ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

Πατώντας το γκάζι προς τον κλιματικό γκρεμό


Φανταστείτε ένα αυτοκίνητο που τρέχει ξέφρενα σε δρόμο δίπλα σε γκρεμό που έχει σήμανση απότομων στροφών και πολύ χαμηλού ορίου ταχύτητας. Ο οδηγός αντί να μειώσει ταχύτητα, πιέζει το γκάζι τέρμα. Η κατάληξή του είναι προδιαγεγραμμένη.
Αυτό που ακολουθεί δε χρειάζεται φαντασία. Ζούμε στην εποχή που κυριαρχούν οι άνευ προηγουμένου καύσωνες, οι πλημμύρες, η θέρμανση των ωκεανών, το λιώσιμο των παγετώνων, η ξηρασία, οι νέες νόσοι, οι τεράστιας κλίμακας πυρκαγιές που εξαϋλώνουν ό,τι πράσινο έχει απομείνει και οι εξαφανίσεις των ειδών. Οι βασικοί υπεύθυνοι είναι τα ορυκτά καύσιμα και η αλλαγή χρήσης γης με την συνακόλουθη καταστροφή των δασών.
 Καθημερινά ακούμε τους πολιτικούς ηγέτες να μας λένε ότι αυτό ονομάζεται κλιματική κρίση και απαιτείται άμεση λήψη μέτρων. Με τη λέξη μέτρα εννοούν κυρίως την προσαρμογή. Οι επιστήμονες από την άλλη έχουν δείξει πέραν λογικής αμφιβολίας ότι το πρώτο μέτρο είναι η άμεση παύση νέων εξορύξεων υδρογονανθράκων. Όσο περισσότερος άνθρακας παραμείνει στα έγκατα της γης και δεν ελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα τόσο μικρότερες θα είναι οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Και εδώ έρχεται η τερατώδης γνωστική ασυνέπεια των ηγετών μας. Υπόσχονται μέτρα και μάλιστα άμεσα αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζουν τις νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων.
- απόσπασμα από κείμενο στο ethnos.gr, που υπογράφει ο ακαδημαϊκός Γιάννης Α. Φίλης (ολόκληρο ΕΔΩ)