ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Συμπτώματα «γαλάζιας» διαπλοκής

Ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος ήταν σύμβουλος της Lamda Development, και τώρα καλείται να διαχειριστεί την επένδυση στο Ελληνικό για την οποία η εταιρεία ζητά τροποποίηση της συμφωνίας υπέρ της. Η δε υπουργός Πολιτισμού ως γ.γ. του ίδιου υπουργείου είχε επιστρέψει, το 2012, την εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων που περιλάμβανε..
όλες τις θέσεις με πιθανά ευρήματα μέσα στον χώρο του παλιού αεροδρομίου.
Η Χαρά Τζαναβάρα γράφει σχετικά στην Εφημερίδα των Συντακτών:

«Για διαπλοκή σε όλο της το μεγαλείο» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποκάλυψη ότι ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου, που θα διαχειριστεί τα σοβαρά πολεοδομικά ζητήματα της επένδυσης στο Ελληνικό, ήταν από το τέλος του 2017 σύμβουλος της Lamda Development.
Η τοποθέτηση του πρώην συμβούλου του επενδυτικού σχήματος δημιουργεί μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα για τη νέα κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του, με την οποία ζητά να αποπεμφθεί ο εκπρόσωπος της Lamda. «Σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε., ο κ. Οικονόμου όχι μόνον δεν θα παρέμενε στην κυβέρνηση, αλλά ούτε καν θα είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή», συνεχίζει η ανακοίνωση.
«Επιβεβαιώνονται με αυτόν τον τρόπο οι παρασκηνιακές συνεννοήσεις της Lamda Development με τη Ν.Δ. και οι εσκεμμένες καθυστερήσεις από την πλευρά της εταιρείας για το έργο του Ελληνικού, με στόχο την τροποποίηση της σύμβασης σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλογίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι λειτουργεί «ως εκπρόσωπος συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων».
Με γραπτή δήλωσή του ο Δημήτρης Οικονόμου επιβεβαιώνει τη συνεργασία του με τη Lamda και προσθέτει ότι ήταν γνωστή στην κυβέρνηση από την αρχή. Αναφέρει ότι αφορούσε «αποκλειστικά συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αυστηρή τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας» στις υπό έγκριση μελέτες του Ελληνικού.
Σημειώνει ότι κατά καιρούς είχε συνεργαστεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και με φορείς όπως το Πράσινο Ταμείο, ενημερώνει ότι η επαγγελματική του δραστηριότητα διακόπηκε μόλις ανέλαβε υφυπουργός και διαβεβαιώνει ότι θα πολιτευτεί «με διαφάνεια, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα, με αναζήτηση συναινέσεων που είναι εφικτές».

Ερωτήματα -και μάλιστα σοβαρότερα- υπάρχουν και για την επιλογή της Λίνας Μενδώνη στη θέση της υπουργού Πολιτισμού. Ως γενική γραμματέας στο ίδιο υπουργείο, το 2012, είχε επιστρέψει την εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων που περιλάμβανε όλες τις θέσεις με πιθανά ευρήματα μέσα στον χώρο του παλιού αεροδρομίου, με δεδομένο ότι είχαν αποκαλυφθεί σημαντικές αρχαιότητες κατά την κατασκευή του αμαξοστάσιου του τραμ.
Λίγο πριν από τις εκλογές του 2015, με απόφαση του ΚΑΣ, είχε οριοθετηθεί μόνον ο αρχαιολογικός χώρος στον Αγιο Κοσμά. Η ολοκλήρωση της κήρυξης των υπόλοιπων περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έγινε το 2017 και συνάντησε τότε τις έντονες αντιρρήσεις των επενδυτών.