ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Παραίτηση Φαμπρ λόγω «εχθρικού καλλιτεχνικού περιβάλλοντος»

Μετά από μια σωρεία ολέθριων λαθών και την αδυναμία του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά να διαχειριστεί την κατάσταση, o Γιαν Φαμπρ έπραξε τα αυτονόητα.
Δεν υπήρχε περίπτωση, άλλωστε, να παραμείνει στη θέση του μετά την κατακραυγή αυτή, μετά από τον ορυμαγδό των αντιδράσεων. Δεν είχε και λόγο. Δεν (μας) είχε και ανάγκη.
Έτσι, σήμερα το πρωί, o καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ δήλωσε παραίτηση και μάλιστα -όχι στον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, αλλά στη διευθύντρια του Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Κατερίνα Κοσκινά.
Ωστόσο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί μας η Κατερίνα Κοσκινά διέψευσε ότι ο Γιαν Φαμπρ επικοινώνησε πρώτα μαζί της για να της κοινοποιήσει την απόφασή του να παραιτηθεί από διευθυντής του Φεστιβάλ.
«Ο Γιαν Φαμπρ είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, συνεργάτης και φίλος. Όμως δεν θα.. μπορούσε ποτέ να υποβάλει την παραίτησή του σε εμένα γιατί όπως είναι απολύτως σαφές δεν τον διόρισα εγώ στην θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ αλλά το υπουργείο Πολιτισμού», υποστηρίζει η διευθύντρια του ΕΜΣΤ και προσθέτει: «Δεν είχα καμία επικοινωνία μαζί του από την ημέρα που έφυγε από την Ελλάδα».
Λυπούμαστε για την αναστάτωση που δημιούργησε το ρεπορτάζ μας στην κυρία Κοσκινά. Καταλαβαίνουμε ότι η αναφορά του ονόματός της την έφερε στη δυσάρεστη θέση, δέχεται από το πρωί εκατοντάδες τηλεφωνήματα σχετικά με ένα σοβαρό θέμα, την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ, καλλιτέχνη με τον οποίο έχει συνεργαστεί στο παρελθόν.
Η παραίτησή του, πράγματι, δεν είναι ζήτημα που θα μπορούσε να αφορά εκείνη. Ωστόσο οι πληροφορίες που είχαμε έκαναν λόγο για επικοινωνία που είχε ο Γιαν Φαμπρ μαζί της.
 
Η πρώτη του δήλωση
Στην ιστοσελίδα της βελγικής εφημερίδας «L' avenir» δημοσιεύτηκε η πρώτη δήλωση του Γιαν Φαμπρ για την παραίτησή του:
«Δέχθηκα την πρόταση που μου έκανε ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού με τον όρο ότι θα μπορούσα να κάνω τις καλλιτεχνικές επιλογές μου σε καθεστώς ελευθερίας. Αυτό δεν φαίνεται πλέον δυνατό στην Ελλάδα. Δεν θέλω να εργάζομαι σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο έφτασα με ανοιχτό μυαλό και καρδιά».

Έφη Μαρίνου (Efsyn.gr)