ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

45 χρόνια από την κατάληψη της Νομικής

Με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την κατάληψη της Νομικής, στις 21 Φεβρουαρίου 1973, το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ert.gr και στη διεύθυνση ert.gr/arxeio την εκπομπή «Εδώ και Σήμερα», η οποία προβλήθηκε στις 23/2/1982.
Εννέα χρόνια μετά την κατάληψη της Νομικής, ο δημοσιογράφος Μάκης Γιομπαζολιάς φιλοξενεί στο στούντιο μέλη των τότε.. φοιτητικών επιτροπών κατάληψης.
Ο Γιάννης Ματζουράνης, δικηγόρος-γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, η Ιωάννα Καρυστιάνη, νομικός, ο Νίκος Μπίστης, δικηγόρος, ο Διονύσης Μαυρογένης, φαρμακοποιός, ο Μάκης Παρασκευόπουλος, δικηγόρος, και ο Στέφανος Τζουμάκας, δικηγόρος-βουλευτής, εξιστορούν τα γεγονότα και αποκαλύπτουν όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν μετά την κατάληψη της Νομικής.

Εξηγούν πώς η υπόσχεση της χούντας για ελεύθερες εκλογές κατέληξε στο φιάσκο των φοιτητικών εκλογών του 1972. Θυμούνται τα γεγονότα που μεσολάβησαν μέχρι να γίνουν οι καταλήψεις. Αποκαλύπτουν τις πρώτες ενέργειες των φοιτητών, αφού έκλεισαν οι πόρτες της Νομικής, πώς φτιάχτηκε το κείμενο του όρκου των φοιτητών, ενώ αναφέρονται στις αντιδράσεις των Πανεπιστημιακών Αρχών, στη στάση που κράτησε ο Κλήρος, αλλά και στις συγκινητικές εκδηλώσεις και τη συμπαράσταση του κόσμου.

Ακόμη, τι συνέβη στις διαπραγματεύσεις που έγιναν τη δεύτερη μέρα με τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου; Ποια ήταν τα αιτήματα των φοιτητών και ποια η γραπτή δέσμευση της Συγκλήτου, που οδήγησε στην έξοδό τους από τη Νομική; Τι πραγματικά συνέβη στην τρίτη κατά σειρά κατάληψη, στις 20 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς, στην οποία πραγματοποιήθηκε επέμβαση της αστυνομίας, έπειτα από αίτηση της Συγκλήτου; Προβάλλεται η μαρτυρία του τότε πρύτανη, Κωνσταντίνου Τούντα, ενώ παρεμβάλλεται σημαντικό αρχειακό υλικό των Κώστα Ζυρίνη, Θόδωρου Μαραγκού και Παντελή Βούλγαρη, που χρησιμοποιήθηκε στο φιλμ «Φοιτητές» του Σταύρου Τορνέ, αλλά και απόρρητες φωτογραφίες της Γενικής Ασφάλειας.
Σκηνοθεσία: Τάσος Μπιρσίμ.

Επίσης, από το Φωτογραφικό Αρχείο της ΕΡΤ, μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από τα γεγονότα της κατάληψης της Νομικής, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 1973, όπως τα αποτύπωσε με τον φακό του ο φωτορεπόρτερ του Associated Press, Αριστοτέλης Σαρρηκώστας.