“Δεξί κροσέ, αριστερό ντιρέκτ και τον ρίχνει στο καναβάτσο”!Αγώνα μποξ περιέγραφε ο συγχωρεμένος ο σπορτκάστερ, ούτε θυμάμαι ποιος βάραγε ποιόν ή αν το νοκ ντάουν έγινε νοκ άουτ τελικά, αλλά τη φράση δεν την ξεχνώ, αποκλείεται.
Και τη μεταχειρίζομαι δημοσιογραφικώς, όταν προκύπτουν διπλά (και καλοζυγισμένα!) μπουνίδια, όπως το χθεσινό πρωτοσέλιδο της “Καθημερινής” παρέα με τις χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρου Βαρελίδη…
Μισό λεπτό να σηκωθώ απ’ το καναβάτσο και θα τα βάλω στη σειρά!
Ξεκινώ με τον τίτλο της εφημερίδας, που όσο να ‘ναι τα ‘κανε τα γονατάκια μου να τρέμουν:
“Αδειάζουν οι ταμιευτήρες νερού του λεκανοπεδίου”.
Συν ο εξίσου τρομολαγνικός υπότιτλος:
“Ανησυχητικά τα επίπεδα συγκέντρωσης υδάτων σε Μόρνο και Εύηνο”.
Και πάμε στο ρεπορτάζ, που μας λέει τα εξής:
“Στα δεύτερα χειρότερα επίπεδα συγκέντρωσης υδάτων των τελευταίων 20 ετών βρίσκεται ο ταμιευτήρας του Μόρνου, λόγω των φαινομένων ξηρασίας. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στον ταμιευτήρα του Ευήνου, που λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς τον Μόρνο. Μόνο το 2022 ήταν χαμηλότερη η συγκέντρωση υδάτων στον Μόρνο”.
Η ανάλυση προκύπτει από την υπηρεσία FloodHub της Επιχειρησιακής Μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ βασισμένο σε δορυφορικά δεδομένα μεσαίας και υψηλής ανάλυσης,
Αυτά διαβάζουμε στο ρεπορτάζ για την “κάλυψη” της λίμνης του Μόρνου τον περασμένο Μάιο, μια “κάλυψη” που είναι μικρότερη από εκείνη του 2024, παρότι όπως σημειώνουν οι μελετητές φέτος πήγαμε καλύτερα από βροχή και χιόνι. Και συνεχίστηκαν οι βροχοπτώσεις σχεδόν ως τα μέσα Ιουνίου, κάργα, φουλ, συμπληρώνω εγώ, το είδαμε όλοι και όλες, λούτσα γίναμε ένα σωρό φορές. Οπότε, ενδέχεται να βελτιώθηκε κάπως η κατάσταση, άσε που η Υλίκη δεν μου φαίνεται και τόσο καταστραμμένη κάθε φορά που περνάω. Μην λησμονούμε επίσης ότι τώρα εδώ κοντά, το Μάιο του 2022 ήταν 100 % η “κάλυψη” στο Μόρνο, οπότε δεν είναι για να κλαίει κανείς με τη συντέλεια των υδάτων…
Τεκνικάλιτις, τεκνικάλιτις, τεκνικάλιτις που λένε και στην πατρίδα της απαστράπτουσας Κίμπερλι.
Μάλιστα, σας ακούω, όπως αφουγκράζομαι και τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, που βγήκε στα Παραπολιτικά 90,1 και μας είπε τα εξής:
“Έχουμε τρίτη χρονιά συνεχόμενη ανομβρίας. Αυτό τα τελευταία 50 χρόνια έχει συμβεί άλλη μια φορά το διάστημα ’91-’93, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο. Είναι ένα πολύ ασυνήθιστο φαινόμενο το οποίο επηρεάζει το νερό συνολικά. Το νερό στα φράγματα της ΔΕΗ σε σχέση με πέρυσι είναι περίπου 40% κάτω κατά μέσο όρο”.
Τώρα, που την είδε ο χριστιανός την τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανομβρίας, όταν ακόμη και οι μελετητές του BEYOND σημείωσαν φέτος βελτίωση σε σχέση με πέρυσι (και βάλε και βροχερό Ιούνιο μέσα!), τι να σας πω, Γραμματέας είναι δεν είναι Φραπές, όλα συγχωρούνται…
Εκείνο που μοιάζει κάτι παραπάνω από σόλικο είναι να δηλώνει ο “υπεύθυνος” ότι “αν δεν έβρεχε καθόλου θα είχαμε νερό για 16 μήνες στην Αθήνα”.
Επιχειρηματολογία δημοτικού, μη σου πω νηπιαγωγείου, αλλά γιατί όχι ρε μπρο, άμα ο σκοπός σου είναι ν’ αρμέξεις την πορτοφόλα του καταναλωτή;
Το ξεκαθάρισε ο κύριος Βαρελίδης στη συνέντευξή του, για να μην έχουμε απορίες:
“Το τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ έχει να αυξηθεί πάνω από 20 χρόνια, αν το «ανοίξεις» στον πληθωρισμό αυτό, σημαίνει ότι έχεις μια μείωση σε πραγματική αξία, μπορεί να είναι 30%-40%. Το ζήτημα των τιμολογίων προφανώς από κάθε εταιρεία αξιολογείται συνέχεια”.
Όπως καταλαβαίνετε, έρχεται η “αξιολόγηση” των τιμολογίων και το “σπάσιμο των αυγών” που θα έλεγε κι ο Κωστής:
Πάμε για μίνιμουμ 30% αύξηση σε πρώτο χρόνο, γίνονται “ελκυστικές” οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, τις πουλάμε (μπιρ παρά, για να μη σκούζουν οι αγοραστές!), έρχονται τα αξιολάτρευτα φαντς με ακόμη πιο αξιολάτρευτες προθέσεις, πλένεσαι εσύ στην ταράτσα κάθε φορά που θα βρέχει.
Εκτός κι αν συνεχιστεί η “ανομβρία”, οπότε βρώμα και των γονέων, όπως φίφτις στη στάνη πριν ανακαλυφθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ…
Χρήστος Ξανθάκης
Voices / Newpost