ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Ποιοι θέλουν να πετάξουν έξω από το Mega τον Ψυχάρη

  • Το «Κανάλι των εκδοτών» αλλάζει όνομα και σύνθεση με ισχυρό πόλο τον Βαρδή Βαρδινογιάννη. Ο Μπόμπολας  παραδίδεται άνευ όρων. Φιλιππόπουλος και Μάρης τα νέα πρόσωπα
  • Η οργή της Μαριάννας Λάτση και η σιωπή της Γιάννας Αγγελοπούλου
  • Ανθίσταται ο Αλαφούζος Πρόβλημα με το «E» του Βρυώνη και το Μακεδονία Tv
Αγρια διελκυστίνδα για τις τηλεοπτικές άδειες και τους παίκτες που θέλουν κανάλια εξελίσσεται μέσα από τις δημόσιες συγκρούσεις αλλά και τις ταυτόχρονες υπόγειες συναλλαγές. Το τοπίο που ανοίγεται είναι αχαρτογράφητο και η τάξη που θεωρητικά επιχειρείται να μπει με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να επιβληθεί.Στο πλαίσιο αυτό και με πλήθος από γνωστούς και άγνωστους παράγοντες να επιδρούν στην εξίσωση των τεσσάρων καναλιών που θέλει να λύσει η κυβέρνηση, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές κινούνται με γνώμονα το «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη», καθώς από τη μια εκτοξεύονται απειλές..
εκατέρωθεν, ενώ από την άλλη προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα από την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Οι περίπλοκες σχέσεις στο MEGA

Κομβικό ζήτημα για τις εξελίξεις θεωρείται η τύχη που θα έχει το MEGA εξαιτίας τόσο των εγγενών προβλημάτων οικονομικής βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει όσο, πολύ περισσότερο, και της εμβληματικής σημασίας η οποία αποδίδεται από κυβερνητικούς παράγοντες στον ρόλο του ως «διαχρονικού συνώνυμου της διαπλοκής».
Στους παροικούντες τη μιντιακή Ιερουσαλήμ θεωρείται δεδομένο ότι, για λόγους τουλάχιστον συμβολικούς, θα επιδιωχθεί να εφαρμοστεί η εκπεφρασμένη διάθεση κυβερνητικών παραγόντων να εξαιρεθεί το άλλοτε «Κανάλι των Εκδοτών» από τη νέα αδειοδότηση. Πέραν των συμβολισμών, όμως, που σχετίζονται με το γεγονός ότι δεν θα δικαιολογηθεί το όλο κυβερνητικό εγχείρημα, εφόσον το MEGA μείνει αλώβητο και εξακολουθήσει να ελέγχεται από τους σημερινούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι ετοιμάζουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να διεκδικήσουν, εφόσον προχωρήσει μία από τις άδειες. Μάλιστα, εκτός από την αλλαγή σύνθεσης στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, μπορεί να αλλάξει ακόμη και όνομα, αφού θεωρείται βάρος για τη δημόσια εικόνα του καναλιού στην κοινωνία.

Το «πρόβλημα Ψυχάρης»

Για την κυβέρνηση, όπως αναδείχθηκε και από τα λεγόμενα το Τσίπρα στη Βουλή, το πρόβλημα φαίνεται να είναι, σε αυτή τη φάση, η παρουσία του ισχυρού άνδρα του ΔΟΛ Σταύρου Ψυχάρη, τον οποίο «φωτογράφισε» ο πρωθυπουργός όταν αναφέρθηκε υπαινικτικά σε ζητήματα με το «πόθεν έσχες», αποστροφή που θεωρήθηκε από βουλευτές ως μήνυμα προς τον εκδότη των «Νέων» και του «Βήματος» -που τελευταία αποφάσισαν να περάσουν στην αντιπολίτευση- να μην επιμείνει στη διεκδίκηση τηλεοπτικής άδειας.
Αντιθέτως, σε φάση πλήρους εξομάλυνσης είναι εδώ και καιρό οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τον έτερο πόλο εξουσίας στο MEGA, τον όμιλο Μπόμπολα, όπως εύκολα μπορεί να αναγνωρίσει όποιος ξεφυλλίσει το «Εθνος», το οποίο φιλοξενεί συχνά συνεντεύξεις Τσίπρα (που έχει, αντιθέτως, αποκλείσει το MEGA) και η αντιπολίτευση την οποία ασκεί είναι εφάμιλλη της «Εφημερίδας των Συντακτών», κάποιες φορές δε ηπιότερη και από την «Αυγή». Δεν πέρασαν, άλλωστε, απαρατήρητοι οι ηπιότεροι από ποτέ τόνοι που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να περιγράψει -γενικώς και αορίστως- τη διεκδίκηση δημοσίων έργων από ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης.

