ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014

Τα χημικά του πολέμου και η σιωπή των ΜΜΕ

Νέο συλλαλητήριο χθες στα Χανιά

Χιλιάδες πολίτες κινητοποιήθηκαν και χθες, Πέμπτη, 5/6, στα Χανιά, ενάντια στην  καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στα νερά της Μεσογείου, σε συνέχεια παγκρήτιων συγκεντρώσεων αλλά και εν πλω διαμαρτυριών, που δονούν εδώ και μήνες την Κρήτη, έχουν όμως περάσει στα ψιλά των ΜΜΕ.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Διεθνούς Οργανισμού για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας πρόκειται να καταστραφεί με τη μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω, στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής επιχείρησης που θα λάβει χώρα σε απόσταση 200 μιλίων δυτικά της Κρήτης, στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Λιβύης και Μάλτας.  Πρόκειται για μια πιλοτική μέθοδο, που θα εφαρμοστεί πρώτη φορά, καθώς κανένα..  κράτος δε δέχτηκε να λάβει χώρα η διαδικασία σε εγκαταστάσεις στο έδαφός του. Τα επίσημα χρονοδιαγράμματα προβλέπουν ότι η διαδικασία πρέπει να έχει  ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2014, γεγονός που καθιστά τον επόμενο μήνα κρίσιμο για εξελίξεις.
Επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις κρίνουν τη διαδικασία ως ιδιαιτέρως επισφαλή, καταγγέλοντας την απροθυμία των αρμόδιων αρχών να παράσχουν συγκεκριμένη ενημέρωση, ακόμα και για τον ακριβή χρόνο που θα λάβει χώρα η επιχείρηση, πόσο μάλλον για το αν έχει γίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
 «Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι τεράστιοι και η οικολογική καταστροφή ασύλληπτη. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα ενός τέτοιου πειράματος σύμφωνα με τους επιστήμονες ενδέχεται μακροπρόθεσμα να οδηγήσουν σε τερατογενέσεις, καρκίνους οποιασδήποτε μορφής και νέκρωση κάθε ζωντανού οργανισμού στο θαλάσσιο περιβάλλον της μεσογείου», αναφέρει σε παλιότερη ανακοίνωσή του το Ανοιχτό Συντονιστικό Χανίων Κατά των Χημικών του Πολέμου, και συνεχίζει καταγγέλοντας τη σιωπή των ΜΜΕ:
«Θα περίμενε κανείς πως ένα τόσο σοβαρό ζήτημα αν μη τι άλλο θα ευαισθητοποιούσε το χώρο της ενημέρωσης, όμως τα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ σιωπούν προκλητικά. Στην υπόλοιπη Ελλάδα ο κόσμος αγνοεί τα γεγονότα,αφού φυσικά η πλήρης αδιαφάνεια, η συγκάλυψη και η εκκωφαντικά σιωπηλή ενημέρωση αποτελούν το πλαίσιο πραγμάτωσης του εγκλήματος. Δεν είναι λίγοι ωστόσο εκείνοι που αδυνατούν να αποδεχτούν το γεγονός πιστεύοντας πως πρόκειται  για ‘φήμη’ ή σενάριο επιστημονικής φαντασίας αφού οι ιθύνοντες αρνούνται να το σπουδαιολογήσουν φοβούμενοι να αποκαλύψουν το έγκλημα. Την ίδια στιγμή το δήθεν ανεξάρτητο κατεστημένο των μεγαλοδημοσιογράφων… της χώρας σφυρίζει αδιάφορα».
-katalipsiesiea