ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός ζήτησαν οι καναλάρχες

Στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες προχωρά η κυβέρνηση από κοινού με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Απέναντι έχουν τους καναλάρχες, οι οποίοι προτείνουν αλλαγές στους όρους της διαδικασίας. Η κυβέρνηση τους κατηγορεί πως κάνουν ό,τι μπορούν για να κωλυσιεργήσουν, αν όχι να μπλοκάρουν τη διαδικασία.
Στη συνάντηση που είχαν οι ηγεσίες τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών (ALPHA, ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ, STAR) με το ΕΣΡ ζήτησαν να μην προχωρήσει στη διαδικασία του διαγωνισμού για τις άδειες. Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου της ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας - στη φωτογραφία ο πρόεδρός της Π. Κυριακόπουλος). Εκεί παρουσίασαν τις θέσεις τους για το διαγωνισμό των.. τηλεοπτικών αδειών και πιο συγκεκριμένα αφενός για το νομοσχέδιο ηλεκτρονικής πλατφόρμας διάθεσης του τηλεοπτικού χρόνου, αφετέρου για την αδειοδοτική διαδικασία.
Ως προς το θέμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η κοινή θέση των καναλαρχών είναι ότι το νομοσχέδιο είναι ανεφάρμοστο. Για τον λόγο αυτό παρουσίασαν εκ νέου προτάσεις που ο αρμόδιος υπουργός εξετάζει.
Οι καναλάρχες θεωρούν ότι ο σημερινός νόμος είναι αντισυνταγματικός, καθώς παρεμβαίνει στην αγορά και δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Επιπλέον δεν καταπολεμάει τη φοροδιαφυγή και δεν τηρεί την κοινοτική οδηγία.
Οι καναλάρχες διαφωνούν με τη δημιουργία του λογισμικού της πλατφόρμας και συγκεκριμένα με το μοντέλο: «άλλος παραγγέλνει, άλλος πληρώνει». Τέλος, θεωρούν μη ρεαλιστική τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι η πλατφόρμα αυτή θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα έτος.
Ως απάντηση σ’ αυτά, προτείνουν το κράτος να βάλει κανόνες, αλλά να μην γίνει κύριος της αγοράς, καπελώνοντάς την. Βάση αυτών των κανόνων να φτιάξει το σύστημα, το οποίο θα χειριστεί μια εταιρεία.

Ως προς το θέμα της αδειοδότησης οι καναλάρχες προτείνουν πέντε άξονες:

1. Η αγορά των ιδιωτικών καναλιών να προσεγγιστεί ως ενιαία και η Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει μια ολοκληρωμένη πρόταση.
2. Να γνωρίζει ο επενδυτής το σύνολο των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν σ’ αυτή τη διαδικασία. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «πρέπει να γνωρίζουμε τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που χωράνε στο φάσμα και να είναι εξαρχής γνωστή η διάρκεια της τηλεοπτικής άδειας σε όλες τις κατηγορίες».
3. Η τιμή εκκίνησης να βασιστεί σε μελέτες επικαιροποιημένες και όχι στην περίφημη μελέτη του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.
4. Να γίνει έλεγχος χρημάτων όσων συμμετέχουν στο διαγωνισμό πριν και όχι μετά από αυτόν.
Αφήνουν έτσι αιχμές για τη συμμετοχή του Καλογρίτσα που είχε ανεβάσει την τιμή χωρίς η προσφορά του να είχε τελικά αντίκρισμα.
5. Το σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί να είναι αξιόπιστο και πιστοποιημένο, προσθέτοντας ότι αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί δεν ήταν.
Τέλος, επανέλαβαν ότι η προκήρυξη δεν στέκεται δικαστικά. Προτείνουν να μελετηθεί και να υπάρξει νέα προκήρυξη, που να στηρίζεται στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

- από ρεπορτάζ της Νεφέλης Λυγερού στο protothema.gr