ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

4 αρχισυντάκτες εναντίον Κάμερον για τις παρεμβάσεις στον «Γκάρντιαν»

Ανησυχία για το μέλλον της ελευθεροτυπίας στη Βρετανία και στον κόσμο εκφράζουν με ανοιχτή επιστολή τους στον πρωθυπουργό της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, οι αριχσυντάκτες τεσσάρων μεγάλων σκανδιναβικών εφημερίδων με αφορμή την κυβερνητική παρέμβαση στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» για την υπόθεση Σνόουντεν, αλλά και την κράτηση του Ντέιβιντ Μιράντα.
«Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στη Μεγάλη Βρετανία εγείρουν σοβαρές ανησυχίες» επισημαίνουν οι αρχισυντάκτες των εφημερίδων Politiken (Δανία), Dagens Nyheter (Σουηδία), Aftenposten (Νορβηγία) και Helsingin Sanomat (Φινλανδία), τονίζοντας:
«Οι πρόσφατες ενέργειες αξιωματούχων της κυβέρνησής σας εναντίον συναδέλφων μας στον..
"Γκάρντιαν" μας προκαλούν έκπληξη και μας ανησυχεί βαθιά το ότι ένας σθεναρός υποστηρικτής της δημοκρατίας και του ελεύθερου διαλόγου, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιεί την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να νομιμοποιήσει κάτι που ουσιαστικά αποτελεί παρενόχληση τόσο της εφημερίδας όσο και ατόμων που συνδέονται με αυτή.
»Επιπλέον, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι η αστυνομία έχει ανακοινώσει τώρα τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας. Ελπίζουμε ότι αυτό δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως βήμα εναντίον των δημοσιογράφων που ασκούν το λειτούργημά τους». Υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη Βρετανία θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες πολύ πέραν των συνόρων της χώρας, υπονομεύοντας την ελευθεροτυπία παγκοσμίως, οι υπογράφοντες καλούν τον κ. Κάμερον να αποκαταστήσει τη θέση και τη φήμη του Λονδίνου ως υπερασπιστή της ελευθερίας του Τύπου και του λόγου.

Συμμαχία με «Τάιμς»
Μέχρι τότε ο «Γκάρντιαν» λαμβάνει τα δικά της μέτρα. Η εφημερίδα ανακοίνωσε ότι ξεκινά συνεργασία με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς» για την αξιοποίηση μέρους των αρχείων του Εντουαρντ Σνόουντεν και ιδίως των εγγράφων που αφορούν τη δράση της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας GCHQ (αντίστοιχη της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας, NSA).
Οπως είχε προαναγγείλει, η εφημερίδα προχωρά σε αυτή τη συμμαχία μετά τις έντονες πιέσεις Βρετανών κυβερνητικών αξιωματούχων -που αξίωναν τη διακοπή των ρεπορτάζ για τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν και την καταστροφή των αρχείων με το σχετικό υλικό- προκειμένου να παρακάμψει την περιοριστική βρετανική νομοθεσία.
Λήδα Παπαδοπούλου / «Ε»