ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Η πρώτη εφημερίδα γραμμένη από κορίτσια πρόσφυγες

«Πουλιά αποδημητικά» στην Eφημερίδα των Συντακτών
 
Η πρώτη και μοναδική εφημερίδα γραμμένη από κορίτσια πρόσφυγες κυκλοφορεί πανελλαδικά με την «Εφημερίδα των Συντακτών» στα φαρσί, στα αγγλικά και τα ελληνικά. Η έκδοση διανέμεται δωρεάν με το σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας, που κυκλοφορεί εκτάκτως τη Μεγάλη Παρασκευή.
Παιδιά που ενηλικιώθηκαν στον δρόμο της προσφυγιάς γράφουν για όσα είδαν, έζησαν και βιώνουν σήμερα· ύστερα από μήνες δουλειάς και τη συνεργασία δεκάδων ανθρώπων το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα.
Πώς γίνεται να υπάρχει ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης προς τους πρό- σφυγες και, ταυτόχρονα, εχθρότητα και ξενοφοβία από ορισμένους; Γιατί η Ευρώπη κλείνει τα σύνορα; Τι σημαίνει να περιμένεις καθημερινά στην ουρά για.. το συσσίτιο; Πώς επιβιώνεις μέσα στη λάσπη όταν βρέχει; Πώς μοιάζει να περπατάς φορώντας μαντίλα στην Αθήνα; Πώς νιώθεις που η αδελφή σου χάθηκε στη θάλασσα;
Αυτές κι άλλες ιστορίες ξετυλίγονται στις σελίδες που γράφουν οι έφηβες από το Αφγανιστάν που ζουν στο Σχιστό. Μετά από σχεδόν ένα χρόνο στον καταυλισμό κι ενώ η αβεβαιότητα κυριαρχεί, για πρώτη φορά η φωνή τους θα ακουστεί δυνατά, θα ανοίξουν διάλογο με κόσμο, θα υπερβούν τα σύρματα και θα βρεθούν νοερά ανάμεσα σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να τις γνωρίσουν.
Το σωματείο «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» και η «Εφημερίδα των Συντακτών» υποστηρίζουν την ομάδα των κοριτσιών, που γράφουν, επιμελούνται και φωτογραφίζουν τα «Πουλιά Αποδημητικά».