ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Περί fake news, «αλήθειας» και παραβίασης κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας


Όταν έχεις μια ενημερωτική ιστοσελίδα, αλλά την είδηση για επιβληθείσες ποινές από δικαστήριο την εικονογραφείς με την φωτογραφία πολιτικού που έχει αθωωθεί στην ίδια ακριβώς δίκη, χωρίς να το επισημαίνεις στο κείμενο, συμβάλλεις στην κατεδάφιση της Ελλάδας από κάθε διεθνή αξιολόγηση για την ελευθερία του Τύπου.
Ο σεβασμός της αθωότητας των ατόμων που έχουμε αθωωθεί σε μια δίκη δεν είναι προαιρετικός. Το καθήκον αλήθειας των ΜΜΕ δεν είναι απλά μια επιλογή τους. Η υποχρέωση να αντιστοιχεί η εικονογράφιση της είδησης με το περιεχόμενο του δημοσιεύματος δεν είναι απλώς μια προτεραιότητα. Αποτελούν όλα κανόνες δεοντολογίας που αντιστοιχούν με το δικαίωμα του κοινού να πληροφορείται για τα γεγονότα χωρίς fake news.
Όταν παραβιάζεις τους κανόνες δεοντολογίας στοχευμένα, δηλαδή μόνο εις βάρος των πολιτικών που δεν έχουν χρηματοδοτήσει το μέσο ενημέρωσής σου, τότε επιβεβαιώνεις ότι έχεις εξαγοραστεί. Επιβεβαιώνεις ότι ο σκοπός σου είναι μόνο η εξυπηρέτηση της τρέχουσας εξουσίας. Ότι η "αλήθεια" αφορά αυτόν που πληρώνει. Σε καλή μεριά, ευχόμαστε λοιπόν.
Όσο για το αναγνωστικό κοινό, γνωρίζει ήδη ότι σε αυτές τις ιστοσελίδες εισέρχεται με δική του ευθύνη. Οι συνέπειες όμως της αυξημένης αναγνωσιμότητας τέτοιων ιστοσελίδων αφορούν την διεθνή θέση της χώρας και την κανονικοποίηση αθέμιτων πρακτικών που αύριο μπορούν να στραφούν εναντίον καθεμιάς και καθενός από εμάς.

Ρένα Δούρου (fb)