ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Ο Έλληνας που δεν φοβήθηκε τον παγκόσμιο Πελέ


Την 1η Ιουνίου 2018 έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Πολυχρονίου, στα 81 του χρόνια. Στις 29 Δεκεμβρίου 2022, περίπου τεσσερσήμισι χρόνια μετά, στα 82 του αυτός, εγκατέλειψε τα επίγεια ο Πελέ, ο μεγαλύτερος ποδοσφαιρικός θρύλος στην ιστορία. Τι μπορεί να συνδέει έναν Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή με ένα αστέρι παγκόσμιας λάμψης; Φαίνεται περίεργο, αλλά υπάρχει σύνδεση μέσα από έναν αγώνα, φιλικό μεν, αλλά ιστορικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο και ιδιαίτερα για τον Ολυμπιακό. Ήταν μια ποδοσφαιρική συνάντηση στην Αθήνα (στο γήπεδο της Λεωφόρου), μια απίστευτη νίκη και ένα τραγούδι που έγινε ύμνος: «Ολυμπιακέ μεγάλε/ Ολυμπιακέ τρανέ/ που ενίκησες τη Σάντος/ την ομάδα του Πελέ».



Η πανίσχυρη τότε βραζιλιάνικη Σάντος στο πλαίσιο μιας μεγάλης περιοδείας της στη Ευρώπη, όπου σημείωσε σειρά νικών με κορυφαίες ομάδες, έφτασε και στην Ελλάδα. Νίκησε τον Παναθηναϊκό, νίκησε την ΑΕΚ και ήρθε η σειρά του Ολυμπιακού να την αντιμετωπίσει. Στις 4 Ιουλίου 1961, .πέρα από κάθε λογική πρόβλεψη, η ελληνική ομάδα νίκησε 2-1 με γκολ των Σιδέρη και Σουρούνη, αλλά καθοριστικό ρόλο στην απίστευτη επιτυχία έπαιξε η αντιμετώπιση του Πελέ από τον Κώστα Πολυχρονίου που εξουδετέρωσε τον παγκόσμιας φήμης άσσο.

Ο Πολυχρονίου έχοντας μελετήσει το παιχνίδι του Πελέ στους δύο προηγούμενους αγώνες του στην Ελλάδα παρατήρησε, όπως δήλωσε χρόνια μετά, «κάτι που δεν το είχε δει κανένας προπονητής». Τι ήταν αυτό: «Αν ο Πελέ σε έβαζε πρόσωπο τον έχανες, σε πέρναγε από δεξιά, από αριστερά, σαν σταματημένο. Έτσι δεν τον άφηνα να πάρει την μπάλα και να φύγει, τη διεκδικούσαμε μαζί. Ήμουν η σκιά του».

Το 2005, όταν ο Πελέ επισκέφθηκε την Ελλάδα και το στάδιο Καραϊσκάκη, συναντήθηκε με τον βασικό αντίπαλό του σε εκείνο το παιχνίδι, τον Κώστα Πολυχρονίου. Και δεν ήταν η μοναδική τους συνάντηση. Στα χρόνια που ακολούθησαν είχαν και άλλες συναντήσεις σε εκδηλώσεις προβολής αθλητικών προϊόντων



- από το Harddog