ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Έρευνες για την τεράστια ποσότητα κοκαΐνης που βρέθηκε σε ελληνόκτητο πλοίο


Στο μικροσκόπιο των ιταλικών αρχών βρίσκεται το συμβάν που έλαβε χώρα στη Βενετία και αφορά στα 850 κιλά κοκαΐνης (αξίας 150 εκατ. ευρώ) που εντοπίστηκαν σε ελληνόκτητο πλοίο. Όπως μετέδωσε ο ναυτιλιακός ενημερωτικός ιστότοπος TradeWinds, πρόκειται για το πλοίο Atlas, που ανήκει στην εταιρεία Laskaridis Shipping και έχει σημαία Λιβερίας.
Σύμφωνα με την Ιταλική Οικονομική Αστυνομία, η κοκαΐνη ήταν κρυμμένη μέσα σε αγωγούς αερισμού και ήταν συσκευασμένη σε 570 δέματα, τυλιγμένα σε μαύρο πλαστικό, 11 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.
Το πλοίο είχε αναχωρήσει από το Σάντος στη Βραζιλία στις 23 Μαρτίου και έφτασε στη Βενετία στις 17 Απριλίου.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια σύλληψη, ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.
 

Αρνούνται ανάμειξη

Ο εμπορικός διευθυντής της πλοιοκτήτριας εταιρείας κ. Λασκαρίδης, αρνήθηκε κάθε ανάμειξη, μιλώντας σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η ποσότητα των ναρκωτικών βρέθηκε σε σημείο του σκάφους που δεν είναι προσβάσιμο από το πλήρωμα, αλλά μπορεί να προσεγγιστεί μόνο από δύτες. Πρόσθεσε πως το πλήρωμα συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές «οι οποίες διαπίστωσαν ότι ούτε ο πλοίαρχος ούτε το πλήρωμα συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στο σχετικό συμβάν».
Σε ανάλογη ανακοίνωση προέβη και η Laskaridis Shipping:
Η εταιρεία Laskaridis Shipping, εμπορικός διαχειριστής του πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου ATLAS συνδράμει στις έρευνες των τοπικών αρχών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στην Ιταλία μετά την ανακάλυψη ύποπτου λαθρεμπορίου (που πιστεύεται ότι είναι κοκαΐνη) στις θυρίδες αναρρόφησης θαλασσινού νερού του πλοίου - περίπου 11 μέτρα κάτω από την ίσαλο γραμμή. Οι θυρίδες αναρρόφησης θαλασσινού νερού είναι ένα μέρος του πλοίου που δεν είναι προσβάσιμο από το εσωτερικό του και μπορεί να προσεγγιστεί μόνο από δύτες.
Το πλήρωμα παρείχε πλήρη συνεργασία στις αρχές, οι οποίες μετά από ενδελεχή έρευνα σε όλο το πλοίο, διαπίστωσαν ότι ούτε το πλήρωμα, ούτε η εταιρεία, εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στο σχετικό γεγονός.
Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι φόρτωσης στο Σάντος της Βραζιλίας στις 23 Μαρτίου και έφτασε, μέσω του Γιβραλτάρ για πετρέλευση, στη Βενετία της Ιταλίας για εκφόρτωση στις 17 Απριλίου 2023.
Το λαθρεμπόριο εντοπίστηκε από τις τοπικές αρχές ενώ το πλοίο βρισκόταν στο αγκυροβόλιο της Βενετίας. Έκτοτε το πλοίο προχώρησε στον ελλιμενισμό, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, και οι εμπορικές εργασίες για την εκφόρτωση εξελίσσονται ομαλά.
Αντίδραση της Ν.Δ. σε δημοσίευμα του Documento

Δημοσίευμα του documento.gr σχετικά με το παραπάνω θέμα, ανέφερε αρχικά ότι ο Πάνος Λασκαρίδης «είναι συνέταιρος της Μαρέβα Γκραμποφσκι», δηλαδή της συζύγου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Λίγο αργότερα, ο ιστότοπος διόρθωσε το δημοσίευμα ως εξής: «Από παραδρομή αναγράφηκε στην πρώτη ανάρτηση ότι ο Πάνος Λασκαρίδης «είναι συνέταιρος της Μαρέβα Γκραμποφσκι». ΤΟ ΑΚΡΙΒΕΣ είναι ότι εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια Λασκαρίδη χρηματοδότησε την εταιρεία Zeus & Dione η οποία τότε ανήκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι.»
Το αρχικό δημοσίευμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σε σχετική της ανακοίνωση ανέφερε ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Ν.Δ. ανέφερε τα εξής:
 «Οι γνωστοί λασπολόγοι και ψεύτες, δίνουν «ρέστα» ενόψει εκλογών κι επιχειρούν για άλλη μια φορά να εμπλέξουν τον Πρωθυπουργό και τη σύζυγό του, με πρόσωπα και υποθέσεις που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση μαζί τους. Ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη έχουν ή είχαν κάποια σχέση, επαγγελματική ή άλλη, τώρα ή στο παρελθόν, με τον κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη, ο οποίος μάλιστα εμφανίζεται κάποια στιγμή να μιλά με υβριστικά λόγια για τον Πρωθυπουργό. Για όσα ψευδή γράφονται η κα Γκραμπόφκσι-Μητσοτάκη θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά των συκοφαντών».