ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Τα φάουλ και οι ανακολουθίες του Κυριάκου

κάντε κλικ στη φωτο για μεγέθυνση
του Γιάννη Μπασκάκη

Η νέα κυβέρνηση μπορεί να έχει λίγες μέρες ζωής, αλλά στα πρώτα της σημάδια καταγράφονται ενέργειες που ρίχνουν στο κενό όσα ο Κ. Μητσοτάκης επαγγέλλεται. Είναι βέβαια πολύ νωπός ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο ήδη αυτές τις πρώτες μέρες υπάρχουν..
ενέργειες που καταγράφονται ως φάουλ ή ως ανακολουθίες του νέου πρωθυπουργού σε σχέση με τα όσα ο ίδιος επαγγέλλεται.
1. Κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το νέο μοντέλο της προεδρίας της κυβέρνησης, δηλαδή τη νέα διογκωμένη και υπερσυγκεντρωτική δομή του μεγάρου Μαξίμου, κατά την οποία τρεις γενικές γραμματείες υπό τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσο αναλαμβάνουν να συντονίζουν και να επιβλέπουν τα υπουργεία και το κυβερνητικό έργο.
Εκεί ο πρωθυπουργός έθεσε, για λόγους δεοντολογίας, στους υπουργούς και υφυπουργούς του κάποια ασυμβίβαστα, ανάμεσα στα οποία την απαγόρευση πρόσληψης συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού. Παράλληλα, καιρό τώρα είχε αποκλείσει την αδελφή του, Ντόρα Μπακογιάννη, από το κυβερνητικό σχήμα, στο όνομα της καταπολέμησης της οικογενειοκρατίας, αν και πολλοί στο κόμμα του πιστεύουν ότι εντασσόταν και αυτό στο πλαίσιο της επιδίωξης του κ. Μητσοτάκη να αποστρατεύσει ιστορικά στελέχη της παράταξης, θέλοντας και να ελέγξει έτσι το κόμμα.
Κι ενώ λοιπόν ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί να εμφανιστεί πολέμιος της οικογενειοκρατίας, είναι ο ίδιος που τώρα τοποθέτησε στη θέση του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού τον ανιψιό του, Γρηγόρη Δημητριάδη (γιο της αδελφής του, Κατερίνας Μητσοτάκη).
Το όνομα του κ. Δημητριάδη είχε γίνει γνωστό από την εποχή που υπήρξε νομικός σύμβουλος στην εταιρεία Energa των Μηλιώνη - Φλώρου. Στη συνέχεια παραιτήθηκε και λίγο αργότερα έγινε σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Φυσικά, το γεγονός ότι τα ανίψια θεωρούνται τυπικά συγγενείς τρίτου βαθμού δεν μπορεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις.
2.Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός επέλεξε να τοποθετήσει στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, τον Δημήτρη Οικονόμου. Αλλά, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Documento», ο κ. Οικονόμου μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ως σύμβουλος της Lamda Development στις διαπραγματεύσεις που η εταιρεία έκανε με την Πολιτεία για το θέμα της επένδυσης του Ελληνικού. Σύμφωνα δηλαδή με τις αποκαλύψεις, βρισκόταν μέχρι σήμερα στην ακριβώς απέναντι πλευρά.
Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε δημοσίως ο τέως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μητσοτάκη «εντολοδόχο συγκεκριμένων συμφερόντων», προσθέτοντας πως «επιβεβαιώνεται ότι η εταιρεία βρισκόταν σε συνεννόηση και συνεργασία με τη Ν.Δ. κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με την ελληνική πολιτεία».
Δήλωσε ακόμα ότι «η εταιρεία επιδίωκε να αλλάξει τη σύμβαση υπέρ των συμφερόντων της και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, όπως είχαν περιγράψει σε ανακοινώσεις τους ο κ. Σταθάκης και ο κ. Φλαμπουράρης προ των εκλογών, και αυτό ήταν σε συμφωνία με τη Ν.Δ., η οποία τοποθέτησε τον σύμβουλο και εκπρόσωπο της εταιρείας στη θέση του αρμόδιου υφυπουργού!» εκτιμώντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ότι ο κ. Οικονόμου ήταν σύμβουλος της Lamda Development και γι’ αυτό τον επέλεξε» και διερωτήθηκε: «Με βάση ποια δεοντολογία και πολιτική ηθική ο τεχνικός σύμβουλος ή εκπρόσωπος της Lamda Development θα εκπροσωπεί τώρα την Πολιτεία στη διαπραγμάτευση για τις παραμέτρους της σύμβασης του Ελληνικού;».
