ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Διαβάστε «Εποχή», θα σας εκπλήξει με την ποιότητα των δημοσιευμάτων της...


O τίτλος του μήνα όμως ανήκει δικαιωματικά στην «Καθημερινή»

Νομίζω πως ο τίτλος του μήνα ανήκει δικαιωματικά στην «Καθημερινή», η οποία τις προάλλες μας υπενθύμισε από την πρώτη της σελίδα ότι:«Ιδιοκτήτες Airbnb ξέχασαν να δηλώσουν 102 εκατ. ευρώ»!
Δεν ξέρω αν αυτό το «ξέχασε» αποτελεί ακραίο δείγμα κυνισμού εκ μέρους της εφημερίδας ή αν ο υλατζής πήρε πρωτοβουλίες ανεπίτρεπτες, αλλά σημασία έχει ότι αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την πραγματικότητα:
Ναι ρε φίλε, ξέχασαν εκτός εισαγωγικών, γιατί έτσι τους έκαψε, έτσι γουστάρανε, έτσι τους ήρθε και δεν τρέχει και κάστανο δηλαδή, γιατί και που το λησμόνησαν ποιος θα σπεύσει να τους ελέγξει; Η θεία μου η Μαριάνθη από το Τσούρχλι των Γρεβενών; Αφού οι αρμόδιοι είναι απασχολημένοι με την οικοδόμηση της Ελλάδας 2.0 και την ηγεσία της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, με χαζομαρίτσες θα ασχολούνται ή με φιστίκια που έλεγε και ο συγχωρεμένος (;) ο Βγενόπουλος;

Αυτά στην Ελλαδάρα, τη χώρα της χαράς και της φαιδράς πορτοκαλέας, που επιμένει να αντιμετωπίζει κρίσεις και κρισούλες με έναν και μοναδικό τρόπο εδώ και δεκαετίες:
Αρμέγοντας την οικοδομή!

Τακτική η οποία δούλεψε χρόνια και χρονάκια, οφείλω να το ομολογήσω, μόνο που τώρα πια ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Και θα έφτανε, δεν θα το γλυτώναμε, από τη στιγμή που δημιουργήθηκε (οικοδομήθηκε, κατά κυριολεξίαν) το τέρας της σύγχρονης Αθήνας, της μοναδικής πρωτεύουσας στον κόσμο που μαζί με τα περίχωρά τους συγκεντρώνει το μισό πληθυσμό της επικράτειας. Και πλέον ακούς μόνο ιστορίες τρόμου και φρίκης από το μέτωπο του ρίαλ εστέητ, με τον κόσμο να τρέχει αλαφιασμένος για ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι του και να μη βρίσκει ούτε κολυμπηθρόξυλο…

Αλλά να σου πω και κάτι ρε φίλε; Αυτά συμβαίνουν άμα τα περιμένεις όλα από τις κυβερνήσεις, τα κόμματα τα μπλε, τα πράσινα, τα μπορντοροδοκόκκινα. Άμα δεν κατεβαίνεις στο δρόμο να διαδηλώσεις, να φωνάξεις, να υψώσεις τη γροθιά, να σε δει ο άλλος ο ανευθυνοϋπεύθυνος και να καταλάβει στα σκώτια του μέσα ότι αυτό που λες το εννοείς και δεν είσαι ένα ακόμη μαλάκιο που πατάει καρδούλες και φαβ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπερ και εγένετο στην Πορτογαλία, που δείχνει το δρόμο εδώ και μερικές εβδομάδες!

Εκεί, λοιπόν, συγκροτήθηκε ένα μέτωπο από 120 συλλογικότητες που υπέγραψαν ένα μανιφέστο υπέρ μιας «αξιοπρεπούς οικίας για όλους τους ανθρώπους» και κατέβασαν δεκάδες χιλιάδες κόσμο στους δρόμους της Λισαβόνας, του Πόρτο, του Βισέου, του Αβέιρο, της Κόιμπρα, της Μπράγκα με συνθήματα όπως:
«Σπίτια για να ζήσουμε»,
«Η κατοικία είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο»,
«Τόσοι άνθρωποι χωρίς σπίτι, τόσα πολλά σπίτια χωρίς ανθρώπους» και
«Οι τουρίστες δεν είναι κάτοικοι».


Στην Πορτογαλία, αυξήθηκαν τα ενοίκια κατά 40 % την τελευταία πενταετία, ενώ οι τιμές των σπιτιών πήραν πάνω τους κατά 19 % το περασμένο έτος. Τη στιγμή που καταγράφονται 730.000 άδεια σπίτια στη χώρα, υπάρχουν 2 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στη φτώχεια, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο από το 50 % του πληθυσμού κινδυνεύει από ακραία ένδεια.

Και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας; Υπό την πίεση των διαδηλώσεων, υποστηρίζει ότι επενδύοντας 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ θα κατασκευάσει 26.000 κατοικίες έως το 2026, υλοποιώντας παράλληλα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ για προσιτές κατοικίες με συμβόλαιο τουλάχιστον 25 ετών και φορολογικά κίνητρα στις κατασκευαστικές εταιρείες που θα προσφέρουν νορμάλ ενοίκια.

Το καλύτερο; Η πορτογαλική κυβέρνηση προτείνει μείωση του ειδικού συντελεστή φόρου από το 28 % στο 25 %, που θα μειώνεται στο 15 % από το 23 % για τα πενταετή συμβόλαια, στο 10 % από το 14 % για τα συμβόλαια έως 10 έτη και στο 5 % από το 10 % για συμβόλαια άνω των 20 ετών, ενώ φοροαπαλλαγές προβλέπονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ενοικιάζουν τα ακίνητά τους σε οικογένειες αντί να τα εκμεταλλεύονται ως airbnb.

Όλα αυτά, βέβαια, τα κατακτάς μόνο αν βγεις στην άσφαλτο, το οποίο αναμένεται να ξαναγίνει στις 25 του μηνός. Τότε γιορτάζουν στην Πορτογαλία την Επανάσταση των Γαρυφάλλων και θα βρουν αφορμή να φωνάξουν για μια ακόμη φορά υπέρ της στέγης για όλες και όλους.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, εξακολουθούμε να πλακωνόμαστε για το ποια πήγε κι άπλωσε τα ρούχα στην ταράτσα…

Υ.Γ.: Όλα τα στοιχεία για τις κινητοποιήσεις στην Πορτογαλία τα αλίευσα από άρθρο του Αργύρη Παναγόπουλου στην «Εποχή» του περασμένου Σαββάτου. Διαβάστε την καλή εφημερίδα, θα σας εκπλήξει με την ποιότητα των δημοσιευμάτων της.
  • από κείμενο που υπογράφει ο Χρήστος Ξανθάκης υπό τον τίτλο "Ξεκουνήσου, όπως οι Πορτογάλοι (καίνε τα νοίκια κι εμείς ξυνόμαστε…)" στο  Newpost