή αλλά περιεκτική επιστολή της παραίτησης του, ο Νίκος Τσαγκρής, εκφράζει την απογοήτευση του για τις συνθήκες στην Αυγή και κάνει λόγο για «πρωτόγνωρη γραφειοκρατική και ευθυνοφοβική αναβλητικότητα σε βαθμό ματαίωσης».
«Στην περιοχή της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς δεν διακρίνεται ούτε ίχνος πολιτικής ή δημοσιογραφικής βούλησης, ούτε καν για τη συζήτηση – πόσο μάλλον για την επίλυση των συγκεκριμένων δομικών, διοικητικών και λειτουργικών προβλημάτων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, η οποία καταλήγει: «Υπ’ αυτές τις απογοητευτικές συνθήκες, αισθάνομαι ότι η περαιτέρω παραμονή μου στο Δ.Σ. της ΑΥΓΗΣ δεν έχει καμιά απολύτως χρησιμότητα και είμαι υποχρεωμένος να υποβάλλω την παραίτησή μου».
Πληροφορίες των zoornalistas αναφέρουν οτι ο Νίκος Τσαγκρής σκεφτόταν απο καιρό να αποχωρήσει, καθώς δεν έβλεπε να προχωράει κάτι απο αυτά που είχε προτείνει και δεν ήθελε να συνδεθεί το όνομα του με την διαφαινόμενη αποτυχία της προσπάθειας, κυρίως λόγω απροθυμίας των στελεχών της εφημερίδας. Ωστόσο, είχε δώσει ως dead line τα μέσα Σεπτεμβρίου, που είχε οριστεί ως χρόνος για την έναρξη της κυκλοφοριας της νέας ανανεωμένης σε εμφάνισηη και ύλη ΑΥΓΗΣ της Κυριακής.
Αντί γι’ αυτό όμως, υπενθυμίζεται οτι, μια εβδομάδα πριν, η διεύθυνση της εφημερίδας απομάκρυνε με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ουσιαστική εξήγηση, τον δημοσιογράφο Δημήτρη Δουρή, που είχε κληθεί για να υλοποιήσει το σχέδιο.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή παραίτησης του Νίκου Τσαγκρή:
"ΑΘΗΝΑ, 26/9/2017
Αγαπητοί σύντροφοι – ες,
Για συναισθηματικούς, κυρίως, λόγους, που συνδέονται με την πολιτική και δημοσιογραφική μου καταγωγή, τον περασμένο Απρίλιο, ανταποκρίθηκα στην έκκληση της εκδοτικής αρχής (μέσω του σ. Νίκου Φίλη) να «βάλω πλάτη» για την «σωτηρία της ΑΥΓΗΣ» και, εν τέλει, βρέθηκα στη θέση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. της εφημερίδας, με αρμοδιότητα τον ριζικό ανασχεδιασμό της.
Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο της θητείας μου στο Δ.Σ., υπέβαλα ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανασχεδιασμού της ΑΥΓΗΣ, με στόχο την υπέρβαση του σημερινού (συρρικνωμένου στον στενό κομματικό πυρήνα) target group αναγνωστών της εφημερίδας και τη διείσδυσή της στο πλατύ κοινό των προοδευτικών αναγνωστών του καθημερινού και κυριακάτικου Τύπου: τον ανταγωνιστικό εμβολισμό του target group που μονοπωλεί ο λεγόμενος… «αστικός Τύπος». Το σχέδιό μου έγινε δεκτό με... συγκρατημένο ενθουσιασμό από τους εκπροσώπους της εκδοτικής αρχής, τα μέλη του Δ.Σ και τη διεύθυνση της εφημερίδας και, ευθύς αμέσως, παραπέμφθηκε στις «καλένδες» μιας πρωτόγνωρης γραφειοκρατικής και ευθυνοφοβικής αναβλητικότητας σε βαθμό ματαίωσης.
Αγαπητοί σύντροφοι – ες, Κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης επαφής μου με την ΑΥΓΗ, αποκόμισα τη βεβαιότητα ότι, προκειμένου να προχωρήσει οποιοδήποτε σχέδιο ριζικού δημοσιογραφικού και αισθητικού ανασχεδιασμού, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άμεση επίλυση εξαιρετικά σημαντικών δομικών, διοικητικών και λειτουργικών προβλημάτων που την ταλανίζουν και την καθηλώνουν στη σημερινή της προβληματική κατάσταση. Μα, δυστυχώς, στην περιοχή της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς δεν διακρίνεται ούτε ίχνος πολιτικής ή δημοσιογραφικής βούλησης, ούτε καν για τη συζήτηση – πόσο μάλλον για την επίλυση των συγκεκριμένων δομικών, διοικητικών και λειτουργικών προβλημάτων.
Υπ’ αυτές τις απογοητευτικές συνθήκες, αισθάνομαι ότι η περαιτέρω παραμονή μου στο Δ.Σ. της ΑΥΓΗΣ δεν έχει καμιά απολύτως χρησιμότητα και είμαι υποχρεωμένος να υποβάλλω την παραίτησή μου.
Συντροφικά,
 Νίκος Τσαγκρής

ΥΓ: Είναι αυτονόητο ότι η πολιτική και δημοσιογραφική μου εμπειρία και γνώση, καθώς και τα άρθρα μου παραμένουν στη διάθεση της ΑΥΓΗΣ και των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ εν γένει."