ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Την παρέμβαση της δικαιοσύνης για τον Μπέο ζητούν οι δημοσιογράφοι


Κοινή ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων Συντακτών 

Η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις Συντακτών της χώρας καταδικάζουν την επίθεση του δημάρχου Βόλου κατά δημοσιογράφων και προχωρούν σε ενημέρωση θεσμών εντός και εκτός Ελλάδας. Σε κοινό μέτωπο οι Ενώσεις Συντακτών της χώρας στέκονται απέναντι στο τελευταίο υβριστικό παραλήρημα του Αχιλλέα Μπέου που στοχοποιεί δημοσιογράφους του τοπικού Τύπου Μαγνησίας, στον απόηχο των καταστροφικών πλημμυρών.
Με κοινή τους ανακοίνωση η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις Συντακτών (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΠΗΤ) εκφράζουν την συμπαράστασή τους στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣτΕΕ) και παράλληλα ζητούν την παρέμβαση των δικαστικών αρχών.

Οι ενώσεις Τύπου προχωρούν επίσης σε σειρά ενεργειών, ξεκαθαρίζοντας πως η ακραία αυτή συμπεριφορά «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει ανεκτή από οποιονδήποτε και εάν προέρχεται».
Σε αυτό το πλαίσιο κάνουν γνωστό ότι θα ενημερώσουν σχετικά την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όλα τα αρμόδια όργανα και τις Αρχές, αλλά και τις Διεθνείς Δημοσιογραφικές Οργανώσεις ζητώντας την λήψη μέτρων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις Συντακτών της χώρας (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΠΗΤ) εκφράζουν την συμπαράστασή τους στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣτΕΕ) απέναντι στο υβριστικό παραλήρημα, που εκτόξευσε κατά δημοσιογράφων και την πρωτοφανή στοχοποίησή τους ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.

Και σαν να μην ήταν αρκετό το υβρεολόγιο του δημάρχου και η εκτόξευση χυδαίων σχολίων εις βάρος συγκεκριμένων συναδέλφων, που το μόνο τους «έγκλημα» είναι η ενημέρωση των πολιτών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, ο κύριος Μπέος προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, καλώντας τους πολίτες της περιοχής να προβούν σε πράξεις βίας κατ' αυτών.

Θεωρούμε επιβεβλημένη την παρέμβαση των δικαστικών αρχών για την προστασία των δημοσιογράφων και του κοινωνικού αγαθού της ενημέρωσης, αλλά και για τη διατήρηση της κοινωνικής και δημοκρατικής ομαλότητας. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ενημερώσουμε σχετικά την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όλα τα αρμόδια όργανα και τις Αρχές, αλλά και τις Διεθνείς Δημοσιογραφικές Οργανώσεις, ζητώντας την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακραίας αυτής συμπεριφοράς, η οποία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει ανεκτή από οποιονδήποτε και εάν προέρχεται.
Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών».

Τον καθιστούν υπεύθυνο

Σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ της ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ σημειώνει πως «δεν περιορίστηκε σε ύβρεις κατά των ανθρώπων της ενημέρωσης, και πολιτών, αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπάνω προτρέποντας σε πράξεις βίας κατά των δημοσιογράφων, θέλοντας προφανώς να "φιμώσει" κάθε φωνή, που δεν συμφωνεί με τα δικά του θέλω».

Επίσης, καταδικάζει απερίφραστα τέτοιες «δηλώσεις και πρακτικές, που είναι βέβαιο ότι θα μετατρέψουν την κοινωνία σε ζούγκλα», «προειδοποιεί και καθιστά τον δήμαρχο Βόλου υπεύθυνο για οποιαδήποτε βιαιοπραγία συμβεί σε βάρος δημοσιογράφου και καλεί τους συναδέλφους να αποχωρούν από τέτοιου είδους συνεντεύξεις-παρωδία, που καταλήγουν να είναι επικίνδυνες για το ίδιο το επάγγελμα».

Τέλος, η Ένωση «στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων και υπερασπίζεται την προσωπικότητα τους και την ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, χωρίς να πτοείται από απειλές για βία κατά των μελών της. Η ελευθερία της έκφρασης είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα από το Σύνταγμα».