ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Κλείνουν τις περιφερειακές εφημερίδες

Πλήγμα η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης διακηρύξεων - προκηρύξεων

Την έντονη αντίθεσή του στην κατάργηση της υποχρέωσης δημοσιεύσεων στον περιφερειακό Τύπο των διακηρύξεων και προκηρύξεων, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τις «συμβάσεις παραχώρησης έργων και υπηρεσιών», εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).
Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα πλήξει καίρια τον περιφερειακό Τύπο, που ήδη βιώνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της πολύχρονης κρίσης και θα προσθέσει εκατοντάδες εργαζόμενους στα ΜΜΕ στη στρατιά των ανέργων του χώρου της Ενημέρωσης. Ταυτόχρονα, θα πληγούν βασικές αρχές της διαφάνειας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, στερώντας από τους πολίτες της Περιφέρειας, που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, το δικαίωμα της..
πληροφόρησης για αποφάσεις και ενέργειες της κεντρικής, περιφερειακής ή τοπικής διοίκησης.
Η ΠΟΕΣΥ αντιτίθεται σε κάθε μέτρο, που οδηγεί σε κλείσιμο περιφερειακών εφημερίδων και σε συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, χωρίς αυτό να επιβάλλεται από κάποια μνημονιακή ή άλλη δέσμευση της χώρας και μάλιστα, όταν το κόστος αυτών των δημοσιεύσεων είναι ασήμαντο για αυτούς που προκηρύσσουν κάποιο έργο.

Τα κόλπα των εργοδοτών
 για να μην πληρώνουν

Με την ευκαιρία, η ΠΟΕΣΥ, επαναλαμβάνει την πάγια θέση της περί διαφάνειας στο χώρο της Ενημέρωσης και προς την κατεύθυνση αυτή είναι έτοιμη, σε συνεργασία με τις Ενώσεις Συντακτών, να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαφάνεια στα περιφερειακά ΜΜΕ. Και αυτό με στόχο να υπερασπίσει τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, που συχνά πέφτουν θύματα κακών εργοδοτών, οι οποίοι όχι μόνο δεν τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, αλλά έχουν ανακαλύψει και «παράθυρα» με την αλλαγή εταιριών ή με τον ορισμό μελών στα ΔΣ των Ανώνυμων Εταιριών υπερηλίκων ατόμων, έτσι ώστε και οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές να μην καταβάλλουν, αλλά και αποζημιώσεις απόλυσης ή εφάπαξ να μην δίδουν.
Επειδή το τελευταίο τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας, η ΠΟΕΣΥ θεωρεί επιτακτική ανάγκη να προωθηθεί άμεσα τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι μετοχές εταιριών περιφερειακών ΜΜΕ θα πρέπει να είναι ονομαστικές και οι κάτοχοί τους αλλά και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που έχουν χρέη σε ασφαλιστικά Ταμεία, Εφορία και εργαζόμενους, να μην έχουν δικαίωμα συμμετοχής (είτε ως μέτοχοι είτε ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου) σε άλλη εταιρία ΜΜΕ, πριν εξοφλήσουν τα οφειλόμενα.