ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Free Gaza: Το διαλυμένο ΑΠΕ και τα αντανακλαστικά των δημοσιογραφικών ενώσεων

ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΜΕ αρκετές φορές (και δικαίως!) για τα αργά, έως νυσταλέα αντανακλαστικά των δημοσιογραφικών ενώσεων, αλλά στην περίπτωση της ισραηλινής επίθεσης έδρασαν ακαριαία.
Τόσο η ΕΣΗΕΑ όσο και η ΠΟΕΣΥ (με προσωπική πρωτοβουλία του προέδρου της και συναδέλφου στην «Κ.Ε.» Σταμάτη Νικολόπουλου) κινητοποιήθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Δευτέρας. Χωρίς καμιά χρονοτριβή, ενημέρωσαν τις διεθνείς ενώσεις δημοσιογράφων για τους έλληνες συλληφθέντες ρεπόρτερ, επικοινώνησαν με το υπουργείο Εξωτερικών για συντονισμό δράσης, αναζήτησαν νομική βοήθεια και, φυσικά, καταδίκασαν την αιματηρή επίθεση. Και ναι, ο πρόεδρος Σόμπολος αυτή τη φορά έβαλε πλάτη και δεν κωλυσιέργησε.
ΑΛΛΑ ΜΙΑΣ και μιλάμε για το στόρι του «Free Caza», οφείλω να καταγράψω εδώ ένα διδακτικό συμβάν. Τρεις το πρωί, ξημερώματα Δευτέρας, τηλεφωνεί συνάδελφος στο ΑΠΕ και ζητάει να επικοινωνήσει με κάποιον από τη δημοσιογραφική βάρδια. Τον βρίσκει λοιπόν και του επισημαίνει ότι είναι σκούρα τα πράγματα με τη νηοπομπή, ότι επίκειται επέμβαση, ότι η επέμβαση μπορεί να έχει άσχημη κατάληξη και ότι πρέπει να είναι απολύτως προετοιμασμένοι για ό,τι συμβεί. Και εισπράτττει την εξής απάντηση:... «Για ποιο ακριβώς θέμα μου μιλάτε, κύριε;» Αντε ξανά μανά ο δημοσιογράφος τα της νηοπομπής, άντε να εξηγεί τι τρέχει και τι μπορεί να τρέξει, άντε λεπτομέρειες και ονόματα. οπότε ακούει το μεγαλειώδες: «Μείνετε ήσυχος, μόλις έρθει το τηλεγράφημα, θα το μεταφράσουμε αμέσως»! Ι rest my case, που λένε και στο Τελ Αβίβ...

ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ καλόν είναι να βλέπουμε και την άλλη πλευρά (σε επικοινωνιακό επίπεδο τουλάχιστον), να σημειώσω εδώ τι είπε για τα γεγονότα όχι ένας εχθρός αλλά ένας σύμμαχος του Ισραήλ, ο γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ Ανρί-Λεβί, απευθυνόμενος στην ισραηλινή υπουργό Αθλητισμού Λιμόρ Λιβνάτ: «Οσον αφορά τη μάχη των εικόνων, τον πόλεμο των φωτογραφιών και της προπαγάνδας, έχω την εντύπωση ότι η κυβέρνησή σας τον χάνει τον πόλεμο. Είναι καταστρεπτική (σ.σ.: εννοεί την επίθεση στη νηοπομπή) όχι μόνο για το ίματζ της ισραηλινής κυβέρνησης -δεν έχει και πολλή σημασία αυτό το πράγμα, γιατί όταν καταρρέει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, αντικαθίσταται από μια άλλη. Η ζημιά που με νοιάζει εμένα, αφορά την χώρα ολόκληρη, την οποία και υποστηρίζω ανεπιφύλακτα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ένα συμβάν χειρότερο κι από στρατιωτική ήττα».

από τα Μέσα & media του Χρ. Ξανθάκη / Κ.Ε.