ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

Οι τράπεζες μπλόκαραν τα χρωστούμενα στους εργαζομένους της Ελευθεροτυπίας

"Τραπεζική δικτατορία: Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς έκαναν ανακοπή στην καταβολή των ποσών προς τους εργαζόμενους της «Ελευθεροτυπίας». Η πρώτη διεκδικεί το 65% του εκπλειστηριάσματος. Θέλουν να τα πάρουν όλα. Δεν δίνουν δεκάρα τσακιστη για τα δικαιώματα και τους κόπους απολυμενων εργαζομενων. Το άγος αυτό έχει και πολιτικές ευθύνες."
Τα παραπάνω έγραψε στο fb o δημοσιογράφος..
Χρήστος Ζέρβας μετά την κατάθεση ανακοπής από Alpha Bank και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ που ζητούν να προηγηθούν στις εξοφλήσεις. Πρόσφατα μάλιστα δημοσιοποιήθηκε και το ποσό που αντιστοιχεί στον καθένα εργαζόμενο από την πώληση του κτιρίου της εφημερίδας στη Μίνωος, με την καταβολή να γίνεται στις 17 Ιουλίου, αλλά...
 Η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς μπλόκαραν την τελευταία στιγμή την διανομή αποζημιώσεων που δικαιούνται και το παλεύουν εδώ και μια δεκαετία οι εργαζόμενοι της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ. Oπως γράφει στο fb ο Βαγγέλης Σιαφάκας, οι τράπεζες ζητούν να πάρουν αυτές το 65% του ποσού που προέκυψε από την πώληση του ακινήτου της εφημερίδας στον Νέο Κόσμο παρότι η πτώχευση της «ΧΚ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ» έγινε ενώ ίσχυε ο παλαιός πτωχευτικός νόμος που κάλυπτε πλήρως τους εργαζόμενους έναντι των άλλων πιστωτών. Οι τράπεζες έκαναν χρήση του νέου πτωχευτικού κώδικα (Ν.4335/15) σύμφωνα με τον οποίο δεν είναι πλέον πρώτοι οι εργαζόμενοι αλλά οι τράπεζες που θα δικαιούνται την μερίδα του λέοντος των χρημάτων που θα προκύπτουν από πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που πτώχευσε. 

 Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και οργισμένες στα σόσιαλ μίντια κυρίως από πρωην εργαζόμενους στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Σταχυολογούμε:

Για το νόμιμο και το ηθικό και την απελπισία μας...Σχεδόν δεκα χρονια έχουν περάσει από τότε που έκλεισε η «Ελευθεροτυπία» και ουδείς από τους 850 που ήμασταν εκεί έχει πάρει έως τώρα ένα ευρω ως αποζημίωση ή για τα δεδουλευμένα του. Σε πολλούς από εμάς τα χρωστούμενα είναι παρα πολλά: η Ε ήταν μέχρι κάποια στιγμη σταθερό μαγαζί και οι περισσότεροι είχαμε συμπληρώσει πολλά χρόνια εργασίας εκεί. Να όμως που μετά από πολυετή ταλαιπωρία, το θάνατο πέντε συναδέλφων μας εν τω μεταξύ και δύο ολόκληρα χρόνια αφότου πουλήθηκε το κτίριο της «Ε», είχαμε την ελπίδα ότι θα πάρουμε ένα μικρό μέρος (το ¼ περίπου) από όσα μας χρωστούν από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις τώρα, στις 17 Ιουλίου. Ο πίνακας διανομής είχε δημοσιευτεί, όλα ήταν έτοιμα αλλά… Σήμερα κατέθεσαν ανακοπές η Alpha Bank και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ προσβάλλοντας την κατάταξή μας ως εργαζομένων και ζητώντας να προηγηθούν στις εξοφλήσεις. Δέκα σχεδόν χρόνια μετά το κλείσιμο της εφημερίδας, τα ποσά οφειλής προς τις Τράπεζες δεν είναι μικρά, ωστόσο είναι ασήμαντα σε σχέση με τα κεφάλαια των Τραπεζών και των ενισχύσεων που λαμβάνουν ή θα λάβουν.Η εμπλοκή δεν είναι μικρή: είναι μακροχρόνια (δικαστήρια από τον Πρωτοδικείο έως ίσως και τον Άρειο Πάγο), πιθανόν 2-4 ετών και κοστοβόρα. Κι αυτό ενώ εχουμε συναδέλφους που αγωνίζονται για να επιβιώσουν, πολλοί είμαστε άνεργοι, εχουμε παιδια και μετά από δεκα χρόνια αυτά τα χρήματα θα ήταν γι αυτή την εποχή μια μεγάλη ανακούφιση. Οι τράπεζες, μας εκτέλεσαν κανονικά. Ζητώ απ΄όποιον μπορεί να γράψει ή να κοινοποιήσει αυτή την περιπέτεια των 850 μας- που πολλοί από εμάς σταθήκαμε δημοσιογραφικά στο πλευρό άλλων επαγγελματικών κλάδων που πλήττονται. Είναι η σειρά μας να ζητήσουμε τουλάχιστον να δημοσιοποιηθεί αυτή η τεράστια αδικία.
Ναταλί Χατζηαντωνίου

