ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Το Φως να έρχεται με έξοδα της Εκκλησίας

Γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης
Πρώτα να συμφωνήσουμε στα απλά: δεν έχει γεννηθεί ακόμα ο Πρωθυπουργός που, ένα πρωινό του Απρίλη, θα αποφασίσει ότι τέλος, αυτό ήταν, η Πολιτεία δεν πρόκειται να ξαναφέρει το Αγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα.
Μπορεί εγώ και εσείς να θυμώνουμε, αλλά, τι να κάνουμε, εκατομμύρια άνθρωποι ανάβουν τη λαμπάδα τους έχοντας την αίσθηση ότι παίρνουν Φως και ευλογία από τον Πανάγιο Τάφο. Βέβαια κανένας τους δεν θυμάται τι γινόταν πριν το 1988, δηλαδή πριν η «Ολυμπιακή» της Δήμητρας Λιάνη ξεκινήσει το έθιμο της αυθημερόν τουριστικής επίσκεψης στα Ιεροσόλυμα, με επιβάτες τα ρουσφέτια του υπουργείου Εξωτερικών. Πριν το 1988 μια χαρά μας βόλευε το Φως που άναβε από το τοπικό καντήλι, κοινώς με τη χρήση αναπτήρα.. που μπορεί να αγοράστηκε από αμαρτωλό περιπτερά. Το Φως από τον Πανάγιο Τάφο έφτανε μία εβδομάδα μετά, με πλοίο.
Τέλος πάντων, στη χώρα που συγκεντρώθηκαν εκατομμύρια υπογραφές για τη διατήρηση του θρησκεύματος στην ταυτότητα δεν παίζεις με κάτι τέτοια ή, μάλλον, δεν υπάρχει λόγος να ανοίξεις ένα θέμα από το τίποτα. Αν η κυβέρνηση δεν διαθέσει αεροσκάφος για να φέρει το Φως, οι κατάρες και τα αναθέματα θα υψωθούν σαν ατομικό μανιτάρι πάνω από τις εκκλησίες. Τώρα, αντί για αφορισμούς, ακούγεται η προσχηματική, σχεδόν εθιμικού τύπου, γκρίνια που παραβγαίνει με την εθνολαϊκή κουταμάρα.
Βέβαια δουλειά της κυβέρνησης σε ένα σύγχρονο κοσμικό κράτος είναι να πράττει το θεσμικά και πολιτικά ορθό, ακόμα και αν δεν συνάδει με το λαϊκό αίσθημα –και οι φόροι δεν είναι κάτι αρεστό, όμως επιβάλλονται. Όμως επειδή το κράτος μας δεν είναι πάντα ούτε σύγχρονο, αλλά ούτε και κοσμικό, υπάρχει μία μέση λύση που θα ικανοποιήσει και το χριστεπώνυμο πλήθος και όσους πιστεύουν ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να καλύπτει υπαρξιακές και μεταφυσικές ανάγκες. Ας αναλάβει η Εκκλησία τα έξοδα της πτήσης προς τα Ιεροσόλυμα. Μπορεί να το κάνει μέσω Μητροπόλεων ή, ακόμα καλύτερα, με χορηγίες που είναι βέβαιον ότι θα βρει με εξαιρετική ευχέρεια. Nα βάζει η κυβέρνηση το αεροσκάφος και το πλήρωμα και η Εκκλησία τα καύσιμα. Απλό, καθαρό και κάπου στη μέση. Και όσον αφορά τις τιμές αρχηγού κράτους, καλόν είναι η Εκκλησία να καταλάβει ότι η εκκοσμίκευση και η επίδειξη όπλων πρωτίστως προσβάλλει το θείο. Προσβάλλει και τη λογική μας, αλλά αυτό είναι υποχρέωση της Πολιτείας να το μετρήσει.

Update:  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων ανακοίνωσε ότι επιθυμεί  να αναλάβει το κόστος μεταφοράς του Αγίου Φωτός. Υπέροχα. Είναι μία καλή αρχή.

- απο το protagon