ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Σφοδρές αντιδράσεις για την… υπόκλιση Γεραπετρίτη στις επιταγές Νατσιού


Ανευ προηγουμένου κίνηση από τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος έσπευσε να πειθαρχήσει στην ακροδεξιά διαμαρτυρία του προέδρου της Νίκης Δημήτρη Νατσιού και να ασκήσει λογοκρισία κατά του έργου έργου-καταγγελία των γυναικοκτονιών της εικαστικού Γεωργίας Λαλέ.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικρατεί οργή και ο Γιώργος Γεραπετρίτης δέχεται σφοδρότατη κριτική για την παρέμβασή του σε έκθεση που πραγματοποιείται στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.
Σε δηλώσεις της στον ANT1, η εικαστικός Γεωργία Λαλέ απαντά στις αντιδράσεις: «Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε το έργο μου. Τα θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες στον αγώνα για το δικαίωμα στην ζωή και την ελευθερία στην Ελλάδα και παγκοσμίως».

Τι επιτρέπεται στην τέχνη

«Δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της» σχολίασε με ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης επισημαίνοντας «η τέχνη επιτρέπεται να ‘παίζει' ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων, όταν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα -από την αντίθεσή της στον ρατσισμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τονίζει ότι «αντίθετα, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας δεν επιτρέπεται να παίζει με τα εθνικά θέματα ‘υποκλινόμενη' -κυριολεκτικά και μεταφορικά- διότι αυτό είναι που προσβάλλει στην πράξη τα εθνικά μας χρώματα».


Ο κ. Κασσελάκης συνοδεύει την ανάρτηση του με φωτογραφία από ένα «διάσημο έργο τέχνης, που δημιουργήθηκε πριν από 33 χρόνια» (σ.σ. πρόκειται για έργο του Ντέιβιντ Χάμονς, με τίτλο African-American Flag, όπου τα χρώματα της σημαίας των ΗΠΑ αντικαταστάθηκαν με κόκκινο, πράσινο και μαύρο). «Δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


Υποκύπτουν διαρκώς στις πιέσεις των ακροδεξιών

Σε υψηλούς τόνους ήρθε και η αντίδραση από τη Νέα Αριστερά η οποία καταγγέλλει ότι «η ακροδεξιά σχολή επιβάλλει μαύρη πολιτική στη χώρα» και προσθέτει «Μια γυναίκα καλλιτέχνης εκθέτει στη Νέα Υόρκη, στο ελληνικό προξενείο, έργα της για τις γυναικοκτονίες και την κακοποίηση των γυναικών. Ανάμεσα στα έργα είναι και η ελληνική σημαία φτιαγμένη από σεντόνια κρεβατιών γυναικών από την Ελλάδα. Η σημαία έχει το ροζ χρώμα. Η νεαρή Ελληνίδα εικαστικός μέσα από τη ροζ σημαία από σεντόνια συμπυκνώνει τη φωνή των Ελληνίδων γυναικών».

Σημειώνουν στην ανακοίνωση ότι «οι φασίστες δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και ο κ. Γεραπετρίτης δεν τους χάλασε χατίρι. Έδωσε εντολή να κατέβει το έργο».
Υποστηρίζουν ότι «η κυβέρνηση υποκύπτει διαρκώς στις πιέσεις των ακροδεξιών» και σημειώνουν ότι «δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Είμαστε με τη Τζώρτζια Λάλε. Είμαστε με την τέχνη. Είμαστε με τις γυναίκες». Αναφέρουν, τέλος, ότι «ο κ. Γεραπετρίτης οφείλει να ανακαλέσει μια απόφαση που μυρίζει ακροδεξιά διολίσθηση».

Η αρχική αντίδραση Διαματάρη

Όπως φαίνεται, η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Αντώνη Διαματάρη.
«Ο σημερινός γενικός πρόξενος φαίνεται να έχει μια μεγαλύτερη έφεση στην φιλοξενία εκθέσεων στους χώρους του Προξενείου, από ό,τι συνήθως έχουν οι γενικοί πρόξενοι. Χωρίς κατ’ ανάγκη αυτό να είναι αρνητικό. Ωστόσο, η βασική αποστολή του γενικού προξένου δεν είναι βέβαια οι εκθέσεις έργων τέχνης, αλλά η εξυπηρέτηση της Ομογένειας που, δυστυχώς, όλο και περισσότερο χωλαίνει, όπως αποδεικνύεται από τα παράπονα που δεχόμαστε. Τις τελευταίες μέρες έχουμε δεχτεί διαμαρτυρίες από αναγνώστες μας για μια έκθεση που θα γίνει εντός των ημερών στο Προξενείο και που προσβάλει την ελληνική σημαία. Μεταξύ των άλλων είναι βαμμένη ροζ. Καλή και χρυσή η τέχνη, αλλά με ορισμένα εθνικά σύμβολα δεν παίζεις. Πώς να το κάνουμε. ’Η τουλάχιστον δεν παίζεις στο κτίριο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας με το θέμα της σημαίας μας. Απορώ πώς του ξέφυγε αυτό του γενικού προξένου», ήταν το αρχικό σχόλιο του εκδότη του Εθνικού Κήρυκα, Aντώνη Διαματάρη που πυροδότησε τις ακροδεξιές αντιδράσεις και την μετέπειτα άσκηση λογοκρισίας από το ΥΠ.ΕΞ. 
- από efsyn.gr