ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Το πρώτο δελτίο ειδήσεων από «εικονική» δημοσιογράφο

ΒΙΝΤΕΟ
Μπορεί ένας τηλεπαρουσιαστής ειδήσεων να δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο χωρίς να κουράζεται; Η απάντηση είναι θετική μετά την αποκάλυψη της πρώτης παρουσιάστριας τεχνητής νοημοσύνης από το κινεζικό πρακτορείο - κανάλι ειδήσεων Xinhua. Στο δελτίο η δημιουργημένη από ηλεκτρονικό υπολογιστή δημοσιογράφος, διάβαζε τα κείμενα και πάσαρε τα..
βίντεο με απόλυτη φυσικότητα. Για να δημιουργηθεί το άβαταρ, η βάση του προσώπου και των κινήσεων του ήταν η Κινέζα δημοσιογράφος του καναλιού, Κουί Μενγκ. Οι ειδικοί που δημιούργησαν την εικονική δημοσιογράφο μοντελοποίησαν την ομιλία, τις κινήσεις και τους τρόπους της Μενγκ σε παρουσιάσεις της άνω των 10.000 λεπτών.
Η εικονική δημοσιογράφος, ονόματι Σιν Σιαο Μένγκ, αναπτύχθηκε από το Xinhua, σε συνδυασμό με μια εταιρεία μηχανών αναζήτησης που ονομάζεται Sogou. Η Σιαομένγκ δείχνει ζωντανή, ανοιγοκλείνει τα μάτια της και κουνά τα χέρια της καθώς μιλάει στην κάμερα. Εκτός από κάποιες κινήσεις στο στόμα, δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να αντιληφθεί πως δεν είναι αληθινή.
Πάντως οι δημοσιογράφοι που φοβούνται την επανάσταση των ρομπότ μπορούν να είναι ήσυχοι για την ώρα. Οι παρουσιαστές χρειάζονται ακόμα συγγραφείς και συντάκτες για να έχουν το κείμενο που διαβάζουν....