ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Πειθαρχικά ελεγκτέος ο Νίκος Καρούτζος

Η συμπεριφορά των μελών της ΕΣΗΕΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι εκτός ελέγχου των Οργάνων Δεοντολογίας

Πειθαρχικά ελεγκτέος κρίθηκε από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, ο δημοσιογράφος Νίκος Καρούτζος (φωτογραφία) ύστερα από έγκληση της συναδέλφου του Ελένης Ανδριανού, για αντιδεοντολογική και αντισυναδελφική συμπεριφορά.
Στον Ν. Καρούτζο, με ψήφους 3 έναντι 1. επιβλήθηκε από το ΠΠΣ της ΕΣΗΕΑ η ποινή της επίπληξης με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την απλή επίπληξη.  Η εγκαλούσα Ελένη Ανδριανού είχε υποβάλει την από 19.02.16 έγκληση και στη συνέχεια την από 17.05.16 συμπληρωματική.
Η από 19.02.16 έγκληση της Ελένης Ανδριανού, είχε ως εξής:..

«Ο εγκαλούμενος Νίκος Καρούτζος, ως μέλος της ΕΣΗΕΑ, παραβίασε το Καταστατικό και τον Κώδικα Δεοντολογίας, αλλά και το Νόμο με τις εξής απαράδεκτες ενέργειές του, οι οποίες μάλιστα, πέραν των άλλων εζημίωσαν τον ΕΔΟΕΑΠ, στον οποίο είμαι ασφαλισμένη και ως εκ τούτου, έχω κάθε έννομο συμφέρον να καταθέσω την παρούσα.
Συγκεκριμένα αρχές 2014, ύστερα από προσφυγές συναδέλφων, η Αρχή Προστασίας εξέδωσε την 51/2014 απόφαση με την οποία ζητούσε από τον ΕΔΟΕΑΠ να ακυρώσει την διακοπή συντάξεων που είχε γίνει σε ορισμένους, όπως και σε εμένα.
Ο Ν. Καρούτζος, όταν το θέμα πήγε στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, παραβιάζοντας την υποχρέωσή του να σεβαστεί την απόφαση, μαζί με άλλα μέλη που δεν ανήκουν στην ΕΣΗΕΑ, σχηματίζοντας πλειοψηφία, ψήφισε να μην εφαρμοστεί η απόφαση της Αρχής.
Με νέα απόφασή της την 189/2014 η Αρχή ζήτησε και πάλι να εφαρμοστεί η πρώτη απόφαση και την μέχρι τότε άρνηση εφαρμογής της από τον ΕΔΟΕΑΠ, επέβαλε στο Ταμείο να πληρώσει πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.
Για την ανεύθυνη, κακόπιστη και αυθαίρετη συμπεριφορά του, ζητώ να ελεγχθεί πειθαρχικά ο Ν. Καρούτζος…»
Η από 17.05.16 έγκληση της συν. Ελένης Ανδριανού, είχε ως εξής:
«…Εγκαλώ τον Νικόλαο Καρούτζο για πρωτάκουστη συμπεριφορά του εναντίον των μελών του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου.
Συγκεκριμένα επειδή ο κ. Καρούτζος διαφωνούσε με απόφαση του Συμβουλίου που είχε ληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, με δημόσια ανάρτησή του στο Facebook στη σελίδα που διατηρεί, καλούσε τα μέλη της ΕΣΗΕΑ να επιτίθενται εναντίον των μελών του ΠΠΣ.
Το απαράδεκτο αυτό κείμενο, μεταξύ επικρίσεων για την απόφαση, αναφέρει:
«…Στο εξής έχουν όλοι δικαίωμα να προπηλακίζουν τα μέλη του πειθαρχικού…».
Έτσι, ο κ. Καρούτζος, χωρίς στοιχειώδη υπευθυνότητα τόσο σαν μέλος της ΕΣΗΕΑ, όσο και σαν γενικός γραμματέας του ΕΔΟΕΑΠ, επιχειρεί να καθιερώσει μια νέα πρακτική, τον απροκάλυπτο τραμπουκισμό σε βάρος των μελών του ΠΠΣ ή και του ΔΠΣ, για όσους δυσαρεστούνται κάθε φορά από τις αποφάσεις μας.
Θεωρώ το θέμα πολύ σοβαρό και δεν αποτελεί βέβαια μόνο πειθαρχικό παράπτωμα αλλά υπάρχουν και ποινικές ευθύνες. Πιστεύω ότι κανένας δεν μπορεί να παροτρύνει σε επιθέσεις εναντίον κάποιου, αλλά και πολύ περισσότερο σε μέλη πειθαρχικών αλλά και άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΣΗΕΑ.
Σχετικά καταθέτω στο Συμβούλιο φωτοτυπία της ανάρτησης του Ν. Καρούτζου».
Κληθείς σε απολογία, ο εγκαλούμενος Νίκος Καρούτζος, απέστειλε προς το ΠΠΣ απολογητικό υπόμνημα, στο οποίο υποστήριξε μεταξύ άλλων:
«Μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος μου μετά την έγκληση της κας Ελένης Ανδριανού, για ανάρτησή μου στο Facebook. Και αυτό διότι το ίδιο το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο έχει ήδη αποφανθεί με προηγούμενες αποφάσεις του για υποθέσεις δημοσιεύσεων στο  Facebook.
Σας υπενθυμίζω ότι στην απόφαση 8/2016 που με αφορά και με κρίνατε μη ελεγκτέο πειθαρχικά αναφέρετε ότι:
«Δεδομένου ότι έχει προηγηθεί απόφαση του ΠΠΣ (Συν. 4η /10.07.2015) για ανάλογη υπόθεση, σύμφωνα με την «οποία η ανταλλαγή προσωπικών αντεγκλήσεων και ύβρεων μέσω του κοινωνικού δικτύου «Facebook» δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο έρευνας του ΠΠΣ. Οι μάρτυρες που κατέθεσαν αλλά και μέλη του ΠΠΣ ενστερνίζονται την άποψη αυτή, καθώς δεν αναγνωρίζουν τα social media, ως Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά ως προσωπικό ημερολόγιο».
Ομοίως στην απόφαση της 10ης Ιουλίου του 2015 το ΠΠΣ, χαρακτηρίζει ως προσωπικές αντεγκλήσεις τις απειλές μέσω του Facebook όπως «κονσερβοκούτι σας πρέπει κ@ργιόλια», «Πίσσα και πούπουλα στα ξεφτιλισμένα καθίκια της δημοσιογραφίας». Στην ίδια απόφαση το ΠΠΣ δεν αποφάνθηκε και επί τυχόν ποινικών ευθυνών!…».
Το ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τo απολογητικό υπόμνημα του εγκαλουμένου και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:
Ο έλεγχος των Πειθαρχικών Συμβουλίων της ΕΣΗΕΑ δεν περιορίζεται στα συμβαίνοντα στα Μέσα Ενημέρωσης αλλά και ευρύτερα και προφανώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook. Οι περί του αντιθέτου προβαλλόμενοι ισχυρισμοί του εγκαλούμενου συν. Καρούτζου είναι αβάσιμοι, έστω και αν επικεντρώνονται σε ορισμένες αποφάσεις του ΠΠΣ που, με διαφορετική σύνθεση, εμφανίζονται διαφοροποιημένες.
Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, έχει αποφανθεί ότι η συμπεριφορά των μελών της ΕΣΗΕΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι εκτός ελέγχου των
Οργάνων Δεοντολογίας. Άλλωστε, ο συν. Καρούτζος έχει υπόψη του την από 18.06.15 ανακοίνωση του ΕΟΔ σχετικά με αναρτήσεις του στο Facebook στην οποία αναφέρεται:
«Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές, καταδικάζει φαινόμενα λασπολογίας και κατασυκοφάντησης μελών των Πειθαρχικών Συμβουλίων των οποίων η θεσμική τους ιδιότητα, πρέπει να είναι σεβαστή και να προστατεύεται.
Η προστασία των μελών των δικαιοδοτικών οργάνων είναι προϋπόθεση για την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΟΔ καταγγέλλει τον συν. Νίκο Καρούτζο, γενικό γραμματέα του ΕΔΟΕΑΠ, που με αναρτήσεις του στο “Facebook”, μεταξύ άλλων:
α) Διατυπώνει καταγγελίες για μέλη των Πειθαρχικών Συμβουλίων, που δήθεν εξαπάτησαν τον ΕΔΟΕΑΠ, με σκοπό τη γενική λασπολογία.
β) Διαστρεβλώνει πειθαρχικές αποφάσεις που ενώ είναι καταδικαστικές, τις εμφανίζει ως αθωωτικές, με σκοπό να εξοργίζει συναδέλφους κατά μελών των Πειθαρχικών Συμβουλίων».

Δυστυχώς ο συν. Καρούτζος διεκδικεί το ανεξέλεγκτο, ώστε χωρίς καμιά συνέπεια να προσβάλλει, εξυβρίζει και συκοφαντεί συναδέλφους ή και άλλα πρόσωπα και να επιτίθεται κατά τρόπο απαράδεκτο σε θεσμοθετημένα όργανα της ΕΣΗΕΑ, όπως και στην εξεταζόμενη υπόθεση κατά του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Και στην περίπτωση αυτή, επειδή ο ίδιος διαφωνεί με απόφαση του ΠΠΣ, που δεν έκρινε βάσιμη, κάποια έγκληση, παροτρύνει τους συναδέλφους να προπηλακίζουν τα μέλη του Πειθαρχικού. Η προσκομισθείσα αποτύπωση από την ιστοσελίδα του αποδεικνύει απόλυτα όσα στην έγκληση καταγγέλλονται, τα οποία άλλωστε ούτε ο εγκαλούμενος αρνείται. Η συμπεριφορά του αυτή δεν είναι μόνο δεοντολογικά απαράδεκτη, αλλά και αναντίστοιχη προς την υπευθυνότητα που προσιδιάζει προς την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα του ΕΔΟΕΑΠ, την οποία φέρει. Και πέρα από τον Κώδικα Δεοντολογίας, αποδοκιμάζεται και από τον ίδιο τον Ποινικό Κώδικα που ισχύει για όλους, καθώς κανένας δεν μπορεί να προτρέπει άλλους σε βίαιες ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε. Πολύ περισσότερο εναντίον εκλεγμένων μελών θεσμοθετημένου δικαιοδοτικού οργάνου.

Κατόπιν αυτών, το ΠΠΣ έκρινε ομόφωνα ότι ο εγκαλούμενος συν. Νίκος Καρούτζος είναι πειθαρχικά ελεγκτέος, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’  του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. 1, εδ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Ως προς την ποινή το Συμβούλιο, με ψήφους 3 έναντι 1 επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την απλή επίπληξη.