ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

«Αν βυθιστούμε ουδείς θα επιπλεύσει»


Τα έχουμε δει όλα στον ΣΥΡΙΖΑ; Πολλά έχουμε δει αλλά όχι όλα ακόμη. Τι έχουμε δει; Εξελέγη πρόεδρός του ένας άνθρωπος που δεν προέρχεται από την Αριστερά. Κατάφερε μπαίνοντας στην κούρσα την τελευταία στιγμή να κερδίσει τη μάχη υπερφαλαγγίζοντας προβεβλημένα στελέχη του κόμματος με ιστορία στην Αριστερά που είχαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σημαντικά πόστα. Εδικαιούτο περίοδο χάριτος, αλλά δεν του την έδωσαν. Φρόντισε κι αυτός με τις επιλογές του σε δεύτερο χρόνο να κλείσει πόρτες.

Η αμφισβήτησή του άρχισε από το βράδυ της εκλογής του. Τον κατηγόρησαν για ένα σωρό πράγματα. Οτι είναι φυτευτός, ότι ο βασικός στόχος του είναι η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι με αυτόν στην κορυφή εγκαταστάθηκαν η ολιγαρχία και η διαπλοκή στην Κουμουνδούρου, ότι, ότι, ότι. Το τοξικό κλίμα που δημιουργήθηκε προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις, πιέστηκε ο Τσίπρας να παρέμβει και πριν από την εκλογή Κασσελάκη και μετά, αλλά αυτός επέλεξε τη σιωπή. Προσπάθησε να λειτουργήσει κατευναστικά και να αποτρέψει την αποχώρηση της μιας τάσης, χωρίς να τα καταφέρει.

Είχαμε δύο διασπάσεις, μαζικές αποχωρήσεις στελεχών και μελών, είδαμε να δημιουργείται ένα νέο κόμμα, η Νέα Αριστερά, βλέπουμε τον κ. Κασσελάκη να προσπαθεί να πετύχει την ανασύνταξη του κόμματός του βάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά (πρωτιά στις ευρωεκλογές), είδαμε και τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνει μηνύματα για την ανάγκη των προοδευτικών δυνάμεων να βρουν τρόπους συνεννόησης, διαφορετικά η παντοδυναμία της Δεξιάς δεν θα κλονιστεί. 
Κάποιοι πίστεψαν ότι με την αποχώρηση των διαφωνούντων ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηρεμούσε και θα ξεκινούσε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης που θα κορυφωνόταν στο συνέδριο ώστε να πάει στη σύγκρουση των ευρωεκλογών με ελπίδες. Οι δημοσκοπήσεις όμως δεν είναι καλές. Τον ρίχνουν πολύ κάτω από το ποσοστό των εθνικών εκλογών. Χάνει τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ, κάτι του κόβει και η Νέα Αριστερά, ενώ το ΚΚΕ φλερτάρει με κείνο το κομμάτι του ακροατηρίου του που έχει αριστερή καταγωγή και σήμερα στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται στην περιοχή των αναποφάσιστων. Αν δεν αλλάξουν θεαματικά οι συνθήκες, οι στόχοι της ηγεσίας του, τόσο η πρωτιά στις ευρωεκλογές όσο και η νίκη στις εθνικές εκλογές, είναι απλησίαστοι.

Ηταν επόμενο λοιπόν να αρχίσουν οι τριβές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος φταίει για τις χαμηλές πτήσεις; Μήπως φταίει ο ίδιος ο Κασσελάκης; Μήπως φταίνε οι συνεργάτες του που είναι κατώτεροι των περιστάσεων και αντί να κάνουν αντιπολίτευση στη Δεξιά τσακώνονται για τις θέσεις; Και έτσι προέκυψαν τα σενάρια. Τι θα γίνει στο συνέδριο; Αν τα πράγματα δεν βελτιωθούν, αν πάνε χειρότερα, θα τεθεί θέμα ηγεσίας; Ποιος θα το βάλει; Ο Τσίπρας; Δεν το δείχνει μέχρι τώρα. Υπάρχουν δελφίνοι; Λίγο νωρίς δεν είναι; Δεν πρέπει να περιμένουν όσοι έχουν φιλοδοξίες το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Μήπως όμως τότε θα είναι αργά, πολύ αργά;

Αν πιστέψουμε ορισμένες φήμες που κυκλοφορούν, ο κ. Κασσελάκης είναι χολωμένος με τον Π. Πολάκη και ετοιμάζεται να τον σουτάρει, μαίνεται ο εμφύλιος μεταξύ Παππά και Πολάκη, οι πασοκογενείς είναι στα κεραμίδια και ο Νίκος Παππάς προβάρει κουστούμι αρχηγού (χωρίς γραβάτα αφού ακολουθεί το μοντέλο Τσίπρα), δηλαδή περιμένει τον Κασσελάκη στη γωνία και θα θέσει θέμα αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει να επιστρέψει σε ρόλο πρωταγωνιστή στην πολιτική σκηνή. Ο ίδιος πάντως χρεώνει τα σενάρια σε εξωκομματικούς παράγοντες και λέει σε συνομιλητές του ότι «αν βυθιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ουδείς θα επιπλεύσει». Σε ελεύθερη απόδοση αυτό σημαίνει ότι αν πάει το σκάφος στον πάτο, εκεί θα πάνε και ο καπετάνιος και οι αξιωματικοί και το πλήρωμα.

Τάσος Παππάς