ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Συναγερμός στον όμιλο Αλαφούζου

Τα δάνεια της «Καθημερινής» και τρεις εταιρείες στο κόκκινο

Υψηλά δάνεια, τα οποία μπορεί να αυξηθούν στο μέλλον, έχει ο όμιλος της «Καθημερινής» της οικογένειας Αλαφούζου, γεγονός που δυσχεραίνει τη θέση του στο σημερινό δύσκολο περιβάλλον. Η επένδυση στην ποντοπόρο ναυτιλία χρειάζεται κεφάλαια και τα δεδομένα που προκύπτουν από τον οικονομικό απολογισμό είναι πως ο δανεισμός ανέρχεται σε 99.565.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 40.785.000 ευρώ είναι από τον κλάδο της ναυτιλίας για τη χρηματοδότηση κατασκευής των πλοίων «Nissos Paros» και «Nissos Dilos», τα οποία έχουν ναυλωθεί.
Αν και οι τραπεζικές υποχρεώσεις του ομίλου εξυπηρετούνται στο σύνολό τους συστηματικά και εμπρόθεσμα, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να..
αναχρηματοδοτήσει μέρος των δανειακών του αναγκών, ίσως και νωρίτερα από τη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 8 εκατομμύρια ευρώ.
Δεν είναι αυτός, όμως, ο μοναδικός «πονοκέφαλος» για το συγκρότημα του Φαλήρου. Τρεις εταιρείες, ο Εξπλόρερ, η Maison Εκδοτική και η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν - Καθημερινή, είναι κοντά στα όρια του «κόκκινου συναγερμού». Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων τους είναι κάτω από το 10% και κινδυνεύουν άμεσα ακόμη και να κλείσουν με δικαστική απόφαση, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο 2190/1920 για το καθεστώς λειτουργίας των ανώνυμων εταιρειών. Η «Καθημερινή» δεν προτίθεται να καλύψει τις ανάγκες τους σε κεφάλαια, αφήνοντάς τις να τις αντιμετωπίσουν με τα δικά τους μέσα τις ταμειακές τους ανάγκες.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν τον Αριστείδη Αλαφούζο να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο της δημιουργίας Ιδρύματος, εξέλιξη που θα φέρει σε αδιέξοδο κυρίως τα επιχειρηματικά σχέδια του Γιάννη Αλαφούζου του ΣΚΑΪ.

-πηγή: Παραπολιτικά