ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

«Το εμβόλιο δεν είναι επαρκές, χρειαζόμαστε και φάρμακα»

Η διευθύντρια του τμήματος Ανοσολογίας – Ιστολογίας του Ευαγγελισμού, κυρία Αλεξάνδρα Τσιρογιάννη (φωτο), μίλησε στον ρ/σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Π. Τζένο. Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Αναφορικά με τις παρενέργειες από το εμβόλιο
 "Οι παρενέργειες υπάρχουν αλλά είναι ελάχιστες, δεν θα..σταματήσουμε στις παρενέργειες, θα σταματήσουμε στα οφέλη. Από τις πιο σοβαρές παρενέργειες που είναι μια αναφυλακτική αντίδραση η οποία αντιμετωπίζεται άμεσα στο χώρο που γίνεται το εμβόλιο γιατί αυτή εμφανίζεται αμέσως μέσα στα πρώτα 15 λεπτά, και για αυτό οι οδηγίες λένε για 15 λεπτά να παραμείνετε στον ιατρικό χώρο υπό την επίβλεψη των ειδικών. Και καταλήγουμε στις λιγότερο επώδυνες, ένας ελαφρύς πόνος στο σημείο που γίνεται ο εμβολιασμός, ίσως κάποια δεκατική πυρετική κίνηση, μια κεφαλαλγία τα οποία αποδράμουν πάρα πολύ γρήγορα και ήπια. Από την προσωπική μου εμπειρία μπορώ να σας πω ότι δεν είχα τίποτα από όλα αυτά".
➤ Για την ταχύτητα ανακάλυψης του εμβολίου
Σήμερα γενικά η μοριακή τεχνολογία έχει κάνει άλματα. Ο ανοσολογία την τελευταία πεντηκονταετία έχει ανθίσει γιατί έχει δώσει απαντήσεις σε πάρα πολλά ζητήματα που δεν τα γνωρίζαμε . Γνωρίσαμε αυτό που λέγεται ανοσιακό μας σύστημα και είδαμε όλες τις πτυχές και όλες τις εκφάνσεις μέσα από μηχανισμούς με τους οποίους αντιμετωπίσουμε τα δισεκατομμύρια μικρόβια που μας πολεμούνε κάθε μέρα. Στηριζόμενοι σε αυτέ τις βασικές αρχές τις θεωρητικές, στην τεχνολογία που είναι η πράξη πια στο εργαστήριο, στη χρηματοδότηση που δεν πρέπει να το ξεχνάμε, υπάρχει κρατικό χρήμα που έχει δοθεί στις συγκεκριμένες φαρμακοβιομηχανίες για να φτιάξουν το εμβόλιο αυτό. Δεν το κάνανε με δικά τους κεφάλαια, και από την άλλη αυτό που εχουμε να αντιμετωπίσουμε τα εκατομμύρια θανάτων. Είναι δηλαδή όλη αυτή η συγκυρία σήμερα που επιβάλει τη γρήγορη εφαρμογή του εμβολίου. Το εμβόλιο μπορεί να μην είναι επαρκές και είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι επαρκές να ανοσοποιήσει την πανδημία, χρειαζόμαστε συνοδά πράγματα όπως είναι τα φάρμακα. Καινούργια φάρμακα να αντιμετωπίσουμε αυτούς που θα αρρωστήσουν γιατί δεν σημαίνει κάνω το εμβόλιο και δεν αρρωσταίνω. Σημαίνει προστατεύομαι, αναχαιτίζω λίγο τη μετάδοση, αν αρρωστήσω θα το περάσω ηπιότερα όμως ο ιός είναι εδώ και η πανδημία εγκυμονεί κινδύνους.