ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Φεύγουν για αλλού, μέχρι νεωτέρας


Τι δείχνουν μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις; Τα αναμενόμενα. Η Νέα Δημοκρατία κυρίαρχη, ο αρχηγός της μακράν μπροστά από τους ανταγωνιστές του. Εχει μια μικρή κάμψη και η Ν.Δ. και ο επικεφαλής της, αλλά είναι λογικό. Οσοι δυσφορούν με τους ερασιτεχνισμούς των υπουργών, την εκκωφαντική ανεπάρκεια της ηγεσίας στη διαχείριση των κρίσεων, τα σκάνδαλα που περικυκλώνουν το σύστημα του Μαξίμου, δεν έχουν εναλλακτικές.

Κοιτάνε τι συμβαίνει στην αξιωματική αντιπολίτευση και απογοητεύονται. Δεν μπορούν να την επιλέξουν ούτε με τη λογική του μικρότερου κακού. Μένουν στην προτίμησή τους έστω κι αν βρίζουν, άλλοι φωναχτά, άλλοι από μέσα τους ή πηγαίνουν (οι πιο θυμωμένοι) στην περιοχή των αναποφάσιστων για προσωρινή στάθμευση. Δεν αλλάζουν προς το παρόν πολιτική κατεύθυνση. Κατά κανόνα οι υποψήφιοι κοψοχέρηδες δίνουν στον εαυτό τους μια διορία 12 μηνών. Ακόμη αυτός ο χρονικός κύκλος δεν έχει κλείσει. Μία πρώτη ένδειξη για το αν έχουν μετανιώσει θα έχουμε στην κάλπη των ευρωεκλογών, όπου η ψήφος είναι πιο χαλαρή και πολλοί ψηφοφόροι στέλνουν μήνυμα στο κόμμα που είχαν επιλέξει στις εθνικές εκλογές· προειδοποίησης στην πρώτη φάση και –αν δεν «συνετιστεί»– τιμωρίας αργότερα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί, ότι απειλείται από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει βάλει στόχο να πάρει τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, ότι οι ψηφοφόροι και των άλλων κομμάτων και οι δικοί του (οι περισσότεροι) πιστεύουν ότι θα διασπαστεί, ενώ ο νέος αρχηγός του κινείται για την ώρα σε ρηχά νερά είτε γιατί δεν είναι έτοιμος να ανταποκριθεί με επάρκεια σ’ αυτό το υψηλό επίπεδο, είτε γιατί πλήττεται από τον εμφύλιο που μαίνεται στο κόμμα του.

Σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένας ελκυστικός προορισμός και για νέους και για παλιούς ψηφοφόρους. Κι αν δεν λύσει γρήγορα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το εσωκομματικό πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί θα συνεχίσει να πορεύεται με χαμηλή ταχύτητα, προς όφελος των πάσης φύσεως πολιτικών αντιπάλων του που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο εσωτερικό του και προσδοκούν να γίνουν το καταφύγιο για όσους αποφασίσουν να αποχωρήσουν από τις τάξεις του.

Ποιοι ευνοούνται μέχρι τώρα από την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ; Οπως παρατηρεί ο υπεύθυνος της εταιρείας MRB Δημήτρης Μαύρος, από τη δημοσκόπηση που έκανε για λογαριασμό του OPEN, προκύπτει ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ μετακινούνται παντού, δηλαδή προς όλες τις κατευθύνσεις. Το 19,5% των ψηφοφόρων του κατευθύνεται προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, το 5,8% προς το ΠΑΣΟΚ, το 4,6% προς το ΚΚΕ, το 4% προς το ΜέΡΑ25, και το 3,5% προς την Πλεύση Ελευθερίας. Και προς τη Νέα Δημοκρατία; Οχι. Προς τη Ν.Δ. ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ένα ασήμαντο 0,4%. Αρα και αυτοί που παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτοί πηγαίνουν στο «δεν ξέρω, δεν απαντώ» και αυτοί που μετακινούνται λίγο προς τα δεξιά του (ΠΑΣΟΚ) και προς τ’ αριστερά του έχουν ένα κοινό: είναι αντιδεξιοί.

Η αισιόδοξη για τον ΣΥΡΙΖΑ ματιά στα ευρήματα ποιο συμπέρασμα βγάζει; Οι αναποφάσιστοι μπορεί να επιστρέψουν; Θα εξαρτηθεί από το πόσο... αιματηρή θα είναι η σύγκρουση μεταξύ της πλειοψηφίας και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Αυτοί που επιλέγουν το ΠΑΣΟΚ; Ενδεχομένως να μην εγκατασταθούν μονίμως αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να γίνει το κόμμα-πυλώνας της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης. Πιο ιδεολογική είναι η επιλογή για το ΚΚΕ και ίσως για το ΜέΡΑ 25. Το ΚΚΕ πάντως έχει περισσότερες πιθανότητες από το ΜέΡΑ25 να τους κρατήσει. Οσο για το 3,5% που πηγαίνει στην Πλεύση Ελευθερίας μάλλον δεν πρόκειται να επιμείνει βλέποντας αυτά που γίνονται στο κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου. Τα δύο θέματα που θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο το επόμενο διάστημα είναι η έκβαση της σύρραξης στον ΣΥΡΙΖΑ και οι εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Τάσος Παππάς