Εννέα ολόκληρα χρόνια, από τότε που έκλεισε η "Ελευθεροτυπία" οι εργαζόμενοί της περιμέναμε να πάρουμε έστω κάποια λίγα χρήματα από αυτά που δικαιούμαστε. Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε το ποσό που αντιστοιχεί στον καθένα εργαζόμενο από την πώληση του κτιρίου της εφημερίδας. Αναθαρρήσαμε, χαρήκαμε, γελάσαμε, κάναμε σχέδια. Και μόλις σήμερα μάθαμε ότι η "Alpha Bank" και Τράπεζα Πειραιώς έκαναν ανακοπή στην καταβολή των ποσών προς τους εργαζόμενους. Η 17η Ιουλίου που θα ήταν ημέρα ανάσας για πάνω από 800 άτομα, δεν θα υπάρξει. Μπήκαν στη μέση οι τράπεζες και μας την στέρησαν, αν και γνωρίζουν ότι προηγούνται οι εργαζόμενοι.Αυτά γιατί είμαι τόσο συγχυσμένη και εκνευρισμένη που ειλικρινά δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω να κλάψω ή να αρχίσω να ουρλιάζω.
Χριστίνα Παπασταθοπούλου

****
Σπύρος Τσακίρης
***
Εννέα χρόνια μετά κι αυτός ο γολγοθάς δεν τελειώνει. Πιστέψαμε ότι σε λίγο καιρό, στις 17 Ιουλίου συγκεκριμένα, θα παίρναμε οι 800 τόσοι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας έστω κάποια από τα χρωστούμενα και δεδουλευμένα μας.
Και τι ανάσα θα ήταν αυτή για όλους μας. Και είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι από εμάς τα προορίζαμε για χρέη,οφειλές, δανεικά, υποχρεώσεις.
Όταν όμως κάνεις σχέδια έίναι γνωστό ότι ο Θεός γελάει.
Και στη δική μας περίπτωση, γελάει ο θεός του χρήματος. Τράπεζα λέγεται.
Πειραιώς και Alpha έκαναν ανακοπές παρόλο που με τον παλιό νόμο προηγούνται οι εργαζόμενοι. Και αυτό σημαίνει ότι θα φάμε άλλη μια 4ετία στο περίμενε.
Αυτή η ιστορία έχει εξελιχθεί σε θέατρο του παραλόγου. Και εμείς είμαστε οι ήρωες του Μπέκετ που περιμένουν εις μάτην τον Γκοντό.
Χρυσούλα Παπαϊωάννου
***
Να μιλήσουμε με όρους οικονομίας θέλετε; Ωραία. Αν οι 800 πρώην εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας έπαιρναν αυτό το πενιχρό 22% από όσα τους οφείλονταν σε αποζημιώσεις και δεδουλευμένα, κάποιον λογαριασμό ή κάρτα θα πλήρωναν, κάποιο παντελόνι θα αγόραζαν, κάπως αυτά τα χρήματα θα κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά. Αν θα πάνε στις Τράπεζες, θα χρησιμεύσουν σε bonus για goldenboys ή για κάποιο δάνειο σε " εξέχοντα" πολιτικά πρόσωπα, να αγοράσουν κάποιο σπίτι του Βολταίρου, στην αλλοδαπή... ΑΝΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΞΑΛΛΟΣ!!!
Ορέστης Σχινάς