ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Αυτές είναι οι 10 ειδικότητες της Τεχνολογίας που θα επηρεάσουν τον πλανήτη τα επόμενα χρόνια


Οι σπουδές που θα «βγάλουν» τους νέους επιστήμονες

Η απίστευτη ανάπτυξη της τεχνολογίας φέρνει τη νέα γενιά μπροστά σε δύσκολα διλήμματα για τις σπουδές που πρέπει να ακολουθήσει προκειμένου να έχει μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία. Σήμερα δύσκολα μπορεί κάποιος να προβλέψει το μέλλον και ήδη φαίνεται ότι πάρα πολλά από τα γνωστά μας επαγγέλματα θα εξαφανιστούν.

Μετά την εισβολή της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, του αυτοματισμού κ.α η εικόνα της εργασίας θα αλλάξει δραματικά αφού αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ούτε καν φανταστεί πολλά επαγγέλματα τα οποία θα αναδυθούν και η νέα γενιά θα πρέπει να μπορεί μέσα από τις σπουδές να τα καλύψει.

Μια εικόνα έδωσε πριν από λίγες μέρες και ο γνωστός μεγιστάνας Έλον Μάσκ ο οποίος με αφορμή τη διάσκεψη για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης που διοργάνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί να αναλάβει όλες τις εργασίες που κάνουν σήμερα οι άνθρωποι.

Ο Μασκ περιέγραψε την τεχνητή νοημοσύνη ως την «πιο ανατρεπτική δύναμη» στην ιστορία. «Θα έχουμε κάτι το οποίο θα είναι για πρώτη φορά πιο έξυπνο από τον πιο έξυπνο άνθρωπο», πρόσθεσε. Έστω και αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν έτσι ακριβώς το βέβαιο είναι ότι η τεχνολογία θα φέρει τα «πάνω κάτω» και φυσικά η νέα γενιά θα κληθεί να ανταποκριθεί.

Όσον αφορά στα παιδιά που φοιτούν τώρα στο λύκειο και κυρίως οι μαθητές, της Γ΄λυκείου, που έχουν μπροστά τους τις πανελλαδικές, ας έχουν υπόψη τους και τα παρακάτω σχετικά με τις τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν μελλοντικά και τις αντίστοιχες σπουδές που μπορούν να κάνουν στα ελληνικά πανεπιστημιακά τμήματα, όπως τα περιγράφει στο ethnos.gr o κ. Κωνσταντίνος Κότιος, Σύμβουλος Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας.

Σύμφωνα με την έρευνα «Top 10 Emerging Technologies of 2023 report» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum, 2023) δέκα τεχνολογίες αναμένεται να επηρεάσουν την κοινωνία, τον πλανήτη και τις βιομηχανίες τα επόμενα χρόνια. (περισσότερα στο ρεπορτάζ της Νικολίτσας Τρίγκα στο ethnos.gr ΕΔΩ)