ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Μετέωρη υπόσχεση

Γράφει ο Χριστόφορος Κάσδαγλης

Το αμέσως επόμενο κυβερνητικό πρότζεκτ, μετά το Πάσχα, είναι το «Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης» που αναμένεται να παρουσιαστεί μέχρι το τέλος Απριλίου. Ένα στοίχημα πιο σημαντικό ίσως και από την «καθαρή έξοδο».
«Βασικό μας εργαλείο για την επόμενη ημέρα είναι η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική», επιβεβαίωσε πρόσφατα τη δέσμευση ο κ. Τσίπρας. «Πρόκειται για ολοκληρωμένο στρατηγικό.. σχέδιο που, πλέον, κανείς δεν θα καταστρώσει για μας και κανείς δεν θα μας το επιβάλει. Αλλά θα αποτελεί προϊόν δικού μας σχεδιασμού και δικής μας επιλογής».
Ένα πρόγραμμα «ελληνικής ιδιοκτησίας», λοιπόν, πυλώνας της μεταμνημονιακής εποχής και πιστοποίηση της «καθαρής εξόδου».
Τα περί ελληνικής ιδιοκτησίας ας μην τα πάρουμε τοις μετρητοίς. Δεν πρόκειται για αυτοτελή επιλογή της κυβέρνησης, εφόσον αποτελεί τον τέταρτο προσυμφωνημένο άξονα της τελικής διαπραγμάτευσης που τοποθετείται χρονικά στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και τελεί υπό την έγκριση των θεσμών (οι άλλοι τρεις: ολοκλήρωση 4ης αξιολόγησης, διευθέτηση  χρέους και συμφωνία για τη μορφή της μεταμνημονιακής επιτήρησης).
Το χειρότερο είναι πως το αναπτυξιακό σχέδιο έχει άκρως αρνητική προϊστορία: Στις  5.10.2015, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο κ. Τσακαλώτος είχε αναγγείλει ότι τον Μάρτιο του 2016 η κυβέρνηση θα κατέθετε «συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο». Τη δέσμευση αυτή επανεπιβεβαίωσε στις 18.11.2015.
Έκτοτε, αγνοείται η τύχη του. Σχέδιο Ανάπτυξης ουδέποτε κατατέθηκε – τον Μάρτιο του 2016 ή αργότερα. Κάτι σαν το «Παράλληλο πρόγραμμα», προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015, που ουδέποτε υλοποιήθηκε.
Αλλά η αρνητική προϊστορία πάει πολύ πιο πίσω: Ήδη από το 2010 οι εκάστοτε μνημονιακές κυβερνήσεις υποσχέθηκαν επανειλημμένα ότι θα κατάρτιζαν «πρόγραμμα ανάπτυξης» ή «παραγωγικής ανασυγκρότησης». Τέτοιο σχέδιο δεν προσκόμισαν ποτέ.
Είναι ολοφάνερο ότι μνημόνιο και σχέδιο ανάπτυξης αποτελούν έννοιες ασύμβατες και αλληλοαναιρούμενες. Οπότε, το νέο εγχείρημα ισοδυναμεί με crash test…
- πηγή: kasdaglis.wordpress (Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, 11.4.2018)