Ο ίδιος ο Δ. Οικονόμου, παραδέχτηκε τη σχέση του με τη Lamda, λέγοντας ότι «αφορούσε αποκλειστικά συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αυστηρή τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας στις υπό έγκριση πολεοδομικές μελέτες του Ελληνικού» και κατηγόρησε τον κ. Φάμελλο ότι «τη θυμήθηκε μόλις "αποκαλύφθηκε" από ιστοσελίδα και όχι στην τελετή παράδοσης/παραλαβής».
3. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στις 14.11.2018 στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση, πρότεινε όλοι οι δικαστές που αποχωρούν από το δικαστικό σώμα να «αποκλείονται για μια τριετία από κυβερνητικές ή πολιτικές θέσεις» και επιτιθέμενος στον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την περίπτωση της Βασιλικής Θάνου, είπε «για να μην ξαναδούμε, κ. Τσίπρα, φαινόμενα ανώτατοι δικαστικοί, μια μέρα μετά τη συνταξιοδότησή τους, να προσλαμβάνονται ως σύμβουλοι του πρωθυπουργού».
Η Ν.Δ. κατηγορούσε επίσης την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι γι’ αυτήν «δεν υφίσταται στην πράξη καμία έννοια διάκρισης των εξουσιών». Μόνο που τελικά ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να τοποθετήσει στο υπουργικό του σχήμα, και μάλιστα σε θέση υφυπουργού Δικαιοσύνης, τον μέχρι πριν από λίγες μέρες αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Δημήτρη Κράνη, του οποίου η θητεία έληξε στις 30 Ιουνίου 2019.
4. Προεκλογικά η Ν.Δ. εμφανιζόταν να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκπροσώπηση των γυναικών στα ψηφοδέλτια και ως εκ τούτου στα δημόσια αξιώματα, δηλώνοντας μάλιστα κατά την κατάρτιση των ψηφοδελτίων της για τις βουλευτικές εκλογές ότι «η Ν.Δ. είναι το πρώτο κόμμα που απολύτως συνειδητά ξεπέρασε ακόμη και το υποχρεωτικό όριο ποσόστωσης των φύλων, καθώς το 43% των υποψηφίων είναι γυναίκες» (το υποχρεωτικό όριο ήταν 40%).
Ωστόσο, όταν ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση, επέλεξε να τοποθετήσει μόνο 5 γυναίκες στο σύνολο των 51 προσώπων του κυβερνητικού σχήματος και να κάνει μόνο 2 από αυτές υπουργούς. Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε από το BBC, με τη δημοσιογράφο Ζεϊνάμπ Μπαντάουι να του απευθύνει σχετικό ερώτημα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή «HARDtalk» και με την απάντησή του να προκαλεί την έκπληξή της.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «δυστυχώς δεν έχουμε τόσο πολλές γυναίκες που να ενδιαφέρονται να μπουν στην πολιτική», για να εισπράξει την αντίδραση της δημοσιογράφου: «Μιλάτε σοβαρά; Σε όλη αυτή τη χώρα με όλες αυτές τις υπέροχες Ελληνίδες;». Θέλοντας να δικαιολογηθεί ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το 40% των υποψηφίων του κόμματός του ήταν γυναίκες (κάτι που βέβαια ήταν υποχρεωτικό), λέγοντας ωστόσο ότι «αν δείτε τη σύνθεση του ελληνικού κοινοβουλίου, δεν έχουμε γυναίκες κατά 40%».
