ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Το ΑΠΕ στο κυνήγι της λογοκλοπής

O Μιχ. Ψύλλος
Τη δική του πλατφόρμα για τον έλεγχο της λογοκλοπής έχει αναπτύξει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ). Οι συνεχείς έλεγχοι το τελευταίο διάστημα έχουν δείξει ότι αποτελεί πάροχο του 80-90% της ειδησεογραφίας που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, καθώς καθημερινά παρέχει περί τις 800 πρωτογενείς ειδήσεις, περί τις 1.200 φωτογραφίες -εκ των οποίων 200 από την Ελλάδα και 1.000 απ' όλο τον κόσμο- και περί τα 15- 20 βίντεο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του ΑΠΕ, τα 800 ημερήσια δημοσιεύματα αναπαράγονται στο 10πλάσιο κάθε μέρα από μη συνδρομητές του και στο 4πλάσιο από συνδρομητές, οι περισσότεροι ωστόσο από τους οποίους δεν αναφέρουν την πηγή. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αναπαραγωγή από τα δημοσιεύματα των websites του ΑΠΕ, καθώς.. αναπαράγονται κατά 20 ή και 30 φορές από μη συνδρομητές, ιδίως όσα αφορούν θέματα τουρισμού, Υγείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επιπλέον, έπειτα από έρευνα τριών εβδομάδων (20 Φεβρουαρίου- 6 Μαρτίου 2017) διαπιστώθηκε ότι 1.350 sites έχουν χρησιμοποιήσει άρθρα του ΑΠΕ. Επεξεργασία έγινε για τα 417. Από αυτά, στοιχεία επικοινωνίας βρέθηκαν για τα 193, «φόρμα επικοινωνίας» χωρίς άλλα στοιχεία βρέθηκε για τα 141, ενώ για 83 δεν έγινε δυνατό να βρεθεί οποιαδήποτε μορφή στοιχείων. Ορισμένα από αυτά βρέθηκε ότι έχουν έδρα στο Βέλγιο και στη Γερμανία.
«Η λογοκλοπή από μεγάλες ειδησεογραφικές πηγές πλήττει τις υγιείς επιχειρήσεις και σφετερίζεται τη δουλειά των δημοσιογράφων, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί προς όφελος των κάθε λογής αεριτζήδων, οι οποίοι λειτουργούν με συνθήκες γαλέρας» λέει μιλώντας στην «Αυγή» ο γενικός διευθυντής του ΑΠΕ Μιχάλης Ψύλλος.
Από αυτή την εβδομάδα, το ΑΠΕ θα ξεκινήσει επικοινωνία με sites που χρησιμοποιούν τις αναρτήσεις του προκειμένου να καταβάλλουν συνδρομή για την υπηρεσία που δεν πληρώνουν. Σε όσους αρνηθούν να καταβάλλουν συνδρομή ή δεν απαντήσουν στην πρόσκληση θα σταλεί δικαστικό έγγραφο. Για τους μη εντοπισμένους λογοκλόπους πραγματοποιείται ήδη έρευνα. Την όχληση του ΑΠΕ θα έχουν και οι συνδρομητές του προκειμένου να αναφέρουν την πηγή τους.
Σημειώνεται το ΑΠΕ παρέχει πακέτα συνδρομών που προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μέσου και με τιμές που κυμαίνονται από 100 ευρώ τον μήνα, έως το πλήρες πακέτο για τους μεγάλους πελάτες, περί τα 1.000 ευρώ τον μήνα.

Αγγέλα Νταρζάνου (Αυγή)