ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ποιοι (και γιατί) «ρισκάρουν» επενδύοντας στα MME

Tο να επενδύσεις στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης ισοδυναμεί περίπου με αυτοκτονία. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα σε έναν τομέα που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να θεωρείται «ναρκοπέδιο»: σε αυτόν των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Ισως είναι ο μοναδικός χώρος όπου εμφανίζεται έντονη κινητικότητα: επιχειρηματίες αλλάζουν «επιχειρηματικές προτεραιότητες» (Βαρδινογιάννης), νέοι παράγοντες εμφανίζονται (άγνωστος αγοραστής 902)και παλιοί «παίκτες» αναζητούν νέο ρόλο, με προφανή στόχο τη συμμετοχή στο υπό διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό. Το περιβάλλον γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο καθώς κόμματα και πολιτικοί παράγοντες αναζητούν μιντιακή..
εκπροσώπηση, ενώ ισχυροί οικονομικοί παράγοντες με μεγάλη ρευστότητα και πολιτικούς στόχους παρέμβασης δεν συμμετέχουν εμφανώς σε κάποια εκδοτική επιχείρηση.
 Μετά την αρχική στροφή στο «φτηνό» Διαδίκτυο, ισχυροί οικονομικοί παράγοντες επιλέγουν να επενδύσουν σε «ακριβά» μέσα, όπως η τηλεόραση και οι εφημερίδες. Κίνηση απέλπιδος προσπάθειας; Σίγουρα όχι. Παραδοσιακά, ο έλεγχος του «δημόσιου λόγου» μπερδεύεται με τη διαπλοκή. Και οι πιθανές πρόωρες εκλογές ίσως ανακατεύουν την τράπουλα και δημιουργούν ενδεχόμενα και δεδομένα, για τα οποία οι μιντιάρχες προετοιμάζονται πυρετωδώς.
H πρόσφατη είδηση για την (φαινομενική) αποχώρηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τηλέτυπος Α.Ε. (MEGA) μοιάζει επιβεβλημένη, με φόντο τα τεράστια οικονομικά αδιέξοδα του καναλιού (χρωστά σε τράπεζες 123,5 εκατ. ευρώ), αλλά και τη μετάλλαξη του STAR από lifestyle σταθμό σε «βαρύ» ειδησεογραφικό κανάλι. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «επενδύει» σε γνωστούς συντηρητικούς δημοσιογράφους με αντιμνημονιακές επιλογές ενώ αρκετοί υπενθυμίζουν ότι η ισχυρή επιχειρηματική οικογένεια «φλέρταρε» στο παρελθόν με τον «αντίπαλο» χώρο, όπως διά της παρουσίας της σε εκδηλώσεις για τον Λεωνίδα Κύρκο.
Προ ημερών ανακοινώθηκε η αναβάθμιση του Action24 και το τιμ που αναλαμβάνει τον σταθμό δεν αφήνει αμφιβολία ότι η θεματολογία και η οπτική του θα περιστρέφονται γύρω από το ΠΑΣΟΚ. Στους ιθύνοντες του νέου προγράμματος χρεώνεται προσωπική φιλία με τον Ευάγγ. Βενιζέλο, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι τόσο οι πολιτικές εξελίξεις, όσο και οι τριγμοί σε «φιλικά» ΜΜΕ μπορούν εν ριπή οφθαλμού να στερήσουν από το κόμμα την ουσιαστική επικοινωνιακή διέξοδο.
Η πώληση της Ραδιοτηλεοπτικής Α.Ε. (902) σε άγνωστο επιχειρηματία δημιουργεί στο σύστημα έναν «μπαλαντέρ». Ο Φίλιππος Βρυώνης, που παλαιότερα κράτησε αμφίσημη στάση, έχει δώσει δείγματα γραφής: το Extra 3, που λέγεται ότι του ανήκει, προωθεί άκρως συντηρητική και λαϊκίστικη ατζέντα, ενώ δεν φείδεται επιθέσεων στην Αριστερά. Ωστόσο, την υπόθεση του 902 περιπλέκουν ακόμα περισσότερο οι φήμες περί εμπλοκής του Δημ. Μελισσανίδη, ο οποίος όμως διαψεύδει έντονα τα σενάρια. Αρκετοί πάντως θεωρούν περίεργο το ότι ο άνθρωπος που απέκτησε μέρος της «κότας που γεννάει χρυσά αυγά», δηλαδή του ΟΠΑΠ, δεν έχει ακόμα εισβάλει στο τηλεοπτικό τοπίο.
Η κρίση φέρνει ευκαιρίες, λένε ορισμένοι. Οι εκδότες πάντως, επίδοξοι και μη, δραστηριοποιήθηκαν έντονα την πρόσφατη περίοδο, ενώ οι καθιερωμένοι «πρωταγωνιστές» βυθίζονται διαρκώς στα δάνεια.
Tα χρέη προς τράπεζες των δύο μεγάλων συγκροτημάτων που συμμετέχουν στο Mega, του ΔΟΛ και του Πήγασου, σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη («Τα Νέα», «Το Βήμα») καταγράφει χρέη προς τράπεζες ύψους 134 εκατ. ευρώ, ενώ του «Πήγασου», της οικογένειας Μπόμπολα δηλαδή («Εθνος», «Ημερησία») ανέρχονται στα 164,3 εκατ. ευρώ.
- από το ρεπορτάζ του Ν. Σβέρκου στην Εφ.Συν