Με τη δημοσιογράφο να επισημαίνει: «Εχετε όμως 21 από τους 51 που είναι εξωκοινοβουλευτικοί, άνθρωποι με ικανότητες, τεχνοκράτες, μπορείτε να τους περιγράψετε όπως θέλετε. Θα μπορούσατε να πείτε “εντάξει, πάω να βρω 21 πολύ έμπειρες γυναίκες”. Είμαι σίγουρη ότι θα μπορούσα να τις βρω εγώ για εσάς». Το αποτέλεσμα ήταν ο Κυρ. Μητσοτάκης να φτάσει να αποδώσει τον μικρό αριθμό γυναικών στην κυβέρνησή του σε... μεγαλύτερη διστακτικότητα των γυναικών από τους άντρες.
5. Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να εμφανιστεί ενωτικός, έχοντας ήδη πριν από τις εκλογές υιοθετήσει την τακτική των ήπιων τόνων και ενώ στην ίδια γραμμή οι υπουργοί του, στην πλειονότητά τους, κατά τις τελετές παράδοσης-παραλαβής απέφυγαν να μιλήσουν για «καμένη γη», στη λογική ότι «το κράτος έχει συνέχεια», την επικαιρότητα εξακολουθεί να απασχολεί η επίθεση του Μπάμπη Παπαδημητρίου στη Liberation.
Ο Μπ. Παπαδημητρίου, ο οποίος επελέγη από τον Κυρ. Μητσοτάκη για τα ψηφοδέλτια του κόμματος και σήμερα έχει εκλεγεί βουλευτής, με αφορμή ένα δημοσίευμα της Liberation με τίτλο «Δυναστεία Μητσοτάκη: ο μικρός Κούλης στην εξουσία», έφτασε στο σημείο να προχωρήσει σε μια ακραία επίθεση λέγοντας: «Yπάρχει δυστυχώς μια πλέμπα δημοσιογράφων – ανταποκριτών οι οποίοι έγλειφαν τα παπούτσια των Συριζαίων στα γεμάτα καπνό -και χασισοκαπνό κιόλας- γραφεία μέσα στο Μαξίμου και έγραφαν μετά ό,τι τους άφηνε το θολωμένο από το χασίσι μυαλό τους».
Η Liberation απάντησε απευθείας προς τον πρωθυπουργό ότι «τα σχόλια ενός από τους βουλευτές του Κυριάκου Μητσοτάκη, 48 ώρες μετά την εκλογική νίκη, είναι κάτι που θα πρέπει να τον απασχολήσουν, ιδιαίτερα από τη στιγμή που μάθαμε ότι η δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ θα είναι, πλέον, απευθείας υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού».
Οσο για τον ίδιο τον κ. Παπαδημητρίου, μετά τον σάλο πήγε να ζητήσει «συγγνώμη απ’ όσους ενδεχομένως προσβλήθηκαν από τα λεγόμενά μου», αλλά τελικά, την πήρε πίσω λέγοντας ότι «προσβλήθηκαν κάποιοι και κακώς, και η κυρία Μαλαγαρδή (σ.σ. συντάκτρια της Liberation) δεν πρέπει να είναι τόσο ευαίσθητη» και επέμεινε σε αυτά ακριβώς τα λεγόμενα περί «χασισιού» στο Μαξίμου που προκάλεσαν τις σφοδρές αντιδράσεις.
6. Προ ημερών κυβερνητικές πηγές πραγματοποίησαν διαρροές αναφορικά με το τηλεφώνημα που είχε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως το ίδιο συνέβη άλλωστε και με τις τηλεφωνικές συνομιλίες με άλλους ξένους ηγέτες. Οι διαρροές αυτές έλεγαν ότι η κ. Μέι έδωσε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό για την εκλογή του, ότι του «ευχήθηκε καλή επιτυχία» και ότι «συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ευρύτερη περιοχή».
Αλλά παρέλειψαν να πουν κάτι πιο συγκεκριμένο. Οτι η Βρετανίδα πρωθυπουργός εξήρε τη Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας πως «η Συμφωνία των Πρεσπών με τη Βόρεια Μακεδονία ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» και «χαιρέτισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη να τηρήσει την εφαρμογή της». Αυτά τα «κάρφωσε» η βρετανική κυβέρνηση με επίσημη ανακοίνωση.

- το κείμενο του Γιάννη Μπασκάκη είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών (14/7/1019)