ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Το Πρωτοδικείο δικαίωσε απολυμένο δημοσιογράφο του ΔΟΛ

Δικαίωση για τον δημοσιογράφο του Βήματος, Τάκη Τσιμπούκη από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Ο Τσιμπούκης είχε απολυθεί από το ΒΗΜΑ τον Δεκέμβριο του 2010 μαζί με άλλους 20 συναδέλφους του όταν έγινε η μεγάλη «εκκαθάριση» εργαζόμενων από τον Σταύρο Ψυχάρη.
Θυμίζουμε ότι ο Τάκης Τσιμπούκης κάλυπτε επί πολλά χρόνια το δικαστικό ρεπορτάζ και το ρεπορτάζ του υπουργείου Δικαιοσύνης στο ΒΗΜΑ, ενώ τον Μάϊο του 2012 ανέλαβε διευθυντής του γραφείου τύπου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού (και πρωην προέδρου του ΣτΕ) Παναγιώτη Πικραμμένου.
Στην περίπτωση του Τάκη Τσιμπούκη, το δικαστήριο έκρινε  ότι η απόλυσή του ήταν άκυρη και ότι ο δημοσιογράφος δικαιούται να..
λάβει μισθούς υπερημερίας, καθώς δεν τηρήθηκε η διαδικασία που προβλέπει ο Ν. 1387/1983 για τις ομαδικές απολύσεις.
Το δικαστήριο, ερμηνεύοντας την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, έκρινε ότι «Το Βήμα» αποτελεί αυτοτελή, ανεξάρτητη επιχειρηματική μονάδα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (Δ.Ο.Λ.), «καθώς συγκέντρωνε ένα οργανωμένο σύνολο τεχνικών μέσων και ανθρωπίνου δυναμικού, το οποίο επιδίωκε την πραγματοποίηση ενός συγκεκριμένου παραγωγικού αποτελέσματος και διακρίνονταν των υπολοίπων εντύπων που εξέδιδε ο Δ.Ο.Λ., διαθέτοντας τους δικούς της εργαζομένους και ιδιαίτερη διεύθυνση και αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, που αφορούσαν τις εργασιακές σχέσεις».
Σύμφωνα με τον νόμο περί ομαδικών απολύσεων, η εφημερίδα είχε δικαίωμα να κάνει μέχρι έξι απολύσεις μέσα στον ίδιο μήνα χωρίς να τηρήσει τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων (βάσει του αριθμού των δημοσιογράφων που απασχολούσε το διάστημα εκείνο), και όχι 21 που έκανε.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η εκδίκαση παρόμοιων περιπτώσεων με αυτή του Τάκη Τσιμπούκη...