ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Ανησυχία στην Καστοριά για τον κορωνοϊό

Όσο αυξάνονται με δραματικό ρυθμό τα κρούσματα κορωνοϊού στη Βόρεια Ιταλία, τόσο μεγαλώνει η ανησυχία των Καστοριανών που αισθάνονται το φονικό ιό να χτυπάει την πόρτα της περιοχής μας.
Περίπου 350 συμπατριώτες μας (εκθέτες και προσωπικό για την έκθεση γούνας του Μιλάνο και το ΓΕΛ Άργους Ορεστικού) βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ιταλίας, τις προηγούμενες ημέρες,.. γεγονός που εντείνει την ανησυχία για το εάν έχει μολυνθεί κάποιος/οι και μεταφέρει τον ιό στην περιοχή μας. Γεγονός που θα αποδειχθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Οι μάσκες από το πρωί της Δευτέρας ξεπουλάνε σαν τρελές στα φαρμακεία του Νομού, ενώ ανακοινώσεις και μέτρα προφύλαξης λαμβάνουν επιχειρήσεις, η μία μετά την άλλη, επιβεβαιώνοντας το κλίμα πανικού που αρχίζει σιγά σιγά να δημιουργείται.Η ψυχραιμία θεωρείται η καλύτερη αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης, λένε οι ειδικοί, είναι όμως προφανές πως ο άνθρωπος δε λειτουργεί με βάση τη λογική όταν αισθάνεται πως κινδυνεύει άμεσα ή έμμεσα η υγεία του.
Και πώς να λειτουργήσει με  ψυχραιμία ο κάθε Καστοριανός, όταν ακούει στα Δελτία Ειδήσεων και διαβάζει δεκάδες αναρτήσεις στον τοπικό και Πανελλαδικό τύπο  για τα συμπτώματα, τους τρόπους μετάδοσης, την καραντίνα στην οποία μπαίνουν συνεχώς πόλεις, τα στατιστικά. τη θνησιμότητα, τις απαγορεύσεις κλπ κλπ.
Πώς να σκεφθεί με ψυχραιμία όταν βλέπει τους 400 συμπολίτες μας ως ορατό κίνδυνο και κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να απαντήσει γιατί δεν χρειάστηκε να μπουν σε καραντίνα ή να εξετασθούν περαιτέρω (για τη δική τους πρωτίστως ασφάλεια και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας) ΠΡΙΝ επιστρέψουν στα σπίτια τους. Γιατί πλέον όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν έρθει σε επαφή με εκατοντάδες άλλους, άρα αντιλαμβανόμαστε πως δεν μιλάμε πια για μέτρα πρόληψης αλλά για μέτρα αντιμετώπισης, που ίσως κλιθούν να πάρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες αν παρουσιαστεί ύποπτο περιστατικό.
Κι αν επικρατήσει το χειρότερο σενάριο και παρουσιαστεί το περιστατικό, το πιθανότερο είναι να κηρυχθεί από το Υπουργείο η περιοχή μας σε καραντίνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Οι γονείς/καθηγητές των μαθητών που επέστρεψαν με ασφάλεια στο Άργος Ορεστικό, δηλώνουν δυσαρέσκεια γιατί «στοχοποιούνται» τα παιδιά τους, οι γουνοποιοί δηλώνουν επίσης δυσαρέσκεια για την έλλειψη μέτρων πρόληψης στα αεροδρόμια που πέρασαν και επισημαίνουν πως δεν αντιλήφθηκαν κατά την παραμονή τους στο Μιλάνο τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Από την άλλη διαβάσαμε μέχρι και ανάρτηση με δηλώσεις ανώνυμου γουνοποιού, γονέα μαθητή του ΓΕΛ Άργους Ορεστικού ο οποίος αποκάλυψε την παραμονή στην Ιταλία Καστοριανού υπαλλήλου  γουνοποητικής επιχείρησης, νοσηλευόμενου λόγω κορονοϊού! (upd: το διέψευσε η ιστοσελίδα που το ανήρτησε)
Απίστευτες αντιδράσεις, δηλαδή, που χωρίς να γνωρίζουμε και να αμφισβητούμε τη βάση στην οποία στηρίζονται, στέλνουν SOS για τις ημέρες που έρχονται και για τις σκηνές που μπορεί να ζήσουμε αν δεν απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα! Οι «ειδικοί» και οι σωτήρες θα ξεπηδούν καθημερινά σαν τα μανιτάρια, για έναν από τους πιο ιδιαίτερους ιούς της σύγχρονης εποχής για τον οποίο η παγκόσμια ιατρική δεν μπορεί να μιλήσει με 100% βεβαιότητα. 
Είναι εύκολα αντιληπτό, πως μπροστά στη δημόσια υγεία δεν μπορούμε να μιλάμε για στοχοποίηση και για επιφανειακές προσεγγίσεις.

Χρυσούλα Κυρατζή / aboutkastoria.gr