ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Να εφαρμοστεί το Σύνταγμα


Δεν ήμασταν, δεν είμαστε κι ούτε πρόκειται να είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε ρύθμιση διευκολύνει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και συμβάλλει αποφασιστικά στη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά με κάθε τρόπο και φυσικά μέσω της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος. Δεν ήμασταν, δεν είμαστε κι ούτε πρόκειται να είμαστε αντίθετοι στη χρήση των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας ώστε ο πολίτης άμεσα και ανά πάσα στιγμή να ελέγχει την κυβερνητική και κάθε άλλη εξουσία.

Χθες η κυβέρνηση ανήγγειλε την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου για τις προσεχείς ευρωεκλογές. Γνωρίζουμε ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει και η ώρα της ηλεκτρονικής ψήφου. Είναι αδήριτος νόμος της εξέλιξης των κοινωνιών και των κοινωνικών σχέσεων. Ομως... Ομως δεν πρόκειται να υποστηρίξουμε και να στηρίξουμε πρόχειρα μέτρα που στο όνομα της διευκόλυνσης των πολιτών για την άσκηση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων θέτουν σε κίνδυνο το ανόθευτο της λαϊκής θέλησης.

Το Σύνταγμα στο άρθρο 51 ορίζει με σαφήνεια ότι οι εκλογές στην Ελλάδα γίνονται «με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία». Η επιστολική ψήφος για τις προσεχείς ευρωεκλογές, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, δεν διασφαλίζει ούτε την αμεσότητα ούτε τη μυστικότητα της ψηφοφορίας για όσους επιλέξουν να ψηφίσουν με αυτόν τον τρόπο.

Ακόμη χειρότερα, δεν διασφαλίζεται το καθεστώς κάτω από το οποίο ο ψηφοφόρος θα δώσει την ψήφο του. Δηλαδή δεν αποκλείει ρητά και κατηγορηματικά την ελεγχόμενη ψήφο η οποία, εφόσον μπορεί να υπάρξει, σημαίνει νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος.

Το Σύνταγμα στο ίδιο άρθρο, αναφερόμενο στις εθνικές εκλογές, στην παράγραφο 4, ορίζει ότι είναι δυνατή η επιστολική ψήφος εφόσον ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής και αφορά μόνο τους Ελληνες ψηφοφόρους που βρίσκονται εκτός επικράτειας. Μπορεί να ισχυριστεί η κυβέρνηση ότι αυτή η ρύθμιση δεν αφορά και τις ευρωεκλογές;

Εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές διέπονται από το ίδιο νομικό καθεστώς και έχουν μόνο μία διαφορά. Στις εθνικές εκλογές έχουμε πολλές εκλογικές περιφέρειες ενώ στις ευρωεκλογές μία, δηλαδή ολόκληρη την επικράτεια. Κατά συνέπεια ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα για τις βουλευτικές εκλογές ισχύει και για τις ευρωεκλογές. Που σημαίνει: να εφαρμοστούν από την κυβέρνηση το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος σε όλες τις περιπτώσεις. Οτιδήποτε άλλο είναι εκ του πονηρού.

ΕΦ.ΣΥΝ. / Αποψη