ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Οργή για τις βιαιότητες της Αστυνομίας

Την ωμή κρατική βία και τις επιθέσεις της ελληνικής αστυνομίας και των ΜΑΤ εναντίον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ που κάλυπταν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μετά την αυτοκτονία του Δ. Χρήστουλα, καταδικάζουν οι Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ, καθώς και η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, καταδικάζει απερίφραστα την ωμή κρατική βία, που εκδηλώθηκε για μια ακόμη φορά με τη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ, χθες το βράδυ, κατά των δημοσιογράφων που κάλυπταν τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, στη μνήμη του 77χρονου αυτόχειρα. Αποτέλεσμα της προμελετημένης επίθεσης ήταν ο βαρύς τραυματισμός του Πρόεδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος Μάριου Λώλου, ο οποίος χειρουργείται σήμερα, έπειτα από την κρανιοεγκεφαλική κάκωση που υπέστη από χτύπημα με γκλομπ, σύμφωνα με τη σχετική ιατρική γνωμάτευση. Επτά ακόμη δημοσιογράφοι δέχθηκαν χτυπήματα από τους άνδρες των ΜΑΤ, ενώ την προηγουμένη ημέρα είχε υποστεί άγριο ξυλοδαρμό η δημοσιογράφος Ρένα Μανιού. Είναι φανερό ότι από διάφορα κέντρα εξουσίας έχει μπει σε εφαρμογή συγκεκριμένο..
σχέδιο στοχοποίησης των δημοσιογράφων με σκοπό την τρομοκράτησή τους και τη φίμωση της ελευθεροτυπίας.
Ο Αρνε Κόενιγκ, πρόεδρος της Ευρωπαικής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) δήλωσε: «Για μια ακόμη φορά καλούμε τις ελληνικές αρχές και ιδιαίτερα την αστυνομία, να αφήσουν τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους ελεύθερα. Εκφράζουμε ιδιαίτερο θυμό και αγανάκτηση για το ξυλοδαρμό από την αστυνομία του Μάριου Λώλου, Πρόεδρου της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας καθώς και των άλλων δημοσιογράφων» επισημαίνοντας: «Οι Ελληνες όπως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα, που συνεπάγεται το σεβασμό των βασικών αρχών της ελευθερίας του Τύπου και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η ΕΟΔ στηρίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ελληνικών δημοσιογραφικών Ενώσεων μελών της Ομοσπονδίας, οι οποίες αξίωσαν από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τη διαφύλαξη της προσωπικής ασφάλειας των δημοσιογράφων και το σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελευθερία του Τύπου. Πέρσι, οι αρχές είχαν απαντήσει στους δημοσιογράφους συνδικαλιστές ότι « τόσο η πολιτική όσο και η φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ (ελληνική αστυνομία) είναι προσηλωμένες στην προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων, αντιμετωπίζουν την επαγγελματική ενημέρωση με την πρέπουσα ευαισθησία και θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να ασκείται ελεύθερα και χωρίς κωλύματα». Παρά αυτές τις διαβεβαιώσεις, η αστυνομική βία εναντίον των δημοσιογράφων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Υπήρξαν αρκετά περιστατικά με θύματα υπερβολικής αστυνομικής βίας τους δημοσιογράφους που έκαναν τη δουλειά τους. Πρόκειται για τις περιπτώσεις που αφορούν τον δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο, ο οποίος έχασε την ακοή του, τον Δημήτρη Τρίμη Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ που του έσπασαν το χέρι, τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυγερόπουλο και τη φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη."
- H φωτογραφία είναι του Αντ. Νικολόπουλου από την έκθεση "Η είδηση υπό διωγμό"