ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

H προτροπή του Ψυχάρη

Ψήφος ταξική

"Να πάτε στην κάλπη έχοντας στο ένα χέρι το ψηφοδέλτιο και στο άλλο χέρι το ευρώ», προέτρεψε ανήμερα των εκλογών ο Σταύρος Ψυχάρης και, απ' ό,τι φαίνεται, η προτροπή του έπιασε τόπο. Όντως, οι Έλληνες ψήφισαν στις ευρωεκλογές με το χέρι στο ευρώ, άλλος στο ευρώ που είχε, άλλος στο ευρώ που δεν είχε, άλλος στο ευρώ που το είχε και το έχασε, άλλος στο ευρώ που φοβόταν ότι θα του γίνει ξαφνικά δραχμή. Δεν ψηφίσαμε μόνο με οικονομικά κριτήρια, ποτέ οι λαοί δεν ψηφίζουν μόνο με οικονομικά κριτήρια, όπως και να το κάνουμε όμως, η ψήφος της 25ης Μαΐου ήταν πρωτίστως ταξική.
Η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος που έγινε από τον πολιτικό επιστήμονα.. Χριστόφορο Βερναρδάκη και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Rednotebook βγάζει πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα: Στις «υψηλές περιοχές», Βουλιαγμένη, Βούλα, Ψυχικό, Φιλοθέη, Εκάλη, η Ν.Δ. πήρε 47,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 13,8%. Απολύτως φυσιολογικό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι ψήφισαν με βάση τα συμφέροντα και τους φόβους τους. Στο ερώτημα «Σταθερότητα ή ανατροπή;» απάντησαν «Σταθερότητα» -τη δική τους σταθερότητα, προφανώς- κι όσοι κιότεψαν, προτίμησαν το αντισυστημικό «Ποτάμι», σε ποσοστό 8,6%.
Στις «υψηλές μεσαίες περιοχές», Χολαργός, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Μαρούσι, το αποτέλεσμα ισορρόπησε βιαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 27,1% (και δύο δήμους) και η Ν.Δ. 25,7%. Οι «υψηλές - μεσαίες» περιοχές έγιναν μεσαίες στα χρόνια του Μνημονίου και αυτό αρχίζει να αποτυπώνεται σιγά - σιγά και στις συνειδήσεις των ανθρώπων.
Οι «μεσαίες» περιοχές, Ελληνικό, Ζωγράφου, Γαλάτσι, Βύρωνας, έγιναν εισοδηματικά μικρομεσαίες κι έτσι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. ξεπέρασε αισίως τις δέκα μονάδες, 30,2% ο μεν, 19, 5% η δε.
Στις περιοχές των «μισθωτών εργατών», Καματερό, Κερατσίνι, Νίκαια, Ρέντης, Περιστέρι, Αιγάλεω, η ΝΔ έλαβε ό, τι της άξιζε: 14,7% έναντι 33,8% του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν είκοσι μονάδες διαφορά. Και λίγο είναι, αν συνυπολογιστεί το πογκρόμ που έχουν υποστεί οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών.
Δεν θριάμβευσε μόνο στις Εκάλες και τα Ψυχικά η Ν.Δ., θριάμβευσε και στους εργοδότες - επιχειρηματίες, όπου έλαβε 37,4%, έναντι 8,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Η είδηση όμως εδώ δεν είναι τα ποσοστά της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το 23,5% που έδωσαν οι εργοδότες στη Χρυσή Αυγή, επίδοση που, θου, Κύριε, φυλακή τω στόματί μου, ανακαλεί μνήμες Βαϊμάρης.
Στους μικρούς επαγγελματίες, αντιθέτως, στη βιοτεχνία και το εμπόριο, εκεί όπου τα λουκέτα επέπεσαν σαν ακρίδες, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 32% και η Ν.Δ. 12,8%. Στους αυτοπασχολούμενους, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 37,5% και η Ν.Δ. 22,5%, στους αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί), ο ΣΥΡΙΖΑ 21% και η Ν.Δ. 20%.
Τα καλύτερα για το τέλος: Άνεργοι: ΣΥΡΙΖΑ 36,3%, Ν.Δ. 12,9%, Μαθητές, Σπουδαστές, Φοιτητές: ΣΥΡΙΖΑ 44%, Ν.Δ. 12% (εκεί όπου ΔΑΠ πήρε 30%), Μισθωτοί Δημοσίου Τομέα: ΣΥΡΙΖΑ 43,5%, Ν.Δ. 7,2%. Και έπεται συνέχεια.

Γιώργος Ανανδρανιστάκης / Αυγή