ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Οταν οι αναγνώστες αγόραζαν τα ΝΕΑ

Hρώδειο 1978: Λαμπράκης, Αϊδίνης, Καραπαναγιώτης, Ψυχάρης
Από τον Λέοντα στον «Δημητράκη» 
 
Mπορεί ο αείμνηστος Λέων Καραπαναγιώτης να μην άντεχε το ποτό και το ξενύχτι μετά το «κλείσιμο» του φύλλου και να έπαιρνε και κανα υπνάκο στο καναπεδάκι στο μπαρ του Φωτη στο Κολωνάκι. Μπορεί να ήταν φίλος του Ανδρέα (Παπανδρέου), «στραβόξυλο» και φωνακλάς αλλά όσοι είχαν δουλέψει μαζί του τον θεωρούσαν δίκαιο και σοβαρό διευθυντή. Πάνω από όλα όμως τον θεωρούσαν δημοσιογράφο που σιχαινόταν τις δημόσιες σχέσεις και τους γλείφτες υπουργούς. Επι ημερών του η εφημερίδα Τα Νέα (ο Καραπαναγιώτης ανέλαβε την διεύθυνση το 1982) ήταν σημείο αναφοράς για την ενημέρωση και τους ανθρωπους των ΜΜΕ αλλά κυρίως για τους αναγνώστες ενώ η κυκλοφορια της ήταν πολλαπλάσια και δεν αυτό δεν έχει να.. κάνει με το οτι «τότε δεν είχαμε κρίση».
Μπορεί και επί Καραπαναγιωτη τα ΝΕΑ να είχαν μια συγκεκριμένη γραμμή αλλά η εφημερίδα (όπως έλεγε κι ο Στάθης) ήταν "ευρύχωρη" για όλες τις απόψεις. Τώρα στένεψε. Και στένεψε πολύ... Χώρια που τα ΝΕΑ είχαν εξαιρετικό κλίμα (το "κληρονόμησε" κι ο Π. Καψής) και όλοι οι εργαζόμενοι ήταν ευχαριστημένοι παρά το αυστηρό και ολίγον οξύθυμο του «διανοούμενου Λέοντα».
Nαι, φταίει η κρίση, όπως θα πουν κάποιοι. Ναι φταίει και η κρίση αλλά σε εποχές κρίσεις τα αφεντικά επιλέγουν για διευθυντές και στελέχη αυτούς που θα τους εξυπηρετήσουν και θα τους εξυπηρετήσουν καλά. Που δεν θα τους «προβληματίζουν» δημοσιογραφικά και θα τους είναι πιστοί. Που θα τους λένε «πετάει ο γάιδαρος» κι αυτοί θα απαντούν «πετάει και μάλιστα με υπερηχητική ταχύτητα». Τα αφεντικά επιλέγουν για προϊσταμένους -και ειδικά σε περιόδους κρίσης- όχι τους ικανούς αλλά αυτούς που πάντα ήταν στην υπηρεσία τους ακόμη κι όταν κατείχαν χαμηλές θέσεις. Που ήταν πάντα πρόθυμοι. Είτε πληρώνονταν με λίγα είτε τους "χρύσωναν" με τον τρόπο τους τα αφεντικά.
Ναι φταίει και η κρίση για τις κυκλοφορίες των ΝΕΩΝ. Οταν όμως  κυκλοφορείς με σούπερ μνημονιακά πρωτοσέλιδα, όταν εξαπατάς τους αναγνώστες σου (που θεωρούνται έξυπνοι και γραμματιζούμενοι άνθρωποι) τότε ο δείκτης των πωλήσεων θα συνεχίσει να κινείται πτωτικά.
Γιατί όπως έλεγαν παλιά η δύναμη των εφημερίδων είναι οι δημοσιογράφοι και οι αναγνώστες. «Οι αναγνώστες είναι οι χρηματοδότες μας» αρέσκονταν να λένε οι εκδότες... Τώρα άφησαν τους αναγνώστες στην ησυχία τους (που με τη σειρά τους κι αυτοί τους εγκατέλειψαν), παρόπλισαν τους (κανονικούς) δημοσιογράφους και προσδέθηκαν στις κυβερνήσεις που διαχειρίζονται τα συμφέροντά τους και τα χρέη τους...
 
Υ.Γ1 Οπως έγραψε η Τζώρτζια Κοντράρου στο fb, o Καψής παρέλαβε (από τον Καραπαναγιώτη) ΤΑ ΝΕΑ με 75.000 φύλλα  κυκλοφορία σε Αθήνα - Πειραιά και τα παρέδωσε στις 27.000 φύλλα. Ο Μεμής την παραδίδει στις 11.000 φύλλα. «Ελπίζω ο Μητρόπουλος να μην παραδώσει το κλειδί» αναφέρει χαρακτηριστικά η παλιά δημοσιογράφος του ΔΟΛ.
 
Υ.Γ2 Σήμερα τα Νέα (όπως και το ΒΗΜΑ) διοικούμενα από ομάδα πολιτικά φανατισμένων και κυρίως εξαρτώμενων από τα χρέη, «έχουν απωλέσει ανεπιστρεπτί την κληρονομιά ενός αγωνιστικού Γ. Καψή και ενός διανοούμενου Λ. Καραπαναγιώτη»...