ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Αντεργατική απόφαση για την απόλυση εγκύων

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση - «εφιάλτης» του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), η οποία προβλέπει ότι σε περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων, δεν προστατεύονται οι έγκυες γυναίκες ή όσες θηλάζουν, εφόσον δεν υπάρχει σαφής πρόνοια στην εθνική νομοθεσία.
Ειδικότερα, η επίμαχη απόφαση αφορά σε προσφυγή ισπανικού δικαστηρίου για απόλυση εγκύου από την τράπεζα Bankia της Καταλονίας το 2013 με το ΔΕΕ να κρίνει ότι το γεγονός.. δεν σχετιζόταν με την εγκυμοσύνη και κατ’ επέκταση δεν παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η ένσταση της γυναίκας απορρίφθηκε από το δικαστήριο της Ένωσης, που αρκέστηκε στο να σημειώσει όταν απολύσει μια επιχείρηση μια έγκυο θα πρέπει να προσδιορίζονται αναλυτικά οι λόγοι. Όμως, αυτό δεν χρειάζεται στην περίπτωση μαζικών απολύσεων.
Σύμφωνα λοιπόν με την ίδια απόφαση, μπορεί οι έγκυες γυναίκες τυπικά να έχουν ασυλία, σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο της Ε.Ε., ωστόσο οι εταιρείες που προχωρούν σε ομαδικές απολύσεις μπορούν να απολύουν τις νέες μητέρες παρά τις προστατευτικές νομικές δικλείδες ασφαλείας.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/85 απαγορεύει στους εργοδότες να τις διώχνουν από την έναρξη της εγκυμοσύνης τους μέχρι το τέλος της άδειας μητρότητας, αλλά επιτρέπει εξαιρέσεις που υπόκεινται στο εθνικό δίκαιο κάθε χώρας-μέλους.
Το ΔΕΕ έκρινε ότι η γνωστή ως οδηγία περί εγκύων εργαζομένων του 1992 δεν αντιτίθεται σε εθνική ρύθμιση, η οποία επιτρέπει στον εργοδότη να απολύσει έγκυο εργαζομένη στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, εάν της κοινοποιηθούν μόνο οι λόγοι, οι οποίοι δικαιολογούν τις ομαδικές απολύσεις.
- πηγή: efsyn.gr