Η οικογένεια Μπόμπολα και το Star του Βαρδινογιάννη

Με μεσολάβηση, εξάλλου, από τα ηγετικά κλιμάκια του Πήγασου, του εκδοτικού βραχίονα της οικογένειας Μπόμπολα, που είναι σε αγαστή συνεργασία με τον πρωθυπουργικό περίγυρο, διευθετήθηκε η συμφωνία για… αποχή από το στούντιο των ειδήσεων του Μεγάλου Καναλιού του σχολιαστή Γιάννη Πρετεντέρη κατά τη συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Ν. Παππάς, ο οποίος απάντησε, όπως είχε συμφωνηθεί, μόνο σε ερωτήσεις της παρουσιάστριας Ολγας Τρέμη. Στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στο MEGA κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν από τον επικεφαλής του ομώνυμου επιχειρηματικού ομίλου Βαρδή Βαρδινογιάννη. Ο τελευταίος, που τηρεί «στάση ευμενούς ουδετερότητας» έναντι της κυβέρνησης, έχει δεσπόζουσα θέση και στο STAR, το οποίο διαθέτει υγιέστερες επιχειρηματικές βάσεις. Η υπό τον  Πάνο Κυριακόπουλο διοίκηση του καναλιού παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις διαμορφούμενες εξελίξεις και στελέχη της δεν αποκλείουν να διεκδικηθεί μία από τις νέες άδειες που μπορεί να προκηρυχθούν μέσα από ένα ευρύτερο συμμαχικό σχήμα.

Συμμαχίες και αυτόνομες πορείες

Η τροπή των πραγμάτων, πάντως, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο ο Στ. Ψυχάρης θα καταφέρει να βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να καλύψει τη μετοχική συμμετοχή του στο Μεγάλο Κανάλι, γεγονός το οποίο απεύχεται το ίδιο με την κυβέρνηση και ο Φώτης Μπόμπολας. Ωστόσο, ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει την τελική κίνηση Ψυχάρη που, κατά πολλούς, «δεν μπορεί να θεωρείται εύκολος στόχος».
Μετά την ευόδωση ή μη της συγκεκριμένης προσπάθειας θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και οι άλλοι δύο επιχειρηματικοί όμιλοι -Μπόμπολα και Βαρδινογιάννη- που προετοιμάζονται για τα μελλούμενα, δίνοντας έμφαση σε νέες συμμαχίες που μπορούν να συναφθούν. Ο όμιλος Βαρδινογιάννη σχεδιάζει να διευρύνει τη συνεργασία που ήδη έχει με τις Αττικές Εκδόσεις του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου, ενώ ο όμιλος Μπόμπολα προσανατολίζεται να ενισχύσει τους δεσμούς που μέσω στοιχηματικής εταιρείας διατηρεί με τον κινούμενο στα διαδικτυακά μέσα Δημήτρη Μάρη.

 Πρόβλημα με το E του Βρυώνη και το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV

Με εξαίρεση, πάντως, την αγωνία που επικρατεί στο MEGA, από τα υπόλοιπα υφιστάμενα κανάλια εκτιμάται ότι ακόμη και αν προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο για περιορισμό των αδειών, μόνο οι μικρότεροι σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας, όπως το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV που ανήκει στον όμιλο ANTENNA και το Ε του Φίλιππου Βρυώνη, μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα διατήρησης του σημερινού τους χαρακτήρα ως ειδησεογραφικοί πανελλαδικής εμβέλειας.

