ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

«Βαγγέλη, ποιος το περίμενε;»

«Όλες οι φυλές του Ρήγα Φεραίου» μαζεύτηκαν χθες στην ΕΣΗΕΑ για την παρουσίαση του βιβλίου “Με μια χιλιάρα Καβασάκι” (εκδ. Πόλις) του δημοσιογράφου και κάποτε στελέχους του Ρήγα Φεραίου Βαγγέλη Σιαφάκα. Ο Ν. Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Δ. Χατζησωκράτης και Θ. Μαργαρίτης από τη ΔΗΜ.ΑΡ., ο Σπ. Λυκούδης από το Ποτάμι ήταν μερικά από τα πολλά πολιτικά στελέχη που έδωσαν το «παρών» στην παρουσίαση.
“Είπαμε να μαζευτούμε γύρω από ένα βιβλίο και όχι γύρω από κάποιον νεκρό” είπε προς το τέλος της εκδήλωσης ο Β. Σιαφάκας, γνωστός για το σαρκαστικό του χιούμορ.
Από το πάνελ ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης ανέφερε ότι στην πρώτη του συγγραφική προσπάθεια ο Β. Σιαφάκας κάνει “καλή λογοτεχνία”. Ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς τον καλωσόρισε στο σινάφι των γραφιάδων κάνοντας λόγο για ένα λόγο λιτό, δωρικό, χωρίς μελοδραματισμούς και.. ο κριτικός Βαγγέλης Χατζηβασιλείου μίλησε για ένα βιβλίο που σαν να ήταν έτοιμο από καιρό. Ο αδελφικός φίλος του Β. Σιαφάκα, συντοπίτης και καθηγητής Μωυσής Ελισάφ υπενθύμισε ότι οι πραγματικοί κριτές είναι οι αναγνώστες και λαμβάνουν την απόφασή τους, αν είναι καλό ή όχι το έργο, χωρίς διαμεσολαβητή. Στάθηκε βέβαια και αυτός στον ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο προσέγγισε ο συγγραφέας τα διηγήματα, στα οποία, όπως υπογράμμισαν οι ομιλητές, πήρε το ρίσκο “χωρίς να γίνει κιτς” να τοποθετήσει χαρακτήρες από τα έργα των συγγραφέων από τα Γιάννενα Νίκου Χατζή και Νίκου Χουλιάρα.
Ο Β. Σιαφάκας γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1952, σπούδασε αρχιτεκτονική στη Φλωρεντία, αλλά επέλεξε τη δημοσιογραφία. Ξεκίνησε από την «Αυγή», στη συνέχεια πήγε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και από το 2013 ανέλαβε τα καθήκοντα του ειδικού συμβούλου στο ΑΠΕ. Στην αφιέρωση που έκανε στον Γ.  Βούλγαρη έλεγε: “Γιάννη, ποιος το περίμενε;”. Δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό του ότι θα έγραφε ποτέ ένα βιβλίο. “Ξαφνικά, το γράψιμο έβγαινε σαν νεράκι. Η πρώτη γραφή κράτησε ένα μήνα”. Κι αυτή η καταιγιστική γραφή έφτασε να γίνει βιβλίο και προσωπικότητες όπως ο Μ. Γκανάς του έβγαλαν το καπέλο. “Βαγγέλη, ποιος το περίμενε;” του αντέστρεψε την αφιέρωση ο Γ. Βούλγαρης, για να ακολουθήσει ένα ζεστό χειροκρότημα που ένωσε, έστω για μια στιγμή, πάλι όλους του Ρηγάδες.
 
K. Παπαντωνίου (Αυγή)