ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Αμιγώς οικογενειακή υπόθεση!


Της νύχτας τα καμώματα

Θα μπορούσε να είναι και σενάριο από πολιτικό θρίλερ. Μια δημοτική ανώνυμη εταιρεία, με έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Οι πολίτες αμφισβητούν τον τιμονιέρη της εταιρείας -τον δήμαρχο δηλαδή- και τον «μαυρίζουν» στις εκλογές.
Ο νέος δήμαρχος, που εκλέγεται από μια ευρύτατη δημοκρατική πολιτική συμμαχία των πολιτών «από τα κάτω», εξαγγέλλει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. Λίγες μέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, η κυβέρνηση που στηρίζει τον απερχόμενο αλλάζει την εταιρεία εκ θεμελίων. Δεν είναι ταινία -είναι όσα κρύβει η νυχτερινή τροπολογία που κατατέθηκε στο τελευταίο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή πριν εκπνεύσει το 2023.

Η κυβέρνηση μετατρέπει την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» σε «Ανάπλαση Α.Ε.» και εκτοπίζει από τη δημοτική εταιρεία τον Δήμο Αθηναίων, λίγες μέρες πριν μπει στο Δημαρχείο της Αθήνας ο Χάρης Δούκας. Η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» δημιουργήθηκε το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ και δημαρχίας Γιώργου Καμίνη -πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος δε ήταν ένας επιστήμονας αναμφισβήτητου κύρους, ο Νίκος Μπελαβίλας.

Ηταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που άλλαξε τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της «Ανάπλασης» και έβαλε πρόεδρο τον δήμαρχο -και πρωθυπουργικό ανιψιό- Κ. Μπακογιάννη και διευθύνοντα σύμβουλο τον αντιδήμαρχο της πρώην δημάρχου (και μητρός του νυν δημάρχου) Ντόρας Μπακογιάννη, Χρ. Ακριτίδη. Αμιγώς οικογενειακή υπόθεση!

Το πιο αποκαλυπτικό είναι η αντίληψη της κυβέρνησης για τον πρώτο δήμο της χώρας, για τη χώρα ολόκληρη και τους θεσμούς της. Σαν όλα αυτά να συνιστούν λάφυρα στο θησαυροφυλάκιό της. Αν ένα κομμάτι του «θησαυρού» χαθεί, αν πέσει στα χέρια του «εχθρού», θα μετατραπεί σε καμένη γη.
Η ψήφος των πολιτών διέρρηξε τον δεσμό κυβέρνησης και δήμου, κόμματος και οικογένειας στον δήμο -και, κυρίως, απειλεί να σπάσει την «ομερτά». Αυτό ακριβώς φοβάται ο απερχόμενος δήμαρχος αλλά και ο θείος του και πρωθυπουργός της χώρας.

Και ίσως γι’ αυτό μετά την ήττα του, ο Κ. Μπακογιάννης είχε εκφράσει στον Χ. Δούκα το ενδιαφέρον του να αναλάβει ο ίδιος καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.». Τι άλλο έμενε για να μείνουν στο σκοτάδι τα έργα του ανιψιού; Μα, η τροπολογία του θείου...