Τι θα κάνουν Κυριακού, Αλαφούζος Κοντομηνάς 

Με αισιοδοξία ατενίζουν τις όποιες εξελίξεις οι ιθύνοντες του ΑΝΤ1, καθώς o επιχειρηματίας στον οποίο ανήκει -η οικογένεια Κυριακού- έχει λάβει εγκαίρως τα μέτρα του, εξορθολογίζοντας το κόστος λειτουργίας, μειώνοντας τις δαπάνες και περιορίζοντας τις δανειακές υποχρεώσεις. Ακόμη, ο ΑΝΤ1 είναι πρώτος στην τηλεθέαση, ενώ η οικογένεια Κυριακού έχει πολυσχιδή δραστηριότητα στο εξωτερικό πέραν της ναυτιλίας. Ειδικά ο Θοδωρής Κυριακού έχει μεγάλη επιτυχία και σε media εκτός Ελλάδας, μάλιστα πρόσφατα ανακοίνωσε επέκταση και σε άλλες  χώρες.
Παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, ούτε ο ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα λουκέτου λόγω της αντικυβερνητικής γραμμής που τηρεί, αφού, όπως λένε γνωρίζοντες, «έχει λεφτά και θα βάλει όσα χρειαστεί για να πάρει άδεια». Κατά την έκφραση συνεργατών του, «ο Αλαφούζος δεν μασάει», καθώς, όπως ο ίδιος έχει πει στον κύκλο του: «Ας έρθουν να με κλείσουν και τα λέμε...».
Τέλος, ο Alpha αποτελεί ειδική περίπτωση, μια που παρά τις διώξεις που αντιμετωπίζει ο πολύπειρος επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, το μαγαζί είναι αυτόνομο, χωρίς χρέη, διαθέτει υψηλές τηλεθεάσεις, άρα είναι πολύφερνη νύφη.

Κάποιοι έφυγαν νωρίς - Τα σχέδια των Μουράτογλου, Λάτση, Αγγελοπούλου

Το κυβερνητικό σχέδιο, για περιορισμένο αριθμό αδειών, αντί να αυξήσει τον ανταγωνισμό, όπως διατείνονται ότι επιδιώκουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μάλλον αποτρέπει επιχειρηματίες από την εμπλοκή τους στα μίντια, ενώ δύσκολα θα τοποθετηθούν χρήματα από επιχειρηματίες εκτός Ελλάδας.
Δεν είναι μόνο τα ασόβαρα σενάρια περί Τούρκων καναλαρχών, που θεωρούνται κυβερνητική γκάφα η οποία μαρτυρά την επιπολαιότητα με την οποία κινούνται οι αρμόδιοι, αλλά και το γεγονός ότι μια σειρά σοβαρών ομίλων που βολιδοσκοπήθηκαν σχετικά ή έδειξαν πρόθεση να εμπλακούν απέσυραν πολύ νωρίς το ενδιαφέρον τους.
Αναφέρεται, για παράδειγμα, ο κ. Πάρης Μουράτογλου που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Γαλλία, όπως και η κυρία Μαριάννα Λάτση, του ομώνυμου ομίλου, που προσεγγίστηκαν από διάφορες πλευρές για να βάλουν λεφτά, αλλά η τελική τους προαίρεση ήταν αρνητική. Η κυρία Λάτση, μάλιστα, λένε πληροφορίες, «οργίστηκε από τη συμπεριφορά επίδοξων συνεργατών της».
Η φημολογούμενη, τέλος, εμπλοκή της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου δεν έχει υπόσταση, λένε πηγές που γνωρίζουν κάποιες από τις πολλές παρασκηνιακές επαφές και κρούσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και θα συνεχιστούν εάν και εφόσον προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο. 

- απόσπασμα από (εκτενές) ρεπορτάζ του Γρηγόρη Τζιοβάρα στο Πρώτο Θέμα

- διαβάστε ακόμη:
Μπαίνει κι ο Μαρινάκης στην τηλεόραση! Ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του Ολυμπιακού, ζητάει άδεια και βάζει έως 50 εκατ. ευρώ για δικό του κανάλι