ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Kαι οι δέκα παραπέμθηκαν σε προανακριτική

Την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών συγκέντρωσε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και την παραπομπή σε αυτή, δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών για το σκάνδαλο Novartis. Η απόφαση ελήφθη μετά από ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε σήμερα (Πέμπτη) τα ξημερώματα, έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία που διήρκεσε συνολικά περί τις 20 ώρες. Στην προανακριτική επιτροπή παραπέμπονται οι.. Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μάριος Σαλμάς, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Άδωνις Γεωργιάδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης. Τις περισσότερες ψήφους πήρε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και τις λιγότερες ο Μάριος Σαλμάς.
Η προανακριτική που θα συσταθεί θα έχει 21 μέλη  (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από τη ΝΔ και έναν από κάθε κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης) και αρχικό χρόνο περάτωσης των εργασιών της τον ένα μήνα. Ν.Δ. και ΔΗ.ΣΥ. ζήτησαν τουλάχιστον 3 μήνες. Η επιτροπή θα ερευνήσει την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροδοκίας, της δωροληψίας και του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος.
Η ψηφοφορία διεξήχθη με δέκα κάλπες που αριθμήθηκαν, προκειμένου να «αντιπροσωπεύουν» τα προτεινόμενα για παραπομπή πρόσωπα. Αναλυτικά:
  • Για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 182, κατά 3, «παρών» 6, άκυρα 27.
  • Για τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 170, κατά 8, «παρών» 12, άκυρα 28.
  • Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 182, κατά 2, «παρών» 6, άκυρα 28.
  • Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ψήφισαν 217 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 185, «παρών» 6, άκυρα 26.
  • Για τον πρώην υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 188, «παρών» 4, άκυρα 27.
  • Για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ψήφισαν 217 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 186, «παρών» 4, άκυρα 27.
  • Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 180, κατά 2, «παρών» 8, άκυρα 28.
  • Για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 159, κατά 17, «παρών» 16, άκυρα 26.
  • Για τον πρώην υπουργό Υγείας 'Αδωνι Γεωργιάδη ψήφισαν 218 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 186, «παρών» 6, άκυρα 26.
  • Για τον πρώην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη ψήφισαν 217 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης 180, κατά 1, «παρών» 11, άκυρα 26.
Η επίσημη στάση των κομματων στην ψηφοφορία:
- Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα.
- Οι ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ για όλα τα πρόσωπα, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει για παραπομπή τον Μάριο Σαλμά, αλλά ανέφερε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.
- Η ΝΔ παρίστατο στην ψηφοφορία, αλλά δεν προσήλθε στις κάλπες. Οι βουλευτές της δήλωναν για τα πρακτικά πως θα ψήφιζαν υπέρ Προανακριτικής, που θα στόχευε στην ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και δεν θα στηριζόταν σε «κατασκευασμένο κατηγορητήριο».
- Η ΔΗΣΥ έριξε σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο που ανέγραφε "Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)", το οποίο καταμετρήθηκε ως άκυρο.
- Η Χρυσή Αυγή ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα.
- Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα.
- Η Ένωση Κεντρώων ψήφισε "παρών"
- Το Ποτάμι έριξε σε όλες τις κάλπες, ψηφοδέλτιο το οποίο ανέγραφε "Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής)", το οποίο καταμετρήθηκε ως άκυρο.