ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Και η τέχνη στον βωμό ιδιωτικών κολεγίων;


Αρχές δεκαετίας του '80 κατέγραφε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου μια επιτυχία στο ενεργητικό του με το τραγούδι των Αν. Πανταζή - Γ. Ζουγανέλη «Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα». Ωστόσο μάλλον κανείς, ούτε οι δημιουργοί του, φαντάζονταν ότι 40 χρόνια αργότερα θα γινόταν και βασικό «εργαλείο» άσκησης πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος.

Δυστυχώς το προεδρικό διάταγμα 85/2022, που εξισώνει τα πτυχία ανώτερων σχολών υποκριτικής, χορού και κινηματογράφου με απολυτήρια Λυκείου, δεν ήταν ούτε η πρώτη, ούτε, δυστυχώς, η τελευταία απόφαση που πήρε η κυβέρνηση Μητσοτάκη χωρίς να έχει επιτρέψει την κοινοβουλευτική ενημέρωση και τη διεξαγωγή διαβούλευσης με όσους θα όφειλε.

Αντίθετα οι… καθ' ύλην πληττόμενοι πληροφορήθηκαν εκ των υστέρων τι υπέγραψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε απόλυτη μυστικότητα στις 17 Δεκεμβρίου. Είχε και εκείνη πλήρη επίγνωση; Μα θα επιδίωκε αμέσως μετά να παρακολουθήσει παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο και να βρεθεί στην αμήχανη θέση να ακούει από σκηνής την καταγγελία του ΣΕΗ; Βέβαια διά του νόμου η Πρόεδρος δεν μπορούσε να αρνηθεί την υπογραφή της χωρίς να ενσκήψει πολιτειακό ζήτημα.

Ανέκυψε όμως πολιτικό ζήτημα που η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει με την άλλη γνωστή της μέθοδο, αποδίδοντας προσβλητικά -για το σώμα των διαμαρτυρομένων- τις καταγγελίες σε υποκινούμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ «κέντρα». Η αλήθεια είναι ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε αποτελεσματικός επί των (κυβερνητικών) ημερών του ως προς τη διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και το χρόνιο αίτημα ίδρυσης Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών.

Από εκεί όμως μέχρι το σημείο να αποφασίσεις εν μια νυκτί να υποβιβάσεις πρακτικά και συμβολικά την αξία των πτυχίων η απόσταση είναι τεράστια. Πολύ περισσότερο όταν έχεις καταργήσει στην πράξη ως συνομιλητή τον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού, που πολλαπλασιάζει την οργή του.

Είναι άραγε αμελητέα αυτή η «φωνή» μπροστά σε άλλα οφέλη; Ο χώρος των τεχνών βοά ήδη επιμένοντας ότι από την ερχόμενη σεζόν θα εμφανιστούν «τουλάχιστον δύο» δραματικές σχολές «του εξωτερικού» συνδεδεμένες με ιδιωτικά κολέγια. Και καταγγέλλει ανοιχτά τις πιέσεις συγκεκριμένων «πανεπιστημιακών κύκλων»…

Εμείς απλώς το αυτονόητο θα διαπιστώσουμε. Δεν πας σε εκλογές έχοντας απέναντί σου σύσσωμη οργισμένη την τέχνη να καταγγέλλει όσα έγιναν (δήθεν) για εκείνη χωρίς εκείνη. Αυτό λέει η κοινή λογική. Αλλά αυτή η κυβέρνηση έχει άλλη... λογική.

ΕΦ.ΣΥΝ. / Αποψη