ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Ηλίας Πετρόπουλος: ένας κόσμος υπόγειος

Κείμενα: documenta 14
Πρόγραμμα κινηματογραφικών ταινιών της documenta 14, θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στην ΕΡΤ2, έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2017, στις 24:00.
Τα «Κείμενα» είναι μία εβδομαδιαία εκπομπή προβολής ταινιών, την οποία παρουσιάζει η ΕΡΤ και οργανώνει η documenta 14. Μέσω της μετάδοσής της από τη δημόσια τηλεόραση, η εκπομπή στοχεύει να επεκτείνει το βεληνεκές της documenta 14 στα σπίτια των τηλεθεατών, καθώς επίσης να φανταστεί και να συγκροτήσει ένα διαφορετικό κοινό. Οι ταινίες που θα προβληθούν θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση. Όλες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα που.. αφορούν στη ζωή στην Ελλάδα και αλλού σε μια εποχή κοινωνικού μετασχηματισμού.
Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017, στις 24:00, EΡT2

Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
«Ηλίας Πετρόπουλος: Ένας κόσμος υπόγειος»
(Elias Petropoulos: An Underground World)
Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Ελλάδας 2005.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Καλλιόπη Λεγάκη.
Φωτογραφία: Γιάννης Μισουρίδης.
Μουσική: Νίκος Παπαδογούλας.
Αφήγηση: Γιώργος Κέντρος.
Παραγωγή: ΕΡΤ, ΕΚΚ και PORTOLANOS FILMS.
Εισαγωγικό κείμενο: Καλλιόπη Λεγάκη και Μαρία Γεντέκου.
Διάρκεια: 61΄

Υπόθεση: Ο Ηλίας Πετρόπουλος ήταν ένας ρηξικέλευθος συγγραφέας που έγραψε την ιστορία του «υποκόσμου» της Ελλάδας. Αντί να γράφει για πολιτικούς και στρατηγούς, ο Πετρόπουλος προτιμούσε να γράφει για το ρεμπέτικο, τους μποέμ, τους αλήτες και τους εγκληματίες. Το ντοκιμαντέρ έχει ως επίκεντρο μια συνέντευξη με τον συγγραφέα στο Παρίσι, λίγους μήνες πριν από το θάνατό του, το 2003.
Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στο Παρίσι, όπου ο Ηλίας Πετρόπουλος πέρασε ως αυτοεξόριστος τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής του. Έλαβε μέρος έμπρακτα στην Αντίσταση κατά των ναζί στην Κατοχή και αργότερα επέκρινε απερίφραστα την καταστολή και τη λογοκρισία, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να διαφύγει στη Γαλλία λόγω της χούντας το 1974.
Στο σύντομο εισαγωγικό κείμενο που γράφτηκε αποκλειστικά για το πρόγραμμα ταινιών «Κείμενα», η Μαρία Γεντέκου και η σκηνοθέτις Καλλιόπη Λεγάκη περιγράφουν τον Πετρόπουλο ως «έναν από τους τελευταίους ρομαντικούς της εποχής μας».