ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου προσέφυγαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα


Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ανακοίνωσαν πως προσέφυγαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά δημοσιογράφων στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο Ισραήλ.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) καταγγέλλουν εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εναντίον παλαιστίνιων δημοσιογράφων στη Γάζα -η τρίτη καταγγελία από το 2018- και εναντίον ενός ισραηλινού δημοσιογράφου.
«Οι RSF κατέθεσαν αγωγή για εγκλήματα πολέμου στο γραφείο του εισαγγελέα του ΔΠΔ στις 31 Οκτωβρίου 2023 στην οποία αναφέρονται λεπτομερώς οι περιπτώσεις 9 δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου και 2 που τραυματίστηκαν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους», αναφέρουν οι RSF σε ανακοίνωσή τους.
Οι δημοσιογράφοι έπεσαν θύματα επιθέσεων που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και ζητούν έρευνα από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ). Σημειώνεται όμως, πως το ΔΠΔ δεν έχει υποχρέωση να εξετάσει την υπόθεση.
Γίνεται αναφορά επίσης, στην εσκεμμένη ολική ή μερική καταστροφή των εγκαταστάσεων περισσότερων από 50 μέσων ενημέρωσης στη Γάζα.
Σύμφωνα με τον απολογισμό της RSF, 34 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, εκ των οποίων τουλάχιστον 12 σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους - 10 στη Γάζα, ένας στο Ισραήλ και ένας στο Λίβανο.