ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Το ΔΝΤ θέλει να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός

«Βόμβα» Wikileaks για Τόμσεν - Βελκουλέσκου και διαπραγμάτευση

«Για όποιον αμφέβαλε ότι Τρόικα = παρακρατικό τάγμα αναποτελεσματικών ψευτοτεχνοκρατών που υπονομεύουν την Ευρώπη». Αυτό έγραψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στο twitter για τις αποκαλύψεις του Wikileaks, που παρουσίασε τα πρακτικά της συνομιλίας του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, με την εκπρόσωπο του Ταμείου στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου, και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου, Ίβα Πέτροβα.
 Το Wikileaks που παρουσίασε το θέμα στο Twitter υπό τον τίτλο «Εμπιστευτικά αρχεία δείχνουν πόλεμο ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Μέρκελ για την Ελλάδα», αποκαλύπτει:
 1ον  Ο Πολ Τόμσεν φέρεται να προσπαθεί να μην επιστρέψει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, ώστε να καθυστερήσει η αξιολόγηση μέχρι τον Ιούλιο, η Αθήνα να μείνει χωρίς λεφτά και να υποχρεωθεί να δεχτεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα σκληρά μέτρα, που δεν προβλέπονται στη συμφωνία..
2ον  Το ΔΝΤ θα αρνηθεί να συμφωνήσει στην αξιολόγηση και δεν θα δεχθεί μικρό πακέτο μέτρων.
3ον  Εκτιμά ότι αποφάσεις θα παρθούν μόνο αν η Ελλάδα ξεμείνει πάλι από χρήματα (όπως τον περασμένο Ιούλιο) και υπάρχει η απειλή να βρεθεί ενόψει πιστωτικού γεγονότος (χρεοκοπίας).
4ον  Η συζήτηση για την αξιολόγηση θα πάει μέχρι τον Ιούλιο καθώς οι Ερωπαίοι δεν θα θέλουν να πάρουν αποφάσεις πριν το βρετανικό δημοψήφισμα.
5ον  Ο Πολ Τόμσεν σχεδιάζει να «εκβιάσει» την Άνγκελα Μέρκελ με την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, η οποία θα προκαλέσει ενοχλητικές ερωτήσεις στη γερμανική Βουλή.
6ον  Η Ντέλια Βελκουλέσκου λέει ότι ήταν λάθος τους η συμφωνία του Ιουλίου, καθώς δίνει στην Ελλάδα ένα πολύ δυνατό επιχείρημα να μη δέχεται τα επιπλέον μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, καθώς οι Ελληνες οφείλουν να εφαρμόσουν μόνο όσα συμφώνησαν και τίποτα παραπάνω.
7ον  Το ΔΝΤ εκτιμά ότι έπρεπε να είχε βάλει στους Έλληνες πολύ χειρότερους στόχους.