ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Αγγλικό χαστούκι στο Ισραήλ

Η ιστορία πέρασε στα ψιλά, στα πολύ ψιλά. Πριν από δύο μήνες ακριβώς, η βρετανική Αρχή Ελέγχου των Διαφημίσεων (ASA) απαγόρευσε μια καμπάνια του ισραηλινού οργανισμού τουρισμού (IGTO).

Ο λόγος; Κάτω απ' το σλόγκαν «Σε έξι ώρες μέσα, μπορείτε να διατρέξετε το Ισραήλ απ' άκρου εις άκρον», εμφανίζονταν μια σειρά από φωτογραφίες. Και στις φωτογραφίες αυτές περιλαμβανόταν ένα ενσταντανέ της Ιερουσαλήμ. Των περιοχών εκείνων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που ανήκουν στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης.

Το σκεπτικό της ASA ήταν απλό: «Το στάτους των κατεχομένων περιοχών στη Δυτική Οχθη είναι αντικείμενο διεθνούς διαμάχης. Από την πλευρά μας, θεωρήσαμε ότι η συγκεκριμένη διαφήμιση υπαινισσόταν πως το εικονιζόμενο τμήμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ είναι τμήμα του ισραηλινού κράτους. Επομένως, επρόκειτο για.... παραπλανητική καμπάνια.»

Το χαβά του το Ισραήλ

Η απάντηση του IGTO; Ορίστε: «Η καμπάνια προσέφερε απλές και ακριβείς πληροφορίες στον πιθανό τουρίστα εξ Ηνωμένου Βασιλείου, που θα ήθελε να γνωρίζει τι να περιμένει απ' το Ισραήλ. Το νομικό στάτους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ δεν έχει σχέση με το θέμα, εκτός κι αν προσπαθούσε κανείς να ερμηνεύσει το ευθύ μήνυμα της διαφήμισης με τρόπο ξένο προς όσα πιθανώς θα κατανοούσαν οι καταναλωτές από την καμπάνια.»

Σημειωτέον ότι το 2009 η ASA είχε απαγορεύσει μία ακόμη διαφήμιση του IGTO, όπου εμφανιζόταν χάρτης του Ισραήλ με ενσωματωμένες τη Δυτική Οχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και τα Υψίπεδα του Γκολάν!

Από εκεί και πέρα, αξίζει κανείς να επισημάνει (βλέπε και «Κ.Ε.» στις 14 Μαρτίου) ότι τρέχει σε όλα τα διεθνή media η φετινή τουριστική καμπάνια του Ισραήλ, με συνθήματα όπως: «Οποια κι αν είναι η ιδέα σας περί διακοπών, θα αλλάξει πολλές φορές μέσα στη μέρα», «Καλώς ήλθατε στο Ισραήλ, μια χώρα όπου δεν υπάρχει χειμώνας. Ακόμη και τον χειμώνα!» «Ελάτε στο Ισραήλ, είναι πάντα η στιγμή να ανακαλύψετε τα θαύματά του» και «Οι διακοπές της ψυχής και του σώματος». Κεντρικό σλόγκαν; «Μια χώρα, ένας άλλος κόσμος». Εξυπνο, δεν λέω. Αρκεί να μη ταξιδέψεις όντως στον άλλο κόσμο, όπως μερικοί επιβάτες της νηοπομπής για τη Γάζα...

**Στις φωτογραφίες δύο από τις διαφημίσεις του ισραηλινού οργανισμού τουρισμού, τις οποίες απαγόρευσε η βρετανική ASA επειδή παρουσίαζαν περιοχές τις οποίες διεκδικούν και οι Παλαιστίνιοι σαν αμιγώς ισραηλινές